Denník N

31 víťazstiev pre ľudské práva, ktoré stojí za to osláviť

Kombinácia intenzívnych kampaní a sily hlasu verejnosti už viedla v roku 2019 k viacerým významným ľudskoprávnym víťazstvám! Prečítajte si o nich viac.

Pomôžte nám zmeniť ešte viac životov.

JANUÁR

Julián Carillo

Na znak úcty k Juliánovi Carrillovi, obrancovi environmentálnych práv zabitému v októbri 2018, sme vydali správu s názvom Uviazli medzi streľbou a nedbanlivosťou (Caught between bullets and neglect), ktorá obsahuje neúplný výpočet pochybení mexických úradov, opakovane zlyhávajúcich pri ochrane obrancov environmentálnych ľudských práv. Od vydania správy po zatknutie dvoch osôb podozrivých zo zavraždenia Juliána ubehlo iba niekoľko hodín, čo ukazuje, aký okamžitý dopad môže mať práca Amnesty na spravodlivosť.

Osemnásťročnej Rahaf Mohammed al-Qunun bola v Thajsku priznaná medzinárodná ochrana a prístup k službám Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, po tom ako ušla zo Saudskej Arábie pred násilím, zlým zaobchádzaním a vyhrážkami smrťou od vlastnej rodiny. Jej prípad sa skončil úžasným úspechom, na ktorom sa podieľala aj naša húževnatá práca – v súčasnosti je Rahaf v bezpečí v Kanade, kde jej bol udelený azyl.

Angolský parlament schválil zmenu trestného zákonníka, v rámci ktorej z neho odstránili ustanovenie často vykladané ako kriminalizácia rovnakopohlavných partnerstiev. A zašli ešte ďalej – kriminalizovali naopak diskrimináciu ľudí na základe sexuálnej orientácie. Angola sa tak stala prvou krajinou, ktorá v roku 2019 pristúpila k takémuto kroku!

FEBRUÁR

Abdul Aziz Muhamat

Abdul Aziz Muhamat, aktivista, ktorý utiekol zo Sudánu a od roku 2013 bol zadržiavaný na ostrove Manus, získal Cenu Martina Ennalsa (každoročne ju udeľuje obrancom a obrankyniam ľudských práv porota zložená zo zástupcov a zástupkýň najvýznamnejších svetových ľudskoprávnych organizácií). Abdulov prípad vstúpil do celosvetového povedomia vďaka kampani Write for Rights (Maratón písania listov) z roku 2018. Tento rok mu vo Švajčiarsku uznali nárok na azyl, kde má trvalý pobyt.

Dňa 12. februára sa po 76 dňoch strávených v thajskom väzení mohol futbalista Hakeem al-Araibi konečne vrátiť domov do Melbourne. Zadržaný bol 27. novembra 2018, hneď po svojom prílete do Bangkoku, na základe chybného zatykača od Interpolu. Kampaň Amnesty a ďalších organizácií za oslobodenie tohto známeho pacifistu, rodáka z Bahrajnu, odkiaľ v minulosti ušiel ako kritik bahrajnskej vlády, sa rozrástla na hnutie #SaveHakeem naprieč kontinentmi, zapojili sa do nej aj ďalší futbalisti a futbalistky či známe osobnosti zo sveta olympijského športu. Za oslobodenie Hakeema sa postavilo viac ako 165 tisíc ľudí.

V Austrálii konečne schválili zákon, ktorý uľahčil prevoz ľudí na úteku v stave vyžadujúcom bezodkladnú zdravotnú starostlivosť do Austrálie z detenčných zariadení na ostrovoch Manus a Nauru. Amnesty ako súčasť koalície organizácií a aktivistických skupín – a spolu s úsilím a odvahou samotných ľudí na úteku – pomohla docieliť tento ohromný krok vpred.

