Denník N

Lubyovou dotované firmy vrátili z prvej čiastky poskytnutých stimulov 2 milióny. Kritizujú postup ministerstva.

Nadácia Zastavme korupciu na začiatku roka opakovane informovala o množiacich sa pochybnostiach ohľadom rozdelenia financií na výskum a vývoj. Lubyovej rezort rozdal firmám viac ako 33 miliónov eur. Pre pochybný proces a podozrenie z porušenia zákona čelila ministerka odvolávaniu v parlamente. Prvá časť financií bola poskytnutá na rok 2018. Ministerstvo ju firmám umožnilo čerpať do marca 2019, napriek tomu však 21 firiem vrátilo dokopy viac ako 2 milióny eur. Jedna od zmluvy odstúpila úplne.

Podľa zmlúv, ktoré firmy s Martinou Lubyovou podpísali, mali v roku 2018 mnohé z nich vyčerpať až 480-tisíc eur. Do konca januára mali následne ministerstvu poskytnúť vyúčtovania, ako tieto prostriedky využili. Ministerstvo však zmluvy s firmami uzavrelo až 18. decembra, teda 6 dní pred Vianocami. Rezort školstva umožnil firmám, aby financie poskytnuté na rok 2018 čerpali do konca marca 2019.

Ministerstvo pod paľbou kritiky

Niektoré z firiem však nevyčerpali ani euro a vrátili plnú sumu. Tvrdia, že nebolo možné zmysluplne vyčerpať tak veľkú sumu za 3 mesiace a zároveň dodržať zákon o verejnom obstarávaní: “V zmysle platnej legislatívy čerpanie finančných prostriedkov v pôvodne plánovanom objeme v dôsledku posunutia termínu pridelenia dotácie už nebolo možné.”  reagovala na otázky firma Konštrukta defence.

Oneskorené poskytnutie dotácie tak môže podľa nej ovplyvniť aj prínos výskumu: “Posun termínu schválenia projektu a pridelenia dotácie vyvolal potrebu prehodnotenia a manažovania výkonu súvisiacich výskumných a vývojových prác na technickom riešení. Výsledkom bolo zníženie počtu rozpracovaných alternatívnych návrhov technického riešenia.”

Firma zároveň tvrdí, že je pripravená čerpať zvyšné financie, ktoré jej ministerstvo v zmluve sľúbilo, avšak čiastku určenú na rok 2019 od ministerstva stále neobdržalo.

Ďalšia z firiem Inventa Technologies nám oznámila, že peniaze nebude čerpať vôbec. Problémom je, že keď sa jej zástupca ministerstva pýtal na možnosť rozpočtových zmien v projekte, nedostal odpoveď ani po opakovaných urgenciách: “Som zvyknutý komunikovať efektívnejšie a s jasnými pravidlami v rámci EU projektov rámcových programov, v tomto som sa cítil veľmi rizikovo, aj keď možno to bol úmysel…”

Firmy Dankovho bývalého obchodného partnera čerpajú ukážkovo

Keď Nadácia o kauze informovali prvýkrát, upozornila na to, že najviac peňazí dostali firmy Martina Babiara. Ten v minulosti podnikal s predsedom SNS a v spise Gorila sa spomínal v súvislosti s ukrajinskou mafiou. Tieto firmy sú v čerpaní prostriedkov najúspešnejšie. Z takmer 1 a pol milióna eur museli ministerstvu vrátiť len niečo vyše 10-tisíc.

Napríklad firma Futúrum Dynameis vyčerpala na kapitálové výdavky 457 988 eur. Kapitálové výdavky pritom zahŕňajú najmä výdavky na softvér, prístroje, či výpočtovú techniku. Keďže prostriedky pochádzajú zo štátneho rozpočtu, nakupovať museli cez verejné obstarávanie, čo je časovo náročnejšie. Ako je možné, že niektoré firmy stihli minúť plné sumy sa Nadácia spýtala odborníka v oblasti verejného obstarávania, Miroslava Cáka: „Znamená to, že si tie firmy pravdepodobne rozbehli výdaje ešte skôr, než im boli dotácie prisľúbené.“ To by ale znamenalo, že niektoré firmy ešte pred oficiálnym rozhodnutím očakávali, že financie dostanú.

Iné spoločnosti zas dokázali minúť takmer pol milióna na bežné výdavky. Medzi tie sa radia výdavky na mzdy, materiál, či energie. Minúť na tieto prostriedky v oblasti výskumu tak veľkú sumu za 3 mesiace je prinajmenšom zvláštne. Firmy pravdepodobne museli nakúpiť obrovské objem spotrebného materiálu.

Tabuľku ako firmy čerpali dotácie na rok 2018 nájdete tu.

Čo robia s peniazmi daňových poplatníkov je tajné

Ako teda dokázali peniaze minúť? Jasné by to malo byť práve z vyúčtovaní, ktoré mali firmy ministerstvu zaslať. To ich však Nadácii odmietlo zverejniť. Správy o tom, ako firmy hospodária s peniazmi daňových poplatníkov sú vraj autorské diela a bez súhlasu firiem ich nie je možné sprístupniť verejnosti: “Autori majú právo si určiť, kedy a či vôbec dôjde k zverejneniu diela.” , píše ministerstvo v rozhodnutí. Firmy, ktorých sa Nadácia na tieto správy pýtala, na maily nereagovali. Nereagoval ani predseda SNS Andrej Danko. Nadácia sa od neho snažila zistiť, čo hovorí na postup ministerstva, ktoré má v gescii jeho strana.

Martin Suchý,
Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.