Denník N

Kulturblog a Hitlerjugend

Kto je Adolf Hitler, vie snáď každý. Väčšina vie aj to, že Hitlerjugend bola mládežnícka organizácia Hitlerovej NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – Národnosocialistická nemecká robotnícka strana). A väčšina vie aj to, že hlásiť sa nejakým spôsobom k tejto organizácii, hoci len zdieľaním fotografie jej členov, nie je dnes najlepší nápad. Zdá sa, že jediný kto to nevie je člen a bývalý okresný predseda Kotlebovej ĽSNS, krajský predseda mládežníckej organizácie ĽSNS Ľudová mládež, asistent poslanca za ĽSNS a predstaviteľ „apolitického združenia“ Kulturblog, Ján Pastuszek.

Preto sa mu pokúsim pomôcť a trochu ho zorientovať v tejto problematike. Popis z Wikipedie, vlajka, znak a uniforma Hitlerjugend, či dobové plagáty a fotografie, hovoria jasnou rečou. Dúfajme, že uspokoja estetické nároky Jána Pastuszeka a jeho kolegov.

Skôr ako sa pozrieme ako Hitlerova mládežnícka organizácia skončila, pozrime sa na status s fotografiou, ktorý včera zverejnila stránka Kotlebovho „apolitického združenia“ Kulturblog.sk. Dôvodom mojej reakcie nie je Rochefoucauldovo „zrnko múdrosti,“ ale naoko možno nenápadná fotografia, ktorá mi hneď padla do oka.

A nemýlil som sa. Stačilo na fotografiu kliknúť a pohľadať obrázok v službe Google. Sú na nej dvaja mladí členovia Hitlerjugend – Hitlerovej mládeže.

Nebol som však evidentne sám koho fotografia zaujala. Všimla si to aj Kristína, napísala tam komentár a pridala fotografiu: „Keby ste aj vy radšej išli robiť niečo manuálne, trebárs zobrali lopatu do ruky namiesto zdieľania nacisticko – propagandistických fotiek s veľkými heslami, iste by ste boli pre spoločnosť užitočnejší.

Dostalo sa jej odpovede od viacerých priaznivcov Kulturblogu. MarekMartin reagovali od veci a ad hominem. Matúš bol síce na rozdiel od Martina slušný, ale očividne nič nepochopil.

Neviem či Matúš pochopil Kristíninu odpoveď v ktorej naozaj trafila klinec po hlavičke: „… Mohli si vybrať akúkoľvek fotku a citát mohol byť neškodný. Oni si ale zasa náááhodou vybrali nacistickú tematiku. Ale veď ono to tak určite len vyšlo, ako kotlebáckych 1488 eur.

Očividne však  nič nepochopil ani samotný Pastuszek. V duchu notoricky známych kotlebovských tradícií obvinil Kristínu, že konšpiruje a jej postoj označil za subjektívny. Fotografia podľa Pastuszeka „celkom dobre ilustruje zmienený citát a je z estetického hľadiska podarená.“ Z estetickým hľadiskom by sa dalo aj súhlasiť, určite to však neznamená, že fotografia členov Hitlerjugend na stránke filiálky strany všeobecne označovanej za extrémistickú, je v poriadku.

Pastuszek podobne odbil aj ďalšieho diskutujúceho, ktorý mal výhrady k fotografii. Ten nakoniec položil otázku, prečo Kulturblog nepoužil fotku Hlinkovej mládeže.

Nuž, aj to stojí za zamyslenie. Lebo tak ako je Ľudová mládež, ktorej členom a funkcionárom je Pastuszek, mládežníckou organizáciou Kotlebovej ĽSNS, tak bola Hlinkova mládež mládežníckou organizáciou Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, ktorá je srdcu Kotlebu a jeho mládežníkov nepochybne veľmi blízka. Veď bez Tisa a nastrážovania to nejde na jedinej kotlebovskej stránke. Už pred viac ako rokom tieto spojitosti neunikli reportérovi Aktualít.

Pridajme pár dobových fotografií, aby si mal Ján Pastuszek z čoho nabudúce vybrať.

A možno najvhodnejšia by bola táto, kde „vodca“ a „jediný skutočný pán prezident“ našich kotlebovcov otvára v Chtelnici vodcovskú školu Hlinkovej mládeže. Z estetického hľadiska je fotka podarená a je na nej všetko podstatné čo charakterizuje vazalskú vojnovú Slovenskú republiku ako bábkový štát, ktorý bol plne pod kuratelou Hitlera a jeho Tretej ríše.

A na záver aby som nezabudol. Zopár fotografií ilustrujúcich ako to na konci vojny, s pôvodne veselými a optimistickými junákmi z Hitlerjugend, dopadlo. Na to by ich súčasní obdivovatelia nemali zabúdať.

A ešte pridám pre Jána Pastuszeka a jeho spolupracovníkov z Kulturblogu iný Rochefoucauldov citát. Tipnite si či sa nad ním aspoň na malú chvíľu zamyslia.

Doplnené 4.10.19

Inšpirácia Kulturblogom? Citát J. Evolu a fotografia padlého mladého vojaka z 12. pancierovej divízie SS Hitlerjugend.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.