Denník N

Cestovateľ Blaha

Ľuboš Blaha, ešte donedávna len druhoradý poslanec Smeru SD, je momentálne negatívnym internetovým fenoménom. Vďačí za to hneď niekoľkým veciam. Videám a statusom, v ktorých šíri nenávisť a hoaxy, platenej reklame, ktorú mu hradí jeho strana Smer a v neposlednom rade aj internetovej neznalosti ľudí, na ktorých túto reklamu cieli. Nedávno došla s poslancom Blahom trpezlivosť aj firme Eset, ktorá sa rozhodla na jeho konšpirácie reagovať podaním trestného oznámenia. O Blahových výrokoch teda bude rozhodovať súd. Ľuboš Blaha aj rád cestuje. Napríklad na Kubu, alebo do Ruska. Aký je ale ozajstný účel jeho zahraničných návštev?

Pokiaľ ide o Kubu  v októbri roku 2018, doteraz svoj výlet s poslancom Ficom poriadne nevysvetlil a nie len to, vo vysvetleniach sa rozchádza aj samotná poslanecká dvojica. Kým Blaha tvrdí, že cestu neplatil štát a tým pádom to bola súkromná cesta, Fico hovorí, že išlo o oficiálnu návštevu a o slovenské investície, ktoré podľa jeho slov, patria medzi najúspešnejšie na Kube. Žiadna inštitúcia však k tejto ich ceste nemala žiadne podrobnejšie informácie a všetkým teda zostáva pravý účel cesty len hádať.
Ľuboš Blaha pofidérne cestoval aj nedávno do Štrasburgu. Konkrétne 24. júna, aby, podľa vlastných slov, pomohol prinavrátiť Rusku hlasovacie práva v Rade Európy, ktoré boli Rusku odobrané po nezákonnej anexii Krymu. V súkromnom lietadle s ním sedeli aj poslanec Radovan Baláž zo SNS a Pavol Goga zo Smeru. Podozrivé na tom je to, že Blaha sa aj so zvyšnými dvomi na hlasovaní o prinavrátení hlasovacích práv Rusku vôbec nezúčastnil, ako tvrdí poslanec Martin Poliačik. Tento fakt potvrdzuje napríklad aj to, že súkromné lietadlo ktorým v pondelok 24.6. večer do Štrasburgu prileteli, odletelo späť do Bratislavy už v utorok ráno. Hlasovanie o prinavrátení hlasovacích práv Rusku sa však konalo až o deň neskôr a to v stredu 26.6. Pravý účel tejto cesty poslanca Blahu teda zostáva aj naďalej zahalený tajomstvom. Čo je však úplne jasné, je to, že poslanec Blaha znovu klamal a zavádzal. Spolu s poslancami Balážom a Gogom si dokonca nevedia spomenúť ani na to, koľko tento súkromný let stál, hoci cena za takýto let sa pohybuje vo výške poslaneckého platu. Je teda absurdné keď sa Blaha chváli tým, že si kúpil Daciu, lebo je lacná no zaroveň si nepamätá cenu letenky súkromným lietadlom.
Ďalšia cesta Ľuboša Blahu, ktorá už na prvý pohľad vyzerá podozrivo, bola do Ruska a to 17.-20. marca. Na stránke NRSR je táto cesta uvedená ako služobná, kvôli jeho prednáške v rámci konferencie MGIMO. Blaha tam ale neprednášal v rámci reprezentácií SR, ale sám za seba. Prednáška totiž bola o marxizme a o jeho knihe “Návrat k Marxovi”. Ťažko si predstaviť, že by Blahovo rozprávanie o marxizme a jeho knihe, ktorá je obsahovo absolútne podpriemerná a zároveň plná demagógie, by mohlo byť brané ako reprezentácia Slovenska. Oficiálna linka ministerstva zahraničných vecí nezahŕňa propagáciu marxizmu a nekvalitnej literatúry. Celú Blahovu prednášku je možné vidieť na sociálnych sieťach a jej návštevníkov je možné spočítať na prstoch dvoch rúk. Čerešničkou na torte je, že daná prednáška bola sponzorovaná fondom pre umenie, vedu a šport, ktorý založil Ališer Usmanov, Putinovi mimoriadne blízky oligarcha. Podľa magazínu Forbes sa Usmanovov majetok odhaduje na trinásť miliárd dolárov. Aby ste mali lepšiu predstavu: Usmanov vlastní veľké vydavateľstvo Kommersant, z ktorého v roku 2011 škandalózne vyhodil hlavného editora a riaditeľa, keď uverejnili kritický článok voči Putinovi. Je spoluvlastníkom druhého najväčšieho mobilného operátora v Rusku, MegaFon. V roku 1980 bol v Uzbekistane odsúdený za podvod na osem rokov, z ktorých vo väzení strávil šesť. Hoci v roku 2011 najvyšší súd v Uzbekistane rozhodol o tom, že jeho obvinenie bolo nespravodlivé, nielen bývalý britský veľvyslanec v Uzbekistane, Craig Murray, hovorí, že táto milosť bola udelená účelovo, na základe vplyvu prezidenta Karimova a pašeráka drog Gafura Rakhimova.

Blahove nenávistné reči na sociálnych sieťach majú jediný účel. Šíriť dezinformácie a primitívnym spôsobom útočiť na odporcov strany Smer a Roberta Fica. Často obviňuje novovzniknuté strany z toho, že za nimi stoja oligarchovia. Tí mu ale vadia len naoko. Nemá problém sa odviezť súkromným tryskáčom, ktorý patrí slovenskému oligarchovi a zároveň s radosťou účinkovať na prednáške sponzorovanej fondom oligarchu Ruského a  potom o tom všetkom bohapusto klamať. Blaha je naozaj komunista od hlavy po päty, akurát Slovenský. Všetko berie ako spoločné, najmä pokiaľide o peniaze daňových poplatníkov, z ktorých si môže platiť súkromné výlety.

Teraz najčítanejšie

Jakub Pohle

Som chudobník, prekladateľ, stand up komik, administrátor FB stránky Málo Cynizmu na toto mesto 3.0 a cynik.