Denník N

MUSICBOX – seriál o hudbe, ktorú milujem | 38. týždeň

Dnes nám budú robiť spoločnosť výborní jazzoví hudobníci. Basgitarista Byron Miller a gitaristi Brian Hughes s Patrickom Yandallom. Vychutnajte si ich umenie – načerpajte ich emóciu, energiu a kreativitu.

BYRON MILLER: The Gift Psychobass 2 (2018)

Basgitarista Byron Miller hrával s Georgeom Dukeom, Royom Ayersom Ubiquity, Santanom, Herbie Hancockom, Joe Sampleom a The Crusaders, Marvinom Gaye, Whitney Houston a Lutherom Vandrossom.

Na albume The Gift Psychobass 2 hrá okrem Millera napríklad Kirk Whalum, Paul Jackson, Jr., Walter Beasley, Gordon Campbell, Phil Davis či Munyungo Jackson. Lepšia spoločnosť by sa zrejme ťažko hľadala.

BRIAN HUGHES: Along the Way (2003)

Kanadský gitarista (žijúci v Los Angeles) Brian Hughes sa stal už od začiatku 90. rokov jednou z najpopulárnejších osobností súčasného jazzu. Už jeho prvé dve platne Between DuskDreaming a Under One Sky ho etablovali ako jedného z popredných gitaristov a skladateľov v žánri, ktorý premiešal jeho gitarový štýl do melodického mixu Latino, jazzu a World Music.

Along the Way predstavuje peknú kolekciu mimoriadne príjemných skladieb v štýle smooth jazz.

PATRICK YANDALL: Laws of Groovity (2008)

Producent a gitarista Patrick Norman Yandall sa narodil v roku 1959 vo Fort Bragg (Severná Karolína, USA). Niekoľko jeho piesní sa objavilo vo filmoch (Mr. Fattburger vo filme Fruitvale Station, Who’s the Bossa vo War. Inc).

V mladosti objavil čaro progresívnych štýlov od Jimiho Hendrixa, Yes, Steely Dan a Georgea Bensona.

Laws of Groovity nie je jeho najnovší album (tým je When It’s Hip), ale patrí medzi jeho najzásadnejšie. Rozhodne stojí za vypočutie pre tých, ktorý ho nepoznajú a opätovné prehranie pre ostatných.

https://music.apple.com/sk/album/laws-of-groovity/274902144?l=sk

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.