Zásadného zvratu vo svojom prípade sa dočkala aj saudská aktivistka Israa al-Ghomgham, obvinená v súvislosti so svojou pokojnou účasťou na protestoch. Štátny prokurátor pre ňu žiadal trest smrti, no medzinárodná pozornosť, ktorá sa jej smerom obrátila aj vďaka kampaniam Amnesty, primala saudské úrady k tomu, aby nehumánny verdikt zavrhli. Israa al-Ghomgham je však stále vo väzení a Amnesty pokračuje v kampani za jej bezodkladné a bezpodmienečné prepustenie.

MAREC

Marinete da Silva a Antonio Francisco da Silva Neto, rodičia Marielle Franco

Bezprostredne pred prvým výročím smrti Marielle Franco, významnej obrankyne ľudských práv z Brazílie, polícia zadržala v súvislosti s prípadom jej vraždy dvoch ľudí. Ide o prvú známku toho, že vyšetrovanie prípadu skutočne napreduje, za čo sa Amnesty zasadzovala počas celého uplynulého roka.

Iba niekoľko dní po tom, ako Amnesty a ďalšie mimovládne organizácie burcovali na poplach kvôli návrhu zákona o počítačovej kriminalite, ktorý by predstavoval vážne ohrozenie pre slobodu prejavu v Iraku, sa v irackom parlamente rozhodli tento návrh stiahnuť. Pre Amnesty potvrdili, že „výhrady boli vypočuté“. Amnesty vyzývala taktiež kurdskú regionálnu vládu v Iraku, aby zrušila všetky obvinenia súvisiace so slobodou prejavu vznesené proti novinárom a novinárkam aj aktivistom a aktivistkám svojvoľne zadržaným počas pokojných protestov. Ešte v ten istý týždeň došlo k prepusteniu všetkých zadržaných a kurdská regionálna vláda vydala vyhlásenie, v ktorom objasnila, že prepustenie je reakciou na výzvy od Amnesty.

Rada OSN pre ľudské práva na zasadnutí prijala prelomovú rezolúciu, v ktorej je ukotvené uznanie dôležitosti úlohy obrancov a obrankýň environmentálnych ľudských práv. Povzbudivé je aj to, že v nej vyzvali štáty, aby poskytovali bezpečné a posilňujúce prostredie environmentálnym iniciatívam mladých ľudí, ako sú napríklad školské klimatické štrajky.

Po tom, ako Amnesty vydala správu Skrytá vojna USA v Somálsku: Civilné obete leteckého bombardovania v Lower Shabelle (The Hidden US War in Somalia: Civilian Casualties from Air Strikes in Lower Shabelle), africká sekcia ministerstva obrany USA (AFRICOM) vôbec po prvý raz pripustila, že ich letecké bombardovanie v Somálsku zabilo a zranilo civilistov a civilistky. Správa Amnesty otvorila vyšetrovanie, ktoré viedlo až k zverejneniu vojenskej dokumentácie potvrdzujúcej, že rezort obrany USA vedel aj o ďalších stratách na životoch civilistov a civilistiek, ku ktorým došlo pri mnohých ďalších ich leteckých zásahoch v Somálsku.

APRÍL

Esther Kiobel

Pred dvoma rokmi sa Esther Kiobel a tri ďalšie ženy z Nigérie pustili do svojho záverečného zápasu o spravodlivosť proti jednej z najväčších svetových ropných spoločností. Esther sa súdila so spoločnosťou Shell viac ako dvadsať rokov, tvrdiac, že ropný gigant je zapletený do mimosúdnej popravy jej manžela. Amnesty zozbierala pre Esther viac ako 30 000 solidárnych odkazov a v apríli vydal okresný súd v Haagu dočasné rozhodnutie v prospech žalobkýň. V rozhodnutí sa uvádza, že prípad nie je premlčaný a súd je právomocný ho vyšetrovať. „Úctivo pozdravujeme Esther Kiobel, Victoriu Bera, Blessing Eawo a Charity Levula. Nebyť ich odvahy a vytrvalosti, nikdy by sme sa nedopracovali tak ďaleko,“ odkázal Mark Dummett, výskumný pracovník zo sekcie Amnesty International zameranej na ľudské práva v spojitosti s činnosťou firiem.

