Denník N

Trnavská arcidiecéza oslávi 17. november po svojom

Oslavy pádu totalitného režimu v Československu tento rok poňala trnavská arcidiecéza naozaj originálne.

V nedeľu 17. novembra 2019 – v deň osláv slobody a demokracie pri príležitosti 30. výročia novembra ’89 – pozvalo vedenie trnavskej arcidiecézy odlslúžiť omšu jedného z najznámejších odporcov pápeža Františka, symbol cirkevného papalášizmu a klerikalizmu a hlas ultrakonzervatívnych tradicionalistov – amerického kardinála Burkea.

Takéto načasovanie nevymyslí len tak hockto! Pripadá mi to ako nefalšovaná trnavská postbezákovská normalizácia a facka do tváre všetkým, ktorí uvažujú o (katolíckom) kresťanstve inak.

Je to predstava vskutku vzdialená od Františkovej vízie chudobnej a slúžiacej cirkvi, o ktorej tak často hovorí. Ide skôr o vyplnenie skrytých túžob tých, čo nostalgicky snívajú o časoch, keď mala cirkev nezmerný majetok a moc.

Aj preto sa teším, že nastal čas, keď sa môžme pokúsiť ponúknuť aj v Trnave katolícku alternatívu: otvorenú, ekumenickú a ľudskú, jednoduchú, chudobnú a slúžiacu…

Teraz najčítanejšie

Martin Kováč

Som manžel, otec, teológ, starokatolícky kňaz a ľudskoprávny aktivista. V rokoch 2019-2023 som pracoval na projekte obnovy Starého Lýcea. Aktuálne pôsobím na pozícii projektového manažéra v Nadácii Volkswagen Slovakia. Venujem sa najmä otázkam náboženskej slobody, medzináboženského a medzikultúrneho dialógu, právam menšín a vzťahu štátu a cirkví.