Denník N

Politické rozhodnutie založené na dátach: Antikoncepcia a interupcie hradené z poistenia?

Aby som sa mohol každému občanovi Slovenska pozrieť priamo do očí s pocitom, že som urobil pre dostupnosť maximálne možnej zdravotnej starostlivosti v rozsahu balíka 5,5 mld eur maximim.

Nápad je to krásny. Dáme zadarmo… A viete vy, čo to stojí? Ja som za každú srandu, kým neumierajú ľudia. V zdravotníctve máme trošku problém s touto srandou. Kým na nezvládnuté obedy zadarmo si tak akurát ponadávame, nezvládnuté zmeny v liekovej politike spôsobujú, že na inej strane republiky či rozpočtu budú umierať živí ľudia. Vaši susedia, vaši príbuzní. Keď sa zaoberám akýmkoľvek dobrým nápadom, obzvlášť, ak je to páchanie dobra, som veľmi ostražitý. Tak sa poďte pozrieť so mnou do moje kuchyne. Takto to s liekovou politikou v SaS robím ja: Celý balík zdravotného rozpočtu má na príjmovej strane sumu 5,5 mld eur. Je to uzavretý balík peňazí. Ak by som ho chcel nafúknúť, tak musím mať sakrametsky dobré argumenty, lebo proti mne bude stáť dav kadejakých Hodnôt za peniaze, INECCOv, INESSov, HPInštitútov, proste tvrdí a nekompromisní. Ich grafy vždy ležia proklatě nízko. Takže poďme na tie čísla. V programe SaS počítame s NCZI ako zásadným pilierom spracovania dát. Tak do nich načriem aj ja.
V roku 2018 bolo v zdravotníckych zariadeniach na území SR nahlásených spolu 15 274 potratov. 1 350 potratov sa týkalo žien bez trvalého pobytu v SR, z ktorých 98 % tvorili umelé prerušenia tehotenstva (UPT). Potraty v SR 2018 (NCZI)
To budem ignorovať, nepredpokladám, že by, niekto chcel argumentovať tým, že máme z nášho slovenského solidárneho zdravotného poistenia vybraného od občanov Slovenska hradiť interupcie pre celý svet a okolitú V4 k tomu.
V roku 2018 evidovalo NCZI 13 924 potratov u žien s trvalým bydliskom v SR (o 597 menej ako v predchádzajúcom roku), z nich UPT predstavovali 43,3 %, spontánne potraty 35,1 %, ostatné potraty 18,5 % a mimomaternicové tehotenstvá 3,2 %. Počet UPT z roka na rok klesá. Medziročne sa ich počet znížil z 6 102 na 6 024 Potraty v SR 2018 (NCZI)
Zdravotná starostlivosť v súvislosti s neUPT je plne hradená aj dnes, pretože ide o zdravotný problém ako každý iný. O tom nie je sporu. Tak konečne máme číslo! 6024 – počet interupcii na žiadosť ženy v roku 2018. Teraz náklady: Úhrada zdravotníckemu zariadeniu je dnes podľa roznych dostupných zdrojov medzi 250 – 350 Eur. Je to klasická trhová cena, iste sa dá spresniť strávením pol dňa obtelefonovávaním nemocníc.  Je to v zásade jedno, ak by bola cena výkonu hradená z positenia, bola by regulovaná, takže realita by bola tak okolo tých 250€. Som rozhodol z moci úradnej a ako múdry kráľ na základe podkladov.  Tak, máme druhé číslo: 250€ za kus. 6024*250=1 506 000€ náklady na UPT za rok 2018. To je plus mínus ročne furt a dookola. A to máme len UPT. Potom je tu hormonálna natikoncepcia. A muži tiež nie sú od macochy ani od Evy, takže aj vasektómie a ako balík aj 10 prezervatívov na mesiac na predpis na zdravotný poukaz ako zdravotná pomôcka, že. Tak ste to myslelil že? Poďme počítať:
Počet užívateliek antikoncepcie na Slovensku neustále klesá. Kým v roku 2008 užívalo hormonálnu antikoncepciu 316 482 žien, v roku 2017 gynekológovia evidovali už len 158 841 žien užívajúcich tento typ antikoncepcie. Vnútromaternicovú antikoncepciu malo v minulom roku zavedenú 40 364 žien, čo je približne o tretinu menej ako ich bolo v roku 2008 (66 234 žien). Potraty v SR 2018 (NCZI)
Takže máme prvé číslo. 158 841 žien, to je 12x 158 841 dávok za rok Cena na mesiac je cca 10-15€ ako ktorá značka. Dnes nie je cena antikoncepcie štátom regulovaná, ak by bola uhrádzaná, samozrejme, že by bola regulovaná, takže vezmime to nižšie číslo. 158 841*10€= 1 588 410 x12 = cca 19 miliónov eur, ak vezmeme čísla z obdobia, keď aj priama platba do istej miery reguluje spotrebu. To znamená, že v systéme plnej úhrady by sa o hormonálnu antikoncepciu u svojho gynekológa prihlásilo ešte ďalších pár desiatok, možno stoviek žien. Tieto dnes nechcú vydávať svoje peniaze na rozkoš, alebo sú v sivej zóne a nakupujú antikoncepciu mimo oficiálne kanály a po kanáloch. K hormonálnej antikoncepcii patria ešte nositeľky vnútromaternickových teliesok, keďže obsahujú aj hormóny. Aj tie by sme mali poriadne popočítať. Tam je cena rozdelená do dlhšieho obdobia, ale naopak platba lekárovi za výkony počas pravidelných kontrol ostáva.

