Denník N

Atletické MS v Katare sú zabijakom planéty

Práve začínajúce Majstrovstvá sveta v atletike v Katare sú potvrdením, ako nezmyselnými rozhodnutiami, založenými len na úzkom finančnom prospechu a uspokojení márnivého ega pár jednotlivcov, vieme si ničiť nielen našu planétu, ale v tomto prípade aj zdravie našich špičkových športovcov. Absurdita nášho sveta a uvažovania v priamom prenose.

Viete si predstaviť, žeby kvôli Majstrovstvám sveta v atletike sa rozhodli vlády Dánska alebo Kanady postaviť veľký vyhrievaný štadión v Grónsku alebo niekde na Yukone, len aby ich mohli usporiadať? Určite by to narazilo nielen na masový odpor domáceho obyvateľstva a nemalej časti svetových aktivistov na čele s Gretou a Greenpeace, ale aj väčšiny zdravo mysliacich fanúšikov atletiky po celom svete, vrátane samotných športovcov. A vlády oboch krajín, vrátane grónskej autonómnej vlády, by dostali poriadnu „nakladačku“ od svetových médií, ekologických organizácií a aktivistov  a sociálnych sietí.

Prečo sa nám javí ako úplný absurdný nezmysel vyhrievaný atletický či futbalový štadión v Arktíde, ale sme ochotní schváliť a zúčastniť sa na nemenej absurdnom podujatí na klimatizovanom štadióne v arabskej púšti?  Ak si naozaj myslíme, že je potrebné hneď a teraz začať robiť konkrétne a reálne kroky na elimináciu negatívnych dopadov ľudskej činnosti na klímu našej Zeme, čo v normálnom jazyku vlastne znamená chrániť zachovanie existujúcich prijateľných podmienok pre život ľudstva a väčšiny existujúcej fauny a flóry na našej planéte, tak načo organizujeme svetové podujatia na miestach, ktoré si vyžadujú pre svoju uskutočniteľnosť spáliť kvantá energie navyše?! Katar, ako svetová veľmoc v ťažbe zemného plynu, ho vyťaží, aby mohla z neho vyrábať elektrinu pre klimatizáciu, ktorá umožní atlétom vôbec súťažiť, pričom sa do ovzdušia vypustia dodatočné tony emisií, ktoré následne prispejú k ďalšej destabilizácii klímy na celej našej Zemi, vrátane ešte vyšších teplôt v samotnom Katare. Absurdná ruská ruleta, ktorá postupne ničí nás všetkých a prírodu, ktorá nás obklopuje.

Práve prebehol rečnícky maratón svetových štátnikov na pôde OSN k ochrane klímy. Na tomto summite opäť zahviezdila aj švédska tínedžerka Greta, ktorá vynadala všetkým nezodpovedným svetovým politikom, od Trumpa po Macrona. Zazneli ušľachtilé výzvy, mnohí sa prihlásili k vraj ambicióznemu cieľu tzv.uhlíkovej neutrality do 2050. Mnohé vyspelé krajiny, vrátane Slovenska, sa hrdo rozhodli prispievať miliónmi do svetového fondu na pomoc chudobnejším krajinám postihnutým zmenami klímy.

Milá Greta, vážená pani prezidentka Čaputová, ctené hlavy EÚ a ďalších krajín-lídrov sveta v boji proti klimatickej kríze, či ako sa to má správne pomenovať:  Ak naozaj máme konať hneď a teraz, tak ste mali z New Yorku odkázať šejkom do katarskej Dohy a vedeniam všetkých svetových športových zväzov, že už sa takéto špičkové svetové športové podujatia nebudú konať v krajinách a regiónoch, kde si ich usporiadanie vyžaduje nevyhnutne enormné doplňujúce nároky na energie, a teda aj na emisie skleníkových plynov. Zo strany Grety a iných ekologických aktivistov je veľmi lacné a vlastne aj alibistické útočiť na hlavy demokratických krajín, ktoré sa aspoň začali snažiť niečo konkrétne robiť. A pritom spolu s nami všetkými  mlčať vo vzťahu k režimom, ktoré nielenže na ekológiu kašlú, ale z peňazí, zarobených na produkcii fosílnych palív, ktoré zinkasovali od svojich spotrebiteľov, teda práve od nás, si kupujú od nás spätne organizáciu takýchto nezmyselných športových akcií. Podobné konštatovanie platí aj o spomínanom fonde: načo budeme vynakladať peniaze daňových poplatníkov na záchranu Zeme, keď ani nevieme zabrániť konkrétnym nezmyselným medzinárodným podujatiam, ktoré ju očividne ničia?!

Prapôvodnou podstatou športu, a špeciálne atletiky, je posilňovanie zdravia a ducha podľa starých gréckych princípov kalokagatie. Lenže športovaním v katarskej púšti si ho športovci nezmyselne ničia, pričom sa cez doplnkovo vyprodukované emisie bude ničiť zdravie a duch celého ľudstva, vrátane nás, na Slovensku. Nášho majstrovského chodca Mateja Tótha, a ďalších našich a svetových atlétov, sme vlastne poslali do Kataru za trest. Po katarských atletických MS tak môžeme zaktualizovať a rozšíriť jedno sarkastické heslo: športom k trvalej invalidite a k zničeniu existujúcej klímy na Zemi. A to nás ešte o pár rokov na rovnakom mieste čakajú aj MS vo futbale. Boh nám pomáhaj!

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.