Denník N

V sieti siekt

Stretávame ich každý deň v uliciach našich miest, pod rúškom šťastia ponúkajú okovy závislosti…

V dejinách ľudstva sa nenašiel ani jeden kmeň, ktorého kultúra by nebola spojená s rituálmi. Túžba po posvätne je akosi vpísaná do ľudskej prirodzenosti a hľadá naplnenie. Preto sa do popredia dostáva otázka, kedy ide o nebezpečnú komunitu či spoločenstvo a možno hovoriť o sekte.

Čo je sekta

Nájsť jednoduchú definíciu sekty nie je jednoduché.

Mnohé veľké náboženstvá použili tento pojem, aby označili niečo nové, čo vnímali ako konkurenciu. Slovo sekta pochádza z latinčiny a je odvodené od slova sequi, ktoré znamená nasledovať. Po prvotnom pokušení označiť slovom sekta to, čo je nové, sa toto označenie začalo používať na označenie náboženstiev a komunít, ktorých prejavy možno označiť za nebezpečné a násilné. Medzi odborníkmi silnie hlas preto, aby slovo sekta malo výhradne túto úlohu – označiť to, čo je ohrozením a nebezpečenstvom.

Náboženstvo vs. sekta

Samozrejme, hranica medzi náboženstvom a náboženským spoločenstvom a komunitou a sektou môže byť veľmi tenká.

Všade tam, kde sú tendencie: autoritatívnosť, uzavretosť, fanatizmus, neznášanlivosť a selekcia informácií, možno hovoriť o autoritatívnej, uzavretej, neznášanlivej a fanatickej skupine „veriacich“. A odtiaľ je len kúsok k tendenciám ako: psychologická manipulácia, sklon k agresií, násilie, verbálne útoky či deštrukcia, kedy možno hovoriť o deštruktívnej, škodlivej, nebezpečnej a zločinnej skupine. A v týchto dvoch prípadoch, možno použiť aj pojem sekta. Slovo sekta by tak malo označovať niečo negatívne. Ak sekta kladie dôraz na ničenie identity človeka, hovorí sa o deštruktívnej sekte. Ak kladie dôraz na vonkajšie rituály, používa sa pojem kult.

Mnohé náboženstvá použili slovo sekta na nové náboženské komunity. Hoci takými neboli. A nepoužili toto slovo na označenie svojho konania, keď sektárskym bolo. Na druhej strane, aj sekta môže prejsť pozitívnym vývojom, hoci bez toho aby sa postavila čelom k svojej minulosti to nepôjde…

Jedna z mála definícií hovorí, že sekta je manipulatívna, totalitná, autoritárska skupina alebo spoločenstvo, so škodlivým, deštruktívnym vplyvom na integritu a identitu človeka.

Ak si myslíte, že v tejto oblasti je pomerne jednoduché sa zorientovať, tak v strednej Európe pôsobí cca 600 siekt. A to sú skôr pesimistické odhady…

Je pravda, že tradičné náboženstvá sú na ústupe a niektoré sa menia na tradíciu bez svojho pôvodného obsahu. Túžba po posvätne je však stále živá. Preto je na mieste hovoriť o tom, kedy nie…

Čaro nového

Ak je niečo príťažlivé na tom novom, tak je to skutočnosť, že vždy prinášajú aj niečo, čo tu ešte nebolo. Pôsobia ako závan nového ducha, alebo svieži vánok. Mnohé pôvodné náboženstvá zápasia s tradíciou a tá pôsobí strnulo. Okrem toho mnohé nové komunity hovoria o istej kontinuite. V niečom nadväzujú aj na to, čo tu už bolo. A ako nové komunity, spravidla nestihli vyrobiť nejaký ten škandál. Pôsobia čisto a nevinne.

Mnohých ľudí toto nové priťahuje ako prejav revolty. Byť súčasťou niečoho nového akoby znamenalo, že držíme krok s dobou a sme „in“. Nebyť súčasťou väčšiny, či veľkej skupiny.

Mnohé tieto komunity hlavne na začiatku ponúkajú niečo jednoduché, ale aj pocit prijatia, isté istoty, ucelený obraz sveta a duchovný zážitok.

Ešte stále nemusí ísť o nič, čo by bolo možné označiť za sektu. Ak tento pojem používame tak, ako sa má…

Nábor

Žiadny člen sekty Vám pri prvom stretnutí a kontakte nepovie, že je členom sekty a túži pre ňu získať aj Vás. Na prvom a nielen na prvom stretnutí je dôležitý dojem.