Suma sumárum

Váš nápad vyžaduje 19+1,5=20,5 milióna eur vyčlenených z balíka 5,5mld eur. Takže komu ich máme vziať? Nie, pardón. Komu ich VY vezmete? Sestrám z platov?

Politické rozhodnutie prebije aj 4 esá

No jo no, ale tak to sa naozaj nedá robiť politika. To by sme mohli nechať o sebe rozhodovať stroje. Nakoniec je to len a len na politickom rozhodnutí, či áno alebo nie. Vždy je však dôležité, aký kompromis sa chystáme urobiť. Možno sa rozhodneme, že nepotrebujeme tak tlačiť na hygienu v nemocniciach, tam ušetríme, lebo nám nevadí, že sa uprace len raz do týždňa. A tie peniaze radšej dáme na antikoncepciu. Alebo nebudeme nikde škrtať a prilejeme k tým 5,5 miliardám nejaké to euríčko navyše. Daň z cukru, čo poviete? Akurát vás chcem upozorniť, že progresívny ružilícii kolegovia ju už asi na 4x minuli, takže sa musíte postaviť do radu za nich. Alebo môžete zaviesť inú novú daň. Len to prosím povedzte svojim voličom otvorene a priamo. Taký Smer a SNS v pohode zvyšovali dane a majú furtom svojich 20-25%. Aj to je politické rozhodnutie. Síce podľa mňa totálne hlúpe, ale v slobodnej krajine si slobodných človek môže robiť čokoľvek. Aj prijímať so zodpovednosťou aj hlúpe rozhodnutia. Rovnako ako vysoko morálne a v súlade s humanizmom a morálkou. Alebo odporúčaniami WHO či EU-Rady alebo Rady Európy. Zdroj:CONTRACEPTION ATLAS 2019 Viete priatelia, najhoršie je niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť. Preto som v liekovej politike SaS taký urputný na dokladanie čísiel, meranie, vyhodnocovanie efektivity, sledovanie účinnosti. Aby som sa mohol každému občanovi Slovenska pozrieť priamo do očí s pocitom, že som urobil pre dostupnosť maximálne možnej zdravotnej starostlivosti v rozsahu balíka 5,5 mld eur maximim. Lieková politika SaS je založená na logickom riešení každodenných problémov občanov s dostupnosťou liekov. Nechýba v nej ani cit pre rozhodnutia napriek ekonomickému diktátu v záujme humanity, etiky a morálky. Ide o život nie o peniaze. Peniaze zarobíte, ak dostanete od života šancu. Autor je farmaceut, je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku. Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.

Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]