Denník N

Hoci som starostom, chcem kandidovať do parlamentu a poviem Vám prečo…

Hneď na začiatku mi dovoľte, prosím, stopnúť tých, ktorých ako prvé napadnú peniaze a moc. Tie sú totiž v rámci rebríčka osobných hodnôt ďaleko, ďaleko, ďaleko vzadu…

Našťastie nielen u mňa, ale v celom Progresívnom Slovensku, ktoré som v januári 2018 spoluzakladal na sneme v Žiline.

Dokazovať to po tom, ako som ako jeden z mála starostov na Slovensku odmietol na prvej ustanovujúcej schôdzi zastupiteľstva, hneď na samom počiatku výkonu mandátu, akékoľvek odmeny mimo základného (minimálneho), zákonného, tabuľkového platu starostu obce, ktorý poberám i doteraz, už asi fakt nemusím.

Vysvetľoval som to tak, že veď na odmeny nemám nárok. Čo ja môžem akože vypytovať, keď „len teraz nastupujem a ako starosta som ešte nič neurobil? Za čo si to mám akože zaslúžiť? Prečo by som mal mať na to nárok?“

Ľudia väčšinou pozerali…

A nechápali…

Dokazovať to po tom, ako som začiatkom januára 2019, už v zárodku, odmietol aj politicky pomerne lukratívny flek na kandidátke PS do europarlamentu bezprostredne po komunálnych voľbách, už nemusím dvojnásobne.

My chceme zlepšiť Slovensko.

My sme nová generácia politikov v tejto krajine.

Ako už raz bolo múdro povedané – my sme tí, na ktorých sme čakali…

Dôvod, prečo sa cítim byť súčasťou novej generácie je ten, že na rozdiel od starého spôsobu robenia politiky – ja som pripravený slúžiť, ja nechcem vládnuť. Dokazujem to od 1. dňa môjho nástupu na funkciu jedného z najmladších starostov Slovenska, a to zrovna v najrýchlejšie rastúcej obci Slovenska. To, čo v niektorých iných, taktiež rýchlo rastúcich samosprávach nazývajú peklom, je u nás bežným pracovným štvrtkom. Dnes sme vo Hviezdoslavove i vďaka tomuto prístupu niektorými z Vás nominovaní na Cenu pre otvorenú samosprávu, čo je za tak krátky čas naozaj super vysvedčenie, ktoré prijímam s absolútnou pokorou.

Úrad musí makať ako hodinky.

Chcel by som zmeniť to, aby sa na politiku nepozeralo ako na lepru, ale ako na obyčajnú, poctivú, transparentnú a slušnú verejnú službu ľuďom. Politika nesmie byť hnus. Dnes ním však, bohužiaľ, je. Nie je to a ani to nebude jednoduché, ale my sme Progresívne Slovensko, my musíme byť synonymom pokroku a progresu. Roky ubiehajú a skúsenosť nám ukázala, že nik iný to za nás veru neurobí.

Najviac sa mi nepáči na súčasnej politike to, že sa priveľa rozpráva, ale málo robí.

Politikom sa asi nechce makať, neviem…

Na Slovensku máme majstrov sveta v rečnení, ale výsledky sú ďaleko pozadu. Latku, ktorú sme nastavili vo Hviezdoslavove – nová materská škola postavená za 5 mesiacov; ďalšie 2 čisto nové základné školy v riešení s jasne dohodnutým financovaním; crowdfunding, ktorý spúšťame ako jedni z prvých v tejto krajine; školské či prímestské autobusy na zastávkach s vlastnou identitou, ktoré spúšťame práve v týchto dňoch; progresívne platenie kartou na Úrade; nezostrihané zastupiteľstvá bežne vysielané na YouTube; informovanie občanov cez SMS; participatívny akčný plán rekonštrukcie ciest; či harmonogram výsadby 10.000 nových stromov v našom okolí, chcem ponúknuť celému Slovensku, lebo máme to zmáknuté a vieme ako na to.

Nás baví makať, nebaví nás rečniť…

Ak by som však od marca 2020 zasadol do NRSR, obci to len prospeje. Hneď vysvetlím. Chcem i naďalej slúžiť aj ako starosta. Okamžite sa však, samozrejme, vzdávam každého centu z obecnej kasy.

O tom ani nemôže byť polemika…

Aj namiesto môjho platu tak ihneď a bezodkladne zamestnáme hneď dvoch nových ľudí – prednostu Úradu a projektového manažéra, ktorých už dnes potrebujeme na full-time ako soľ.

To, čo dnes, robím sám, tak budeme robiť v trojici a stihneme násobne viac.

To ešte len budú fukoty s dobrými projektami a nápadmi…

Prečo dnes píšem tento blog? Chcem, aby to Hviezdoslavovu ako prvý nepovedal nik iný, než ja, pretože sa cítim byť za to zodpovedný a chcem, aby sa to Hviezdoslavov dozvedel odo mňa.

O ďalších benefitoch a inovatívnych návrhoch zákonov nielen pre Žitný ostrov, ktorému slúžim práve teraz, vyplývajúcich z nášho programu a skvelej koaličnej kandidátky PS & SPOLU, čo predstavíme už o niekoľko máličko dní, snáď ani netreba rozprávať.

My chceme zlepšiť Slovensko.

My sme nová generácia politikov v tejto krajine.

My sme tí, na ktorých sme čakali…

 

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší:

https://www.facebook.com/ZaLepsiHviezdoslavov

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.