Preto pôsobenie siekt je do veľkej miery veľmi prepracovaným marketingom a manipuláciou. Náborové akcie tak robia ľudia, ktorí sú vyškolení v psychológií a poznajú mechanizmy, ako človeka získať. Vystupovanie je prispôsobené skupine, ktorú chce sekta osloviť. A majú pripravené odpovede na možné otázky, aby vystupovali sebaisto. Snažia sa vystupovať milo, aby si získali dôveru, aby tu vzniklo puto priateľstva a blízkosti. A tým sa oslabila naša pozornosť.

Sekty oslovujú predovšetkým ľudí vo veku 18 až 25 rokov, teda ľudí vo veku, kedy si majú stanoviť priority a zaradiť sa do života. Vďaka sekte môžu prísť o dôležité obdobie svojho života.

Zistiť že ste sa ocitli na aktivite za ktorou je sekta, je prakticky nemožné. Často svoje pôsobenie skrývajú za nič nehovoriace názvy organizácií. A za istých okolností, sa prakticky každý človek môže stať členom sekty. Nikto nie je voči nim imúnny.

Situáciu len zhoršuje skutočnosť, že nábor do sekty robia ľudia, ktorí sú spravidla presvedčení o tom, čo robia a tak pôsobia veľmi dôveryhodne.

Takéto stretnutie, môže mať naozaj veľmi rôznorodú podobu, od stretnutia a oslovenia na ulici, cez pozvanie na koncert, až po charitatívne a športové akcie.

Zmena vedomia

Ak Vás stretnutie oslovilo, prípadne ak máte ďalšie otázky, pozvanie na ďalšie stretnutie Vás neminie.

Pre takéto stretnutie je typická príjemná, srdečná a priateľská atmosféra. Výnimkou nie je ani lichotenie. Cieľom takýchto stretnutí je totiž dať nádejnému členovi pocítiť lásku, prijatie a pocit šťastia. Odborne sa to označuje ako love bombarding. Jednoducho zahrnúť človeka prejavmi blízkosti. Takáto atmosféra pretrváva aj na ďalších stretnutiach a spolu s prednáškami vedie človeka k zvedavosti. Dostať človeka do situácie, kedy prestane dávať pozor a rozlišovať.

Po nejakom čase, keď sa vďaka atmosfére podarilo kandidáta dostať do eufórie (konečne niekam patrím a niekto ma prijal a ocenil) a znížiť jeho pozornosť (vďaka získanej dôvere), nasleduje fáza, ktorá ma za úlohu ho zasypať informáciami. Štúdia profesora psychiatrie Edwarda Hallowela hovorí, že mozog zahrnutí veľkým počtom informácií stráca schopnosť rozlišovať a začína vidieť čiernobielo. Jednoducho množstvom informácií vyradia náš mozog. A my začneme siahať po jednoduchých riešeniach. A vtedy prichádza k ďalšej fáze, k zmene vedomia a myslenia pomocou meditačných techník, často pod rúškom osvietenia.

Cieľ toho všetkého je jednoduchý. Aby kandidát uveril, že v sekte nájde šťastie, naplnenie a skutočné prijatie a aby sa rozhodol stať jej členom. A uveril, že to je jeho vlastné rozhodnutie. Možno tu hovoriť o fáze okúzlenia (zamilovanosť, neschopnosť spracovať nové podnety), fixácie (ochromenie vôle a priľnutie ku skupine) a fascinácií (jedinec koná ako ostatní, jeho identita je potlačená).

Získaním člena jeho formovanie nekončí, ale začína. Nie je možné totiž dlhodobo umelo udržiavať eufóriu a nadšenie, preto ďalším krokom je zmena identity.

Varovné znaky

Keď sa niekto stane vyvolením, sekta sa postará o všetko ostatné. Kým však príde k zmene identity, je tu niekoľko varovných znakov…

Prvým znakom je výhradnosť. Jediný kto má pravdu je vodca a učenie komunity je jediné pravé. Videnie sveta tu je čiernobiele: my a oni (všetci ostatní). Člen skupiny nemôže kritizovať vodcu a ani smerovanie skupiny. A často nepozná ani celú pravdu, dostáva len také kúsky…

Druhým znakom je autorita. Vodca je často označený za boha. Že to znie bláznivo? Americký profesor psychiatrie Louis West hovorí, že vodcovia sú často psychopati a psychopat býva očarujúci, inteligentní a nesmierne presvedčivý. Takýto človek si veľmi rýchlo získa dôveru a neskutočne dokáže manipulovať. Takémuto človeku uveríte všetko. Dokonca sa môžete cítiť poctený tým, že si vybral Vás. Niektorým imponuje, že vodca rozhoduje za nich. V každom prípade jedinec je podriadený vodcovi.

