Denník N

Aj Microsoft podporuje svoje akcie odkupom. Trh tento postup výrazne oceňuje

V roku 2019 počet buybackov dosiahol najvyššie čísla za posledné roky. Aj to prispieva k pozitívne nálade na finančných trhoch

Microsoft na tlačovej konferencií oznámil buyback (spätný odkup akcií) v rekordnej výške 40 miliárd dolárov. Napriek vysokej konkurencií najväčších technologických gigantov Microsoft stále zostáva najväčšou spoločnosťou na svete z hľadiska kapitalizácie.

V stredu spoločnosť na tlačovej konferencii oznámila ďalšiu veľkú novinku. Predstavenstvo oznámilo zvýšenie kvartálnej dividendy na úroveň 0,51 USD na akciu, čo predstavuje 11-percentný nárast oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Program spätného odkupu akcií Microsoftu nemá dátum ukončenia, môže byť teda kedykoľvek ukončený. Microsoft sa aktuálne obchoduje približne na úrovni 141 USD a na tieto správy reaguje pozitívne s kapitalizáciou približne 1,06-1,08 bilióna USD.

Prečo dochádza k buybackom?

Na túto otázku sa dá odpovedať rôzne. Firmy dôkladne zvažujú spätný odkup svojich akcií, záleží vždy od globálnej ekonomickej situácie, ale aj situácie v konkrétnej akciovej spoločnosti, teda či sa nachádza v recesií, v expanzii alebo či práve prekonala recesiu.

Jedným z hlavných dôvodov môže byť, že akcia je podhodnotená, prípadne sa jedná o „opravu“ finančných ukazovateľov. Inokedy to môže byť motív získania rozhodovacích práv. Takisto medzi ďalšie dôvody môžeme zaradiť situáciu, kedy má firma k dispozícií veľký objem voľných prostriedkov, ktoré nechce reinvestovať napr. z dôvodu neistoty na trhu alebo prehriatosti ekonomiky. Napríklad v aktuálnej ekonomickej situácii, kedy ekonomiky vykazujú známky spomalenia (aj keď rast zostáva stále silný) a pri minimálnej nezamestnanosti firmy nemusia chcieť rozvíjať ďalšie investície.

Firma sa rozhoduje, čo bude pre spoločnosť lepšie, zvýšenie dividend alebo spätný odkup akcií, v akom množstve a pomere. Spätný odkup akcií je viac uprednostňovaný pred zvyšovaním dividend. Je to z dôvodu, že akcionári negatívne reagujú na znižovanie dividend napríklad v čase recesie, keď chce firma získať viac peňazí. Výsledkom takých situácií môže byť veľký cenový pokles. Ak by sa spoločnosť rozhodla zachovať dividendu v prípade recesie, no namiesto toho znížiť vo veľkej miere „buybacky“, cena by pravdepodobne nemusela reagovať tak negatívne.

Buybacky zvyčajne vedú k nárastu ceny akcie, čo je jednoznačne pozitívne pre investorov, preto sa „z dielne“ Microsoftu, ale aj iných gigantov jedná o dobré správy. Na druhej strane by sa tieto prostriedky mohli využiť aj inak a to forme rôznych investícií, zvýšení miezd atď. Akcionári a vedenie spoločnosti však vedia najlepšie, čo si môžu dovoliť a za akých okolností.

Aj tento príklad potvrdzuje, že sa nejedná len o menovú politiku a centrálne banky, vďaka ktorým má dnes trh veľkú podporu. Svojím dielom k optimizmu prispievajú aj akciové spoločnosti. V nasledujúcom grafe vidíme ďalší dôkaz, vďaka čomu akciový trh dnes rastie. Graf ukazuje množstvo buybackov korporátnymi klientmi v Bank Of America Merrill Lynch a  buybacky S&P 500. Štatistika jasne potvrdzuje, že v roku 2019 počet buybackov skutočne dosiahol najvyššie čísla za vyznačené obdobie.

Teraz najčítanejšie

Lukas Baloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Popri štúdiu na Ekonomickej univerzite v Bratislave som zbieral prvé skúsenosti ako junior analytik v brokerských spoločnostiach. Aktívne sledovanie finančných trhov aplikujem na investovanie do rôznych finančných nástrojov. Ako analytik ProfitLevel sa venujem predovšetkým makroekonomickému dianiu a jeho aplikovaniu na finančné trhy. O týchto témach chcem písať aj na blogu.