Denník N

Ale veď ťa klíma aspoň zruší moslimov! – povedal by…?

Toto by povedal priemerný volič ĽSNS, SNS, SMERu, HSĽS, NSDAP, poprípade príslušníci Gestapa a NKVD. K mojej 30tke som dostal pohľadnicu, kde sú významné veci, ktoré sa objavili v roku môjho narodenia. Bolo medzi nimi aj to, že sa prvýkrát použil termín “Globálne otepľovanie.” Vtedy sa na to kašlalo. Keď som sa ako decko ohlásil, že s tým treba niečo robiť, bol som zahriaknutý, že čo ja krpec o tom môžem vedieť.

Nuž vedel som vtedy menej ako teraz, ale stále viac, ako si súčasná majorita pripúšťa priznať. Ide to proste “mimo nich”. Ja naozaj nepredpokladám, že každý obyvateľ tejto planéty by mal byť kvalifikovaný ekológ, klimatológ alebo expert na recykláciu surovín, ale trvám na tom, aby si každý jeden z nás našiel čas pozrieť sa okolo seba, nech vidíme, či majú smerodajné ukazovatele nejaké rozumné tendencie alebo či nás vedú do záhuby.

Je to ako so šoférovaním: Ak vidím miernu zákrutu, pootocim volant. Ak je predo mnou 160-stupňová zákruta, tak aj keď si ju všimnem na poslednú chvíľu, zapištím brzdami, ale nejako to vyberiem, ale keď mám pred sebou kolmú žulovú stenu, tak snáď nezrazim plynový pedál na podlahu a nepomyslím si “Ak to nevyjde, spolucestujúci má už za to aspoň neskritizuju!”

Žiaľ toto je cesta, ktorou sa ľudstvo vybralo. 31 rokov premárneného času, lebo dôležitejšie sú kvartálne výkazy správnej rade a výročná správa pre valné zhromaždenie akcionárov, oboje spojené s krásnymi odmenami, ktoré sú nad rozlišovaciu schopnosť bežného človeka. Človeka z Ost-Bločku dupľom. Má to snáď vplyv na to, že by sme sa mali horšie? Nie, veď sa máme stále lepšie.

Platy nám rastu, k moru sa nechodí už len do “Juhosky”, klaksón trúbi, stierače stierajú a na MDŽ majú dámy aj peknú kvetinku od pána bez chrbtice. A nám ten raj na Zemi idú pokaziť imigranti! Zaplať Pán Boh za tú vlnu imigrantov! 2 milióny v polmiliardovej EÚ. Keby prešlo to riešenie s kvótami, tak SR “inkasuje” tak niečo pod 1800 utečencov, ktorí by boli aj tak v záchytnom tábore, kým by sa nepreveril ich pôvod. Na tej mojej rodnej hrude sa okamžite všetci spanikárili, že kto bude prvým “Turkobijcom”, kým EÚ začala riešiť hotspoty v Afrike a vysvetľovať ľuďom, že to, čo im nasľubovali pašeráci/prevádzači je hovadina. Prečo som za to vďačný? Lebo našim konzumom, kašľaním na ekológiu a zasieranim atmosféry “od vidím do nevidím” sme si zarobili na ďaleko horší malér. Tí utečenci, ktorí nám búšia na dvere teraz sú varovaním. Tí zdúchli z domovov, lebo buď im ich vybombardovali, alebo nechcú na vybombardovanie čakať. Pobrali čo mali a dvihli kotvy. Lenže toto(napriek všetkým hoaxom, ale, aj pár prospecharom) bola ešte vlna tých, ktorí sa dohovoria anglicky, majú nejaké ponímanie o svete a chcú si nájsť svoje miesto pod slnkom. Oni nám dali šancu sa pripraviť.

Tsunami

Tsunami, prílivová vlna o rýchlosti prúdového lietadla(dodnes pamätám ako náš triedny dvihol oči, keď mu spolužiak spomínal, že presiahne aj rýchlosť 800km/h) sa vyznačuje tým, že pred jej príchodom more ustúpi. Teraz je migrácia skontrolovaná, najnižšia od vypuknutia prvej vlny zo Sýrie. Tsunami na nás ešte len udrie. Dôvodmi nebude náboženstvo, vojna, stret kultúr(v tej vírivke sa ohrievam denne), ale neobyvatelnost celých častí planéty, ktorú sme trestuhodne zanedbali. To už nepokryjú kecy, že v 80-miliónovom Nemecku je pol-mega imigrantov na dávkach(lebo úrady im nestíhajú dávať pracovné povolenia), toto bude boj o holý život. Oni budú bojovať o život v našich krajinách, lebo ich krajiny sme kolonizovali, vypaľovali, obracal na našu vieru a zmenili sme našou činnosťou KLÍMU tak, že sa ich krajiny stali neobývateľnými. Máme riešenie?Máme.Máme ich desiatky, stovky, snáď tisíce. Stačí jediná vec: Uvedomiť si, že keď si vyhubíme prírodu, ktorou sme súčasťou, tak sa zlata nenajeme a ropy nenapijeme.

Ondrej Putra

P.S.: Ďakujem všetkým, ktorí sa včera, 20.septembra zúčastnili na Klimatickom štrajku, ja sa tej ekológii venujem dnes a denne, takže keď zatepľujem dom, nevypínam si baterku 😀

 

Teraz najčítanejšie