Tretím znakom je skutočnosť, že sa skupina izoluje od sveta. Svet je vnímaný ako nebezpečné miesto plné pokušení a jediným spôsobom ako mu čeliť, je čo najviac sa od neho strániť. Tým sa prehlbujú kontakty a vzťahy medzi členmi sekty. Dokonca títo členovia sa začnú po čase navzájom strážiť. A znižuje sa riziko, že by niekoho oslovilo niečo, čo by zmenilo jeho názor a presvedčenie… Člen musí veriť, že sekta je jediným miestom, kde bude šťastní a musí preťať spojenie s každým, kto s ním nesúhlasí.

Štvrtý znak nadväzuje na snahu vyradiť mozog. Sekta vypĺňa čas svojich členov rôznymi aktivitami, aby nemali čas zastaviť a premýšľať. Je tu sklon k rovnakému zmýšľaniu, preto sa objavujú rôzne predpisy a pravidlá, ktoré zahŕňajú správanie, ale aj oblečenie, či výber partnera. Toto všetko je predstavené ako cesta k šťastiu. Stačí dodržiavať pravidlá.

Americký profesor sociológie Ronald Enroth hovorí tiež o snahe sekty vykresliť sa ako alternatíva k prevládajúcej kultúre, o snahe sekty klásť dôraz na emóciu pred rozumom, o ukladaní sankcií neposlušným členom ale aj o svete dvoch právd. Akoby vnútorný život sekty bol odlišný od toho, ako sa prezentuje navonok, pretože ten skutočný by nebol lákavý. Akékoľvek pochybnosti, ale aj nenaplnenie prísľubov tu je vnímané ako slabá angažovanosť člena.

Radikálna zmena

Podľa amerického psychológa Leona Festingera si človek vo svojom živote potrebuje udržať svoj poriadok a zmysel. Potrebuje veriť, že koná podľa obrazu, ktorý o sebe má a podľa hodnôt, ktoré uznáva. Ak sa z nejakého dôvodu zmení jeho správanie, zmení sa aj jeho obraz a hodnoty. A práve znakom človeka ktorý vstúpil do sekty je, že radikálne zmení svoj život. Zmení sa jeho správanie, životný štýl, hodnoty, dokonca zmení aj svoje hodnotenie minulosti. Akoby ho niekto vymenil. Doslova. Od okamihu ako sa človek stal členom sekty, podlieha systematickej manipulácií, akurát si to neuvedomuje a dôsledky manipulácie považuje za svoje vlastné rozhodnutia.

Zmena identity

Aby človek ostal v sekte a bol jej členom natrvalo je potrebné, aby došlo k zmene jeho identity. Presnejšie nahradiť jeho pôvodnú identitu novou, kde dôraz bude na príslušnosť k sekte. Od začiatku je člen vystavený psychickej manipulácií, ktorá má zmeniť jeho myslenie, správanie, názory a cítenie. Teda Identitu. Podľa Stanleyho Milgrama profesora psychológie a sociológie sa v podvedomí bezvýhradne podriaďujeme ľuďom, ktorým považujeme za autoritu. Sekty stoja na autorite a cieľom manipulácie je potlačiť identitu jedinca a vznik kultovej identity, teda masy ľudí, ktorí myslia a konajú rovnako. Takáto masa sa jednoduchšie ovláda  a riadi.

Štyri roviny manipulácie

Podľa Piotra Tomasza Nowakovskeho, ktorý sa dlhodobo venuje štúdiu siekt a písaniu o ich zhubnom vplyve, manipulácia prebieha na štyroch rovinách.

Prvou je správanie. Všetko čo je súčasťou života jedinca je podriadené pravidlám sekty. Často ide o veľmi tvrdý režim a prísne pravidlá. Snahou je, aby správanie a poslušnosť potlačili prvok racionality a samostatného prežívania. Tiež sa tu kladie dôraz na vplyv na správanie jedinca a rast závislosti na sekte. V spoločenstve je veľmi ľahké ovplyvňovať správanie jedincov.

