Denník N

Politická správa roka

V utorok sa Trumpova éra posunula do novej fázy.

V utorok podvečer oznámila Nancy Pelosi, predsedkyňa americkej Snemovne reprezentantov, že Snemovňa pristúpi k ústavnej obžalobe prezidenta Trumpa, tzv. impeachmentu. Je to závažná vec, už aj preto, že Pelosi, spolu s väčšinou centristických Demokratov sa doposiaľ tomuto kroku bránili. Správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera o kontaktoch medzi Trumpovou kampaňou a Ruskom bola síce pre Trumpa v mnohých smeroch zahanbujúca, Demokratom však chýbal nespochybniteľný naratív, v ktorom by Trump vyzeral ako zločinec či zradca vlastnej krajiny. Z hľadiska politickej stratégie sa zdalo byť rozumnejšie sústrediť sa na volebný boj než na pokusy prezidenta zosadiť kvázi-justičnými prostriedkami.

Nová kauza týkajúca sa Ukrajiny je iná. Trump mal údajne opakovane vyzvať ukrajinského prezidenta, aby začal vyšetrovať syna bývalého viceprezidenta Bidena, ktorý bude pravdepodobne Trumpov volebný sok v budúcoročných voľbách. Súčasne mal Trump nezákonným spôsobom brániť poskytnutiu Kongresom už schválenej pomoci Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej agresii. Inými slovami, mal zneužiť svoj úrad na vydieranie vedenia zraniteľnej európskej krajiny s cieľom nájsť špinu na svojho politického súpera. K podozreniu prispieva aj to, že Trump stihol svoje vysvetlenie toho, prečo pomoc zadržiava, od pondelka zmeniť: predtým bola dôvodom korupcia na Ukrajine, dnes je dôvodom údajná neochota európskych partnerov Ukrajine pomáhať.

Možno nejde o doslovnú „treason,“ čiže velezradu – tá by si vyžadovala aktívnu kolúziu s nepriateľom Ameriky a tým Ukrajina nie je. Pokiaľ sa ale podozrenia potvrdia, Trump sa pohyboval nebezpečne blízko tohoto teritória. A v očiach autorov americkej ústavy by išlo o nepochybne platný dôvod na to, aby Kongres začal konal.

Vo väčšinovo Demokratickej Snemovni nemá ústavná obžaloba ako naraziť, zvlášť ak fakty, ktoré sa dostávajú na povrch sú pravdivé. Otáznikom je ako sa zachovajú senátori, medzi ktorými majú Republikáni väčšinu. Za ostatné roky bolo ťažké nájsť chrbtové kosti aj medzi tými republikánskymi senátormi, ktorí si zakladali na svojej nezávislosti a integrite: príkladmi sú Lindsey Graham či Ben Sasse. V prípade Muellerovej správy tak bolo realistické očakávať, že prípadný impeachment Snemovňou reprezentantov by nevyústil do odvolania prezidenta Senátom.

Odhodlanie senátorov brániť Trumpa však nemusí byť bezpodmienečné. Mitt Romney sa ku kauze kriticky vyjadril už v pondelok a okamžite ho stihol Trumpov hnev. Mimochodom, Trumpov verejný prísľub zverejniť prepisy rozhovorov z prezidentom Zelenským prišiel v utorok krátko poobede – hneď po pravidelnom spoločnom obede Republikánskych senátorov. Je teda minimálne predstaviteľné, že tento jeho krok bol odpoveďou na to, že sa pri tejto príležitosti Republikáni v Senáte ukázali neochotní postaviť jednotnú hrádzu jeho prípadnému odvolaniu.

V každom prípade sa Trumpova éra v utorok večer posunula do kvalitatívne novej fázy. Predpovedať, čo sa stane, je rovnako ťažké ako mať jednoznačný názor na to, aká cesta vpred je najlepšia pre zdravie americkej demokracie. Ústavná obžaloba a odvolanie riadne zvoleného prezidenta je mimoriadne závažným krokom, ktorý vystaví americké inštitúcie veľkého stresu v dobe, kedy je verejnosť značne polarizovaná. Čiastočne je to otázka politickej taktiky pre Demokratov: urobí ústavná obžaloba Trumpa postavená na čisto straníckej báze viac alebo menej zvoliteľným v budúcoročných voľbách?

Nejde však len o politické taktizovanie. Vážnejšie pre Ameriku je to, že nikto presne nevie, čo by znamenalo možné znovuzvolenie ústavne obžalovaného prezidenta – či už z čisto formálneho hľadiska tak aj z hľadiska dôvery v americkú demokraciu. Súčasne je však jasné, že ustanovizeň impeachmentu bola autormi americkej ústavy vytvorená práve ako odpoveď na možnosť, že sa prezidentom stane lotor Trumpovho formátu.

Nuž, v tejto chvíli si môžeme jedine blahoželať, že nie sme v koži Nancy Pelosi. Mali by sme však tiež aspoň trochu dúfať, že Spojené štáty túto skúšku zvládnu a na druhom konci tunela sa objavia ako rovnako spoľahlivá a fungujúca demokracia ako tá, ktorú sme poznali doposiaľ.

Teraz najčítanejšie