Denník N

Pán Matovič (snáď neúmyselne) zavádzal

Možno ste aj vy videli video z relácie Na telo, kde pán Matovič aj pán Hlina odmietajú uviesť všetkých desať prikázaní. Je to určite predmet na diskusiu, autorovi článku ako ateistovi je však toto srdečne jedno a zaujala ho iná vec.

V nedeľnej relácií Na telo sa jeden z divákov pána Matoviča spýtal, či by sa mohol ospravedlniť za výrok o tom, že PS/Spolu a Kiska chcú ísť so Smerom. Na čo Matovič reagoval tým, že netvrdil, že PS/Spolu a Kiska chcú ísť so Smerom, ale, že sa to chystá a že keď pán Truban na začiatku leta tvrdil, že si s pánom Matovičom nevie predstaviť spoluprácu, tak nič iné nevychádza. Ak sa teda politici budú tak chovať, on tak bude hovoriť.

Odhliadnuc od argumentačného faulu, kedy podsúvame tvrdenie, že sú na výber iba dve možnosti (buď s pánom Matovičom, alebo so Smerom), je tu jedna závažná skutočnosť, ktorá odporuje tomu čo pán Matovič hovorí. A to je chronologická postupnosť jednotlivých dejov.

Pán Matovič totiž o „veľkom pláne Penty“ hovoril na svojom Facebooku už 1. júla. Pán Truban povedal, že si s ním nevie predstaviť spoluprácu až 28. júla. Stalo sa tak po tom ako pán Matovič začal obviňovať iniciatívu Za slušné Slovensko, že sa stala politickou organizáciou podporujúcou strany PS/Spolu a Za ľudí. Pán Matovič si na oslavy nežnej revolúcie rezervoval Námestie SNP na šesť dní, iniciatíva Za slušné Slovensko ho obvinila, že tak chce oslavu tejto udalosti zneužiť na politickú propagáciu a mylne uviedla, že odmieta spoluprácu aj s osobnosťami novembra ´89. Nasledovala Matovičova oprávnená kritika (za mylné informácie o neochote spolupracovať), ale aj konšpirovanie na úrovní Hlavných správ (označovanie ZSS ako politickej organizácie).

Aby sme to zjednodušili, pán Truban si nevedel predstaviť spoluprácu s pánom Matovičom práve kvôli jeho fabuláciám a výmyslom, ako bol napríklad výrok o spolupráci PS/Spolu+Za ľudí+Smer a nie naopak. Autor článku sa opäť raz musí ospravedlniť, že volil pána Matoviča.

Výrok pána Matoviča (Ak sa tak budú chovať, ja tak budem hovoriť), je teda nesprávny a do veľkej miery zvádzajúci. Snáď neúmyselne. Pán Matovič sa za svoj pôvodný výrok mal v relácií ospravedlniť, namiesto toho znovu prilial olej do ohňa, keď ho nepriamo opäť potvrdil.

Teraz najčítanejšie

Roman Ušák

Zaujímam sa o dezinformácie, informačnú vojnu a rozvoj kritického myslenia. Na túto tému bola aj moja diplomová práca, ktorej úspešnou obhajobou som získal titul magister v odbore Mediamatika a kultúrne dedičstvo na Žilinskej univerzite. Bohužiaľ sa nejednalo o plagiát, čiže moje ambície na predsedu parlamentu sa asi nenaplnia. :D Taktiež rád čítam knihy rôzneho druhu. Čo sa týka beletrie tak najmä sci-fi a fantasy. Ďalej knihy o politike, dezinformáciách, kritickom myslení rozvoji komunikačných a iných mäkkých schopností. Venujem sa aj písaniu poviedok a tréningu bojových umení.