Druhou je kontrola myslenia. Na jednej strane pretlak informácií a na druhej dávkovanie informácií po častiach. K tomu treba prirátať techniky, ktoré sú škodlivejšie než vymývanie mozgu (brainwashing). Pretože kým pri vymývaní mozgu je zmenené vedomie jedinca násilne a proti jeho vôli, cez psychickú manipuláciu dochádza k zmene vedomia v skrytosti. Kritika sekty je vnímaná ako klamstvo, ktoré šíri diabol a členovia sekty majú takúto myšlienku potlačiť hneď na začiatku. A ako istá imúnnosť proti racionálnym argumentom sa používajú niekoľko hodinové meditácie, mantry a monotónne pospevovanie, ktoré otupujú mozog a vedú k opojeniu podobnému, aké navodzujú drogy. Niektoré sekty dávajú členom nové mená, aby zavŕšili proces zmeny ich identity… Podľa francúzskeho psychiatra Jeana Abgralla je tak cieľom odstránenie posledných zvyškov kritického myslenia a hlbšia integrácia do sekty.

Treťou sú emócie. Sekta je vykreslená ako jediné miesto, kde sa dá dosiahnuť šťastie. Ak by člen odišiel, alebo musel odísť, už nikdy by nebol šťastný. Preto sa jedinec bojí vylúčenia zo sekty. Strach tu podporujú aj rôzne fóbie. Podľa Hassana sú práve fóbie účinným nástrojom na ovládanie emócií. K vzniku fóbií dochádza cez stav tranzu, kedy je analytické myslenie blokované a informácie prijímame s minimálnym odporom a bez kritiky. A tak cez tranz dosiahnutí meditáciou, spevom, či mantrou dostane jedinec pravdu, ktorá začne ovplyvňovať jeho život. Napríklad mu vodca povie, že keď odíde zo sekty, stane sa mu to a to… alebo keď odíde, stane sa mu niečo strašné… a jedinec si predstaví to najhoršie, čo ho napadne. Tento strach doslova ochromí jedinca a pripraví ho o silu odísť. Keď jedinec nie je šťastný, je to prezentované ako jeho vina. On je ten, kto sa málo snaží a kto za to môže.

Štvrtou je oblasť informácií. Sekta selektuje a kontroluje informácie, ktoré dostáva člen. Pravdy ktoré sekta hlása nemusí člen pochopiť, dôležité je aby ich prijal a bez výhrad im veril. Ak by nad nimi premýšľal, mohol by začať pochybovať… Pochybnosť je automaticky označená za nedostatok viery.

Podľa profesora Harta sa dá život v sekte prirovnať k závislosti.

Ako von…

Vyslobodiť sa z okov sekty nie je vôbec jednoduché. Ale je to možné.

Kľúčovú úlohu v tom zohráva rodina a priatelia. Odísť zo sekty je často len začiatok, odpútať sa z jej okov, to už je beh na dlhšiu trať.

Väčšinou dochádza k odchodu troma spôsobmi. Sekta zo svojich radov vyhadzuje ľudí, ktorých vyhodnotí ako nebezpečných. Či už kladú otázky, alebo nie sú perspektívny. Druhý je spojení s členmi, ktorí odídu na znak protestu so smerovaním sekty, prípadne už nedokážu ďalej odolávať pochybnostiam. Pri tretej je odchod dôsledkom pôsobenia rodiny a priateľov, ktorý pomáhajú členovi otvoriť oči a pochopiť, kde sa to ocitol.

Niektoré sekty sa snažia bývalého člena získať späť pomocou jeho prenasledovania a vydierania. Preto je dobré zmeniť email, telefón, za istých okolností zvážiť možnosť presťahovať sa, zmeniť zamestnanie. Prípadne zmeniť meno. Je to však skôr ojedinelé. Čo by z toho mali? Takýto člen by mohol „nainfikovať“ ostatných.

Konkrétne kroky

Ak sa niekto z Vašich blízkych ocitol v okovách sekty.

