Denník N

Bod zlomu podľa Beblavého.

Bod zlomu je udalosť alebo séria udalostí, ktoré vedú k významnej zmene. (Posledným) bodom zlomu k krátkych dejinách SaS-ky bola kandidatúra Roberta Mistríka za prezidenta SR. Tým, že mala  demoralizujúci účinok. Strana, ktorá sa chystala prevziať moc, podľahla márnivej predstave postaviť aj “svojho“ prezidenta. Sklamanie po odstúpení sa dalo krájať. Najtragickejšie bolo na FB profiloch, ktoré sa (slobodne a solidárne) menili na “Volím Čaputovú“. Václav Mika, elegantne sa pohybujúci v zákulisí moci, je len Sulíkovou ponukou mocným, že dozrel, chápe … a (už) nerobí chyby.

Vyvodenie osobnej zodpovednosti HC Stracheho za volebný debakel FPÖ má potenciál byť bodom zlomu v histórii Kollárovej Sme rodina. Dalo by sa povedať, že s kým sa dá Boris dohromady, tomu prináša smolu. LePenová, Salvini, Strache … A napriek tomu, že sa mu nedá uprieť nasadenie na domácej scéne, v zahraničnej politike pripomína jeho pôsobenie (horiaci) amazonský prales. Zároveň sa ponúka otázka, či si to niekto vôbec všimol …

Bodom zlomu v emóciami naplnenej kariére Andreja Danka je bezpochyby nástup Štefana Harabína do straníckej politiky. Ak by sme aj považovali Dankov vlajkový počin za výsledok sofistikovanej stratégie ku kyberbezpečnosti slovenskej armády (príjem digitálneho signálu), skrytej za obstarávanie ton pohyblivého železa a padajúce “hviezdy“ za impulz na vývoj dronov novej generácie, skrytý za betónové investície do letiska v srdci Slovenska … Harabínova intelektuálna prevaha zrejme čoskoro “odtajní“ ďalší investičný apetít kapitána Andreja. Stačí, ak sa bude tváriť … ako dlhová brzda.

Večne mladý politik Beblavý bol aktívnou súčasťou bodu zlomu v prezidentských voľbách 2004. Vlastne by mal dostať (ak ešte nedostal) od oligarchov v pozadí SMERu metál zato, že počúvol svoj “naturel“ a agitoval v prospech kandidáta Bútoru tak intenzívne, že zdanlivo nemožné sa stalo skutočnosťou na ďalších 10 rokov. O to intenzívnejšie sa pustil do boja proti dominancii SMERu v ďalších rokoch. Že sa Sieť akosi zamotala … O to naliehavejšie nás dnes žiada, aby sme sa správali rozumne, bez naturelu a emócií. Najlepšie SPOLU. Voľne preložené – pod jeho vedením. Truban predsa nemôže byť problém.

A tak jediným skutočným problémom zostáva bývalý prezident Kiska, pre ktorého Beblavý predstavuje skôr poníženie ako reálny problém. Poníženie, ktoré sa dalo uhrať zatiaľ na remízu. Inak povedané, na samostatný postup do parlamentných volieb. Žiada sa mi odkázať premiérovi Beblavému, že môjmu naturelu je Andrej Kiska výrazne bližší. A pokiaľ zhutní svoj volebný program, zbaví ho opatrnej (ne)konkrétnosti a klišé …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie