Denník N

Ilustrovaný muž

To najlepšie od básnika vesmíru

Desivé obrazy sú vytetované na jeho koži – ale najdesivejší je vytetovaný na jeho duši. Ilustrovaný muž je Bradburyho poviedkárske majsterdielo – nezabudnuteľná cesta k hraniciam predstavivosti.

Osemnásť tetovaní, ktoré v noci ožívajú a podávajú svoje bezútešné svedectvá o smrti a pohromách, o nostalgii za minulosťou a nadšením z budúcnosti, o krajných medziach nášho chápania zoči-voči neuchopiteľnému vesmíru. Žiadne slovo nie je navyše. Exemplárny prípad toho najlepšieho z poviedkárskeho umenia. Zopár odsekov stačí na to, aby vás dej do seba vtiahol, aby ste sa zaujímali o postavy a uverili premise. Dokonca chcete viac. Všetko dokonale do seba zapadá a americkému spisovateľovi Rayovi Bradburymu sa podarilo vytvoriť jednu z najlepších poviedkárskych zbierok na trhu.

V roku 2017 vyšla v českom nakladateľstve Plus kompletná pôvodná verzia z 1951. Z nejakého dôvodu rôzne americké reedície zamieňali niektoré poviedky a často vynechávali poviedku Lampióny, v ktorej sledujeme dvoch kňazov polemizujúcich o tom, či pôvodní obyvatelia Marsu majú dušu.

Bradbury je vizionár a zároveň remeselník vo svojom umení a celé jeho dielo sa vznáša nad rozmedziami science fiction, fantasy a hororu zasadenom do až príliš reálneho sveta, v ktorom dokáže roznietiť malebné predstavy v okamžiku striedané apokalypsou.

Postavy, námety, elegantný štýl a presný a poetický jazyk, striedanie času v nekonečnom prílive rozpamätávania sa na minulosť a nostalgie po budúcnosti sú vycibrené do najmenšieho detailu.

Bradbury sleduje a zapisuje príbehy odvíjajúce sa na Ilustrovanom mužovi a my sa točíme v kaleidoskope savany a neustávajúceho dažďa – tichých pláňach vyhnanstva a úrodných oblastí Marsu – Uháňame v poslednú noc sveta diaľnicou do neistej budúcnosti – V Nultú hodinu hľadajúc Krista nás privíta podivuhodné Mesto čakajúceho na svoju odplatu – Utekáme do minulosti pred pustatinou ľudskej reality – Naši dvojníci sa pokúsia nás nahradiť – Marionety sa premenia v pánov – Ocitneme sa ako štvanci v dokonalom konzumnom kolotoči – a tam niekde ďaleko za Mesiacom sa práve roztrhla loď a astronautov v skafandroch čaká pomalá osamelá smrť vo vákuu ľahostajného vesmíru –

Kozmické cesty sú však aj tak len pre bohatých a tak nám napokon nezostane nič iné, než v hliníkovej makete rakety na šrotovisku snívať nenaplniteľné sny o kozme, o mesiaci, o meteoritoch a všetkých tých hviezdach – o oslepujúcom svite všetkých tých rozžeravených sĺnk a nepoznaných svetov.

Ilustrovaný muž nesie svoje desivé príbehy vytetované na svojej koži a vy neviete odvrátiť zrak.

Táto zbierka spolu s Marťanskou kronikou a Zlatými jablkami slnka patrí medzi učebnicové príklady spisovateľského a poviedkárskeho majstrovstva.

Na Ilustrovanom mužovi sú ako prekliatie ilustrované sny a túžby, problémy, strachy a nádeje, náš hlad po odpovediach a hrôzostrašnosť priepasti nevedomosti, túžba po vyššom zmysle a následky egoistického zla, samodeštruktívne chúťky, zvrátenosti, smrť a koniec sveta. No napokon tu vždy zostáva aspoň malý kúsok nádeje.

Stretnutie s Ilustrovaným mužom rozhodne stojí za to a ešte nadlho vám jeho bizarné a dych berúce príbehy zostanú v hlave.

Bradbury je zaslúžené prezývaný básnik vesmíru.

 

Teraz najčítanejšie