Denník N

Sulík urobil správny krok

Nie často dokážem v poslednom čase pochváliť predsedu strany SaS. Dnes s ním ale súhlasím. Sulík podstúpil veľmi ťažký, no správny krok, keď sa rozhodol, že vzbúrenci okolo Ľubomíra Galka nebudú na kandidátke do budúcich volieb.

Asi so mnou viacerí nebudú súhlasiť, no podľa môjho názoru sa Richard Sulík zachoval správne. Čo viac, mám pocit, že je to jedno z jeho najlepších rozhodnutí v tomto roku. Prirovnať sa dá možno len zmierenie s predsedom KDH, ktoré ale navrhla druhá strana.

Vytvorenie platformy vo vnútri strany nepredpovedalo nič dobré. Dokonca to mnohí označovali ako začiatok konca. Richard Sulík sa ale podstúpil veľmi ťažké rozhodnutie, nad ktorým musel dlho premýšľať. Urobil však správne, keď sa rozhodol, že nedá na budúcoročnú kandidátku strany ani jedného vzbúrenca okolo Ľubomíra Galka. Prečo? Určite by nemal istotu, že sa mu títo ľudia nerozutekajú zo strany ihneď po voľbách. Pri tak dôležitých voľbách by bolo dosť nepríjemné, že sa mu ihneď po voľbách rozutekajú poslanci z poslaneckého klubu.

Sulík sa teda správne rozhodol a nezaradil týchto ľudí na kandidátku. Uvidíme či to ovplyvní aj preferencie strany. Súdim ale, že to výrazne „saskári“ nepocítia. Sloboda a Solidarita je strana Richarda Sulíka a tak to berú aj jeho voliči, ktorí si stranu bez neho predstaviť nevedia. To, že pustil k vode pár známejších mien mu jeho voliči určite odpustia. SaSka sa do parlamentu zrejme dostane aj bez podpory týchto ľudí, ktorí zrejme zavítajú do iných opozičných strán.

Teraz najčítanejšie