V reakcii na zverejnenie výročnej súhrnnej správy Amnesty o treste smrti prezident Rovníkovej Guiney oznámil, že jeho vláda predloží legislatívu na zrušenie trestu smrti.

Sústavná kampaň Amnesty viedla k podmienečnému prepusteniu mozambického novinára Amadeho Abubacara, ktorého svojvoľne zatkli v januári a zadržiavali viac ako 90 dní vo vyšetrovacej väzbe v izolácii vo vojenskom väzobnom zariadení. Amade naďalej bojuje proti falošným obvineniam a my pokračujeme v tlaku na vládu, aby všetky obvinenia voči nemu boli konečne stiahnuté.

Ústavný súd Kórejskej republiky vyniesol prelomový rozsudok, ktorým vláde nariadil dekriminalizáciu interrupcií a reformu reštriktívnych interrupčných zákonov. Juhokórejská interrupčná legislatíva musí prejsť úpravami do konca roka 2020 – čo predstavuje víťazstvo pre podporovateľov a podporovateľky rovnosti, ženských práv a telesnej autonómie na celom svete.

MÁJ

Taiwan ako prvá ázijská krajina legalizoval manželstvá rovnakopohlavných párov. Prvé sobáše sa uskutočnili dňa 24. mája, už o týždeň po schválení novej legislatívy. Okrem zrovnoprávnenia partnerstiev nový zákon špecifikuje aj prípady, v ktorých je oprávnená adopcia detí rovnakopohlavnými pármi. Tento obrovský krok vpred pre práva LGBTI osôb v Ázii bol pre Amnesty a jej podporovateľov a podporovateľky veľkým dôvodom na oslavu, nakoľko spolu s ďalšími taiwanskými skupinami za práva LGBTI osôb viedli za dosiahnutie tohto cieľa dlhoročnú kampaň.

Prezident Gambie Adama Barrow zmenil 22 rozsudkov smrti na tresty doživotného väzenia. Jeho rozhodnutie nasledovalo po návšteve Amnesty do Gambie, kde štátnym predstaviteľom delegácia Amnesty predložila svojich 10 odporúčaní na reformu legislatívy v záujme ochrany ľudských práv. Medzi odporúčanými prioritami je aj zrušenie trestu smrti a náhrada všetkých rozsudkov smrti trestami odňatia slobody.

Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla vyňať transrodovosť z kategórie duševných porúch a porúch správania. To znamená, že transrodové osoby už viac nebudú považované za duševne choré. Amnesty viedla kampaň za oficiálnu depatologizáciu osôb, ktoré sa identifikujú ako transrodové alebo rodovo variantné, od roku 2014.

Tlak na rešpektovanie ľudských práv zohral úlohu v rozhodnutí Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vzdať sa plánov na rozšírenie Svetového pohára v roku 2022 v Katare na 48 tímov, čo by vyžadovalo rozšíriť ho do ďalších krajín v regióne. Amnesty v koalícii s ďalšími mimovládnymi organizáciami, odborovými zväzmi a fanúšikovskými a hráčskymi združeniami upriamili pozornosť na ľudskoprávne riziká takéhoto rozšírenia – ako napríklad najímanie robotníkov z radov migrantov na stavebné práce v zlých podmienkach. Apelovali spolu na spoločenskú zodpovednosť, ktorá prináleží veľkým spoločnostiam, akou je FIFA, a žiadali, aby FIFA rešpektovala ľudské práva vo všeobecnosti, ako aj svoje vlastné ľudskoprávne záväzky. Tento úspech je ukážkou toho, akú silu má spolupráca a že spoločne dokážeme prinútiť k zodpovednosti aj veľké spoločnosti.