Vyhľadajte pomoc odborníka, ktorým Vám poradí ako postupovať pri tej ktorej sekte a poskytne Vám aj dostatok informácií o nej – čomu verí a ako funguje. To je dôležité, ak chcete niekomu otvoriť oči. Dá Vám tiež pár rád ako sa chrániť, aby ste sa aj Vy nestali jej členom…

Ak sa dostane do sekty niekto z Vašich blízkych. Neprerušujte s ním kontakt (aby sa mal kam vrátiť), nerobte mu scény (uzavrel by sa), snažte sa ho zapojiť do hľadania pravdy o sekte (napr. pomocou bývalého člena), predkladajte mu racionálne argumenty (ktoré spochybňujú jeho videnie sveta) a pripomínajte mu to pekné z jeho života (čo môže spochybniť jeho nový svet hodnôt). Podporujte ho skôr jedlom a osobnými darčekmi (peniaze by musel odovzdať). Plaťte za neho zdravotné a sociálne poistenie (sekty toto zanedbávajú), ak by sa mu niečo stalo, bude o neho postarané. A vyhľadajte pomoc odborníka.

Návrat do života

Po odchode zo sekty sa uskutočňuje terapia pomocou bývalých členov siekt, terapeutov, podpornej skupiny a rodiny. Podľa Hassana je odchod podobný láske, ktorá sa ukázala ako klamstvo. Ostalo sklamanie, bolesť a pocit zrady. Zranenie treba uzdraviť a niečím zdravým nahradiť. Inak hrozí riziko návratu (regresu)…

Bývalí členovia zápasia s množstvom zdravotných problémov: fyzické (poruchy spánku, vredy na žalúdku, ťažkosti s trávením, podvýživa, slabá imunita, svalové napätie, kožné problémy, sexuálne poruchy a kardiovaskulárne problémy…) a psychické ( osamelosť, úzkosť, depresia, pocit viny, agresia, panické záchvaty, nočné mory, narušené medziľudské vzťahy, poruchy vedomia, kríza identity, fóbie, psychosomatické poruchy…). Keď boli v sekte, celý ich deň bol nalinajkovaný a bolo určené čo môžu a majú. Teraz akoby nevedeli ako majú žiť, čo si majú myslieť, čo vlastne chcú. Mnohí si nevedia nič objednať, nevedia čo si obliecť, čo sa im páči a na čo majú chuť. Taká ta depersonalizácia. Doslova.

Cestou k uzdraveniu fóbií a strachu je skutočnosť, že sú vyvolané manipuláciou, nie skutočnosťou… cestou k uzdraveniu pocitu viny je rozlišovanie medzi skutkom jedinca a rozhodovaním, ktoré už nemal pod kontrolou… cestou k uzdraveniu zmien vedomia je zistenie, čo a ako pôsobilo na jedinca – tu treba vyhľadať odbornú pomoc.

Cestou k odstráneniu mnohých zdravotných problémov je zdravý životný štýl. Dobré je však začať komplexnou zdravotnou prehliadkou. Život v sekte naozaj mohol spôsobiť zdravotné problémy, ktoré si ponesieme celý život.

Človek ktorý odišiel zo sekty môže tu a tam konať s hnevom. Alebo spôsobom, kedy ho nespoznávate. Je to dôsledok zranenia, hnevu, zneužitia ale aj strachu a prázdnoty. Často si to odnesú tí najbližší. Nie je to jeho neláska k ostatným členom rodiny. Ale príjemné to nie je.

Úspešný návrat

Úspešnosť terapie je vždy individuálna. Závisí aj od toho, ako dlho bol jedinec v sekte a o akú sektu išlo.

Úspech terapie najviac závisí od aktivity bývalého člena sekty, potom od jeho motivácie a až na treťom mieste je prístup terapeuta a na štvrtom druh terapie.

Významnú úlohu pri terapií zohráva podpora rodičov a členov rodiny, pomoc a podpora ľudí, ktorí si tým prešli, získavanie zdravých priateľstiev, pomoc druhým ľuďom (vyjsť zo seba), zamestnanie a pracovné starosti prípadne návrat do školy či na univerzitu. Vytváranie vzťahov nie je moc vhodné. Takýto človek má ešte veľa cesty pred sebou a potrebuje čas…

.

O sektách by sa samozrejme dalo napísať ešte veľmi veľa. Ale boli by to smutné riadky. Život v sekte je deštruktívny.

Ako ste si mohli všimnúť, sektárske znaky a prejavy možno v istej podobe badať aj na mnohých pracoviskách. Podobnými princípmi sa riadia aj mnohé politické strany a hnutia…

Tomáš Hupka

Zdroj fotografie:

https:// photographylife.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom