Denník N

Firma s nejasným pozadím vyhráva miliónové utajené tendre

Firma Alison Slovakia vyhráva tento rok bezpečnostné zákazky ako na bežiacom páse. Pozadie firmy pritom ukrýva otázniky. Väčšinu miliónovej slovenskej firmy vlastní malá neaktívna britská spoločnosť. Novú zákazku si navyše chystá na ministerstve hospodárstva, kde podivné tendre za milióny eur už preveruje Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

Ak by sa zostavoval rebríček skokan roka vo verejnom obstarávaní, bratislavská eseročka Alison Slovakia by tento rok obsadila poprednú priečku. Len na jar uzatvorila zmluvy s bezpečnostnými orgánmi za desiatky miliónov eur. O čo v nich ide, sa ale verejnosť nedopátra. Úrady tendre vyhlasujú cez výnimku a tak sú podmienky často utajené.

Napríklad v apríli podpísala firma rámcovú zmluvu za vyše 34 miliónov eur s Národným bezpečnostným úradom, no druhým odberateľom je zároveň Slovenská informačná služba (SIS). Predmetom je riadenie kybernetických incidentov. Prílohy, ktoré presne opisujú, čo vlastne sa dodáva ako aj zoznam subdodávateľov Alison Slovakia, sú utajené. V máji zas firma získala ďalšiu veľkú zákazku od ministerstva vnútra, ktorému má dodať tisícku telefónov. Cena ale nie je uvedená.

A podľa posledných zistení Nadácie si firma už chystá pôdu pre ďalší tender, tentoraz na ministerstve hospodárstva. Jej ľudia tam boli opakovane, firma to vysvetľuje nastavovaním zmluvy o prístupe k utajeným skutočnostiam, čo sa bežne robí, ak sa firma uchádza o dodávku tovarov alebo servisnú zmluvu.

Z veľkej na super firmu

Bývalý bezpečnostný analytik a v súčasnosti tieňový minister obrany za hnutie Obyčajných ľudí Jaroslav Naď má v súvislosti s hromadiacimi sa zákazkmi a často v utajenom režime pre túto firmu obavy. ,,Pozadie tejto spoločnoti vzbudzuje u mňa obavy. Šíria sa rôzne informácie o tom, kto by mohol stáť v jej pozadí.”

Dôležitejšie ale podľa neho je, aby zákazky takého rozsahu v bezpečnostných zložkách získavali renomované spoločnosti a nie firmy, ktorým sa viditeľne začalo dariť len v poslednej dobe.

Eseročka nie je žiadnou drobnou firmou, no doteraz nebola mediálne známejšou. Jej ročné príjmy sú podľa portálu Finstat.sk dlhodobo na úrovni miliónov eur, pritom ku koncu minulého roka zamestnávala ani nie 30 zamestnancov. Firma tiež disponuje bezpečnostnou previerkou, no z verejne dostupných zdrojov nie je jasné, či ide o novú alebo obnovenú previerku z minulosti.

Doterajšie úspechy Alison Slovakia vo verejných súťažiach sa však nedajú s tými aktuálnymi porovnávať. Dosahovali tisíce, respektíve státisíce eur. Posledné zmluvy s bezpečnostnými zložkami však firme na najbližšie roky zabezpečujú biznis vo viditeľne vyšších objemoch.

Nadácia sa preto firmy pýtala, či pre dohodnuté zmluvy má aj dostatočné kapacity. Firma obavy vyvracia. Manažérka zákazníckeho centra Alison Slovakia Elvíra Čanecká opísala, že verejného obstarávania sa zúčastňujú na základe výzvy, v ktorej si definuje obstarávateľ podmienky. ,,Podaním ponuky sa zaväzujeme, že vieme plniť požiadavky obstarávateľa v požadovanom termíne a kvalite.“ Čanecká dodala, že firma má viaceré špecializované odborné tímy. Na trhu je takmer dve desiatky rokov.

Firma sa tiež odvoláva na zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorý začal platiť len vlani. Práve ten stanovil informačný štandard informačnej bezpečnosti štátu, ale zároveň z neho zjavne vyplynuli povinnosti pre verejné úrady.

Schránka v Británii

Alison Slovakia má ako hlavný predmet činnosti inštaláciu priemyselných strojov. Deväťdesiat percent slovenskej firmy vlastní britská Alison Group Limited, zvyšných desať percent vlastnia dvaja slovenskí spoločníci Pavol Róža a Andrej Žucha – každý po päť percent.

Pri bližšom pohľade na konečných užívateľov cez register partnerov verejného sektora je ale jasné, že za britskou matkou sú opäť obaja spomínaní slovenskí spoločníci, v tej ale vlastnia tretinové podiely. Teda viac ako je vidieť cez slovenský obchodný register.

Britská Alison sídli v rodinnom dome v mestečku blízko Londýna, v ktorom si pobyt uvádza posledný tretinový vlastník. Hlavným predmetom podnikania britskej materskej spoločnosti sú bezdrôtové telekomunikácie. Podľa zverejneného hospodárenia spoločnosti je pritom britská firma dlhodobo neaktívna. Jej finančné čísla sú akoby z roka na rok prekopírované.

Je na mieste otázka, prečo slovenskú firmu, ktorá vyhráva obrie verejné tendre, vlastní britská firma sídliaca v rodinnom dome jedného z vlastníkov a ktorá nevykazuje takmer žiaden biznis.

Matej Kačaljak z advokátskej kancelárie PRK Partners a zároveň vedúci Katedry finančného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského vo všeobecnosti uvádza, že cieľom takého postupu nemusí byť nutne ukrytie skutočných vlastníkov. Dôvody môžu byť rôzne. ,,Najjednoduchším motívom môže byť oslobodenie od dane pri potenciálnom predaji podielov vo firme. Tiež sa stáva, že napríklad dividendy bývajú držané spoločnosťami v zahraničí, najmä v daňových rajoch a ich formálna distribúcia v prospech slovenských fyzických osôb, a teda aj ich zdanenie, sa odkladá na neurčito.”

Ale motívom podľa Kačaljaka môže byť aj snaha presunúť majetok do zahraničia, mimo dosahu domácich kontrolných orgánov, prípadne aby prostriedky neboli viditeľné na tunajších účtoch.

Čo sa týka Alison Slovakia, zaujímavosťou tiež sú miliónové straty z minulosti, ktoré firma uvádza v účtovníctve. Napriek slušným každoročným tržbám má firma na majetok zriadené záložné právo a lízing. Teda si na ich kúpu požičala. Ku koncu vlaňajška evidovala na bankových účtoch pol milióna eur, rok predtým to bol milión. Držba takej vysokej hotovosti pri firme tohto typu nie je úplne bežná.

Ako obstaráva Žigova bezpečnostná sekcia

Najnovšie sa firma pripravuje na potenciálny biznis na bezpečnostnej sekcii rezortu hospodárstva, ktorému šéfuje Peter Žiga (Smer-SD). Tamojšiu zákazku na bezpečnostný komunikačný systém Iskra za milióny eur už Nadácia opísala v staršom texte.

Na systém, pri ktorom sa objavili pochybnosti o jeho efektivite, sa medzitým minuli podľa faktúr ďalšie takmer dva milióny eur. Práve pre spomínané pochybnosti na bezpečnostnej sekcii ministerstva už prebieha vnútorný audit a minulý týždeň pribudla aj kontrola Národným bezpečnostným úradom (NBÚ). Ministerstvo tieto kontroly iniciovalo po otázkach Nadácie.

Keďže otáznikov okolo efektivity a najmä dodržiavania bezpečnostných štandardov na celom projekte Iskra ďalej pribúda, bude Nadácia pozorne celý proces kontrol, ako aj budúcich dodávateľov sledovať.

Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.