JÚN

Aktivistka proti klimatickej zmene Greta Thunberg a mládežnícke hnutie Fridays for Future boli vyznamenané cenou Amnesty International Veľvyslanec/veľvyslankyňa svedomia roku 2019. Je to naše najvyššie ocenenie, prejavujeme ním uznanie ľuďom, ktorí preukázali jedinečnú odvahu a schopnosť motivovať a viesť druhých v zápase za ľudské práva. Táto cena nepatrí mne, patrí všetkým. Je to úžasné, vidieť, aká pozornosť sa nám dostáva a vedieť, že bojujeme za niečo dôležité,“ povedala Greta Thunberg.

V oblasti obchodu so zbraňami došlo hneď k niekoľkým prelomovým zmenám. Kanada sa stala 104. signatárskou krajinou Zmluvy o obchode so zbraňami. Odvolací súd vo Veľkej Británii po neúnavnej kampani za ukončenie dodávok zbraní do konfliktu v Jemene vydal v máji medzníkový rozsudok, podľa ktorého je rozhodnutie britskej vlády pokračovať v udeľovaní licencií na vývoz vojenského vybavenia do Saudskej Arábie protiprávne – toto súdne prešetrenie iniciovali organizácie CAAT (Kampaň proti obchodovaniu so zbraňami), Amnesty International a Human Rights Watch spolu s ďalšími vedľajšími účastníkmi. V máji tiež senát USA odhlasoval zastavenie mimoriadneho predaja zbraní v hodnote 8 miliárd dolárov koalícii pod vedením Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Belgicko zrušilo platnosť viacerých licencií na vývoz zbraní do Saudskej Arábie a nariadilo vyšetrovanie, potom ako Amnesty identifikovala vo výzbroji bojujúcich skupín belgické zbrane. Podobné rozhodnutia nasledovali v Taliansku a Švajčiarsku. Za vyvrcholenie týchto krokov sa dá považovať rezolúcia Valného zhromaždenia OSN, ktorá si kladie za cieľ zavedenie medzinárodných zákonov zakazujúcich obchodovanie s nástrojmi na mučenie a prísnejšie regulujúcich vyzbrojovanie polície pri kontrole protestov.

Keď Hongkonská polícia násilne zakročila proti protestujúcim, Amnesty promptne zareagovala správou obsahujúcou dôkazy o nadmernom použití sily voči prevažne pokojným protestom. Správa sa vo veľkom rozšírila po Hongkongu a do našej online kampane sa v priebehu niekoľkých dní zapojilo 46 000 ľudí.

Na základe pozornosti, ktorá sa dostala prípadu väzneného tínedžera zo Saudskej Arábie Murtažu Qureirisa, saudské úrady zamietli žiadosť štátneho prokurátora o jeho popravu. Murtažu zatkli v roku 2014 ako trinásťročného na základe obvinenia z činov, ktoré údajne spáchal ako desaťročný.

Vrchný súd v Botswane vydal rozhodnutie o dekriminalizácii konsenzuálnych rovnakopohlavných vzťahov, ktorému predchádzala intenzívna kampaň viacerých organizácií vrátane Amnesty.

Grécko konečne upravilo svoju legislatívu tak, aby sexuálny styk bez súhlasu bol klasifikovaný ako znásilnenie. Dánska vláda sa zaviazala urobiť to isté, k čomu prispela správa Amnesty o prekážkach, ktoré v Dánsku stoja v ceste spravodlivosti pre znásilnené ženy. Tento pokrok svedčí o neoblomnosti a odvahe tých, čo prežili znásilnenie a spolu s ďalšími aktivistkami a aktivistami rozpútali v Európe hnutie za ukončenie benevolentnosti k sexuálnemu a rodovo podmienenému násiliu.

Tom Ciotkowski, britský obranca ľudských práv obvinený z neuposlúchnutia výzvy a útoku na verejného činiteľa za to, že dokumentoval hrubý zákrok polície voči osobám pomáhajúcim ľuďom na úteku a migrujúcim vo francúzskom meste Calais, bol oslobodený od obvinení. Nepriateľstvo voči migrujúcim a ľuďom, ktorí im poskytujú podporu, musí skončiť. Treba nájsť skutočné, súcitné riešenie tejto situácie,“ povedal Tom.

JÚL

Protest Amnesty Holandsko

Člen predstavenstva spoločnosti Google vo svojom prejave v Kongrese USA poskytol dosiaľ najjasnejšie vyjadrenie o tom, že spoločnosť „uzavrela“ projekt Dragonfly, utajený program vývoja vyhľadávača, ktorý by čínskej vláde umožnil represívny dohľad a cenzúru na internete. Úspechu predchádzala kampaň Amnesty #DropDragonfly a výpovede stoviek zamestnancov a zamestnankýň Google.

Kampaň Amnesty na Srí Lanke, pozostávajúca z kombinácie mediálnych výstupov, podpory demonštrácií a lobovania, vyústila do pozastavenia výkonu trestu smrti, ktorý by sa v opačnom prípade stal prvou popravou po 43 rokoch. Najvyšší súd bude pokračovať v pojednávaní k prípadu odsúdených na trest smrti obesením za drogovú trestnú činnosť po vypočutí petícií na konci októbra.

AUGUST

Loujain al-Hathloul, aktivistka za práva žien v Saudskej Arábii

Saudská Arábia oznámila zásadné reformy, ktoré uvoľnia niektoré z najtvrdších reštrikcií voči ženám. Po novom bude ženám priznané právo na získanie cestovného pasu, čo by im malo umožniť cestovanie bez povolenia od mužského poručníka. Ohlásené zmeny ženám garantujú aj právo úradne požiadať o sobáš alebo rozvod, úradne zaregistrovať narodenie detí či úmrtie rodinného príslušníka a získať výpisy z matriky. Amnesty už štyri desaťročia upriamuje pozornosť na rozsiahlu diskrimináciu, ktorej čelia ženy v Saudskej Arábii v rámci represívneho systému mužského poručníctva – a zatiaľ čo uvedené zmeny vítame, mnoho ľudí zasadzujúcich sa za práva žien stále zostáva vo väzení a my musíme pre ich oslobodenie urobiť všetko, čo je v našich silách.

Prepustený mauritánsky bloger Mohamed Mkhaïtir, ktorý bol odsúdený na smrť a svojvoľne väznený viac ako 5 rokov za zverejnenie blogu o diskriminácii v kastovom systéme, povedal:Nebyť vášho úsilia, neprepustili by ma. Počas piatich rokov, ktoré som strávil vo väzení, som iba šesťkrát videl denné svetloToľko sa toho zmenilo za uplynulých päť rokov a ja si ešte stále musím zvykať na život mimo väzenia. Teraz, keď som slobodný, mám nádej, že sa budem môcť vzdelávať a vrátiť sa do školy.“

SEPTEMBER

Skvelou správou spred pár dní je prepustenie ukrajinského filmára a aktivistu, Olega Sencova. Oleg strávil kvôli vykonštruovaným obvineniam 6 rokov v ruskom väzení. Oleg sa previnil len tým, že využil svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania sa. Napriek tomu bol obvinený z teroristických útokov a nezákonného používania strelných zbraní. Dnes je našťastie opäť na slobode a so svojou rodinou.

 

Za každý z týchto úspechov patrí veľká vďaka aj tým z vás, ktorí a ktoré podporujete našu prácu a podpisujete petície. Ako dokazujú aj predošlé riadky, vaše slová majú nesmiernu silu. Pokračujte spolu s nami v skvele začatej práci a podpíšte niektorú z našich aktuálnych petícií a/alebo sa zapojte do najväčšej ľudskoprávnej akcie na svete – Maratónu písania listov, ktorý spoločne odštartujeme už čoskoro. 

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.