Denník N

Konflikt v SaS alebo „Aby aj vlk bol sýty aj ovca celá“

Konflikt v SaS by ma nezaujímal, ak by jeho dôsledky nehrozili štvrtou vládou SMERu. Výrok Ľuboša Blahu, že ak by ich platili, nekonali by inak, hovorí za všetko…

Bude na kandidátke Sulík alebo Rajtár s Galkom? Totálny rozkol, a teda verzia so Sulíkom a bez „Dídžejov“, zaváňa rizikom že výsledok SaS bude pod 5%. Verzia bez Sulíka je pre zmenu o istote že výsedok bude pod 5%. Riešenie je pritom triviálne Matovičovské – dohoda že všetci členovia Republikovej rady a aktuálni poslanci SaS budú kandidovať z konca kandidátky.

Ak Galko a spol. veria vo vlastný politický výtlak a „demokratické jadro“ nie je pre nich iba prázdna fráza, toto riešenie by mali uvítať – veď demokratickej legitimite získanému mandátu nič nepridá viac než prekrúžkovanie sa rozhodnutím voličov z konca kandidátky.

Aj Sulík by mohol byť spokojný – ak sa totiž napriek evidentnému konfliktu s ním Dídžeji prekrúžkujú, znamená to že priniesli dostatok vlastných voličov. Volebný výsledok SaS teda neoslabia ani v prípade, že po voľbách z poslaneckého klubu odídu.

    Že uvedené riešenie je zmysluplné, ukazujú aj štatistiky z volieb 2016:

  • krúžkovanie je obľúbené – najmenej ho využili voliči SNS (71,73%) a najviac voliči OĽaNO (86,79),
  • krúžkovanie má väčšiu váhu pri menších stranách – aktuálne preferencie SaS sú porovnateľné s volebným výsledkom strán #SIEŤ, SME RODINA – Boris Kollár a MOST – HÍD, tieto strany získali úhrnom 32 poslancov a až 27 z nich (84,38%) získalo mandát zohľadnením krúžkovania (t.j. získali viac ako 3% hlasov odovzdaných strane),
  • príklad OĽaNO ukazuje, že podpora krúžkovania umožňuje presadiť sa nielen kandidátom zo začiatku/konca kandidačnej listiny ale aj osobnostiam „zo stredu poľa“ – napr. poslanci Jozef Lukáč či Ján Budaj kandidovali zo 44. resp. 89. miesta – takáto „anarchia voličov“ síce môže byť hrozbou pre také strany ako SMER či SNS, avšak pre strany so slobodným zmýšľaním by mala byť skôr pozitívnou výzvou.

Iste, pre Sulíka sa môže javiť ako riziko možnosť že sa Dídžeji prekrúžkujú ako kooperujúca štvorica (a teda počet hlasov ktorý SaSke reálne prinesú môže byť významne menší ako počet získaných mandátov). Toto riziko však môže Sulík efektívne eliminovať ak voličom v predvolebnej kampani ponúkne vlastné štvorice, preferované, povedzme, podľa regiónov.

Teraz najčítanejšie