Denník N

Ad: reakcia SaS na náš program pre zdravie

S potešením sme si všimli, že opozičných kolegov z SaS zaujal náš volebný program Bod zlomu a jeho časť, v ktorej sa venujeme zdraviu ľudí. Poďme teda diskutovať o tom, ako chceme zlepšiť fungovanie štátu v kľúčových oblastiach.

Naše riešenia sme nazvali programom pre zdravie — nie pre zdravotníctvo —  úplne vedome. Sústredili sme sa na to najdôležitejšie: lepšie zdravie ľudí na Slovensku. Debata o tom, ako zreformovať nemocnice, koľko budeme mať poisťovní a aké poplatky povolíme, je nevyhnutná, ale je na druhom mieste.

Na prvom mieste musí byť lepší zdravotný stav obyvateľov. Naše zdravie na 80 percent neovplyvňuje ani stav nemocníc ani počet poisťovní, ale faktory ako strava, pohyb, očkovanie, životné prostredie, hygienická infraštruktúra, duševná pohoda, ktoré nemusia súvisieť s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Zdravý človek by mal vidieť nemocnicu ideálne iba zvonku. Napriek tomu diskusie medzi politikmi aj odborníkmi tému zdravia vynechávajú. Našou ambíciou je zmeniť to.

Penta deformuje súťaž

K zdravotníctvu smerovali aj poznámky kolegov zo strany SaS. Na rozdiel od nich si myslíme, že proti silnej pozícii Penty v zdravotníctve, rovnako ako proti silnej pozícii oligarchických skupín kdekoľvek v našej ekonomike, musíme rázne zakročiť. Preto navrhujeme zákaz krížového vlastníctva.

Po prvé, krížové vlastníctvo v zdravotníctve deformuje súťaž. Celý zmysel vzniku zdravotných poisťovní bolo oddelenie nákupu zdravotnej starostlivosti či liekov od ich dodávateľov. Ak sa všetko deje v rámci jednej finančnej skupiny, systém motivácií a regulácií stráca zmysel. Jednoducho povedané – naozaj niekto verí, že existuje čo i len teoretická možnosť, aby ProCare nedostal zmluvu od Dôvery?

Po druhé, ak súkromný majiteľ vlastní lekárne, poskytovateľov aj poisťovňu, ponúka to nekonečné možnosti na prelievanie peňazí. A obchádzanie akejkoľvek snahy štátu zabezpečiť, aby v zdravotníctve platili pravidlá.

A po tretie, príliš silný hráč ako Penta dokáže blokovať zmeny aj ohýbať pravidlá. Videli sme to pri odliatí 400 miliónov eur z Dôvery, alebo pri tzv. efekte otáčajúcich sa dverí, keď bývalý minister zdravotníctva Čislák začal po odchode z ministerstva pracovať pre Pentu. Dnes je opäť šéfom štátneho zariadenia, konkrétne Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny. Čislák dokonca počas svojho ministrovania odklepával eurofondy pre Pentu.

Úrad, ktorý nedohliada

Dostávame sa týmto k ďalšiemu bodu, v ktorom máme s kolegami z SaS rozdielny názor. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa nás naozaj nie je funkčný. Naopak. Pripomeniem, že práve tento úrad má dohliadať na zdravotné poisťovne. Na 400-miliónovú účtovnú operáciu Dôvery sa len pozeral. Klincom do rakvy je príbeh, ako manžel bývalej predsedníčky Úradu zázračne zbohatol na predaji polikliniky Pente.

Nefunkčný Úrad pre dohľad chceme transformovať na moderný inštitút po vzore zahraničných agentúr. Medzičasom už vznikli aj v Poľsku alebo na Ukrajine. V západnom svete sú štandardom ako NICE v Anglicku alebo CMS v USA.

Kým slovenským pacientom premiér predáva hygienické balíčky ako inováciu, skutočné inovácie v našom zdravotníctve chýbajú. Inováciou nie sú len operujúce roboty, ale i kvalitne vypracované medicínske štandardy, nové modely práce a kontrakty, platobné mechanizmy, pilotné inovačné granty a mnohé ďalšie.

Nie akciovkám

Na rozdiel od kolegov z SaS nesúhlasíme s premenou našich štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, a riskovať tým skrytú privatizáciu. Navyše, transformácia ako liek na zlé hospodárenie nemocníc je mýtom, nie reálnym receptom. Nerieši problematické motivácie vedenia nemocníc, ani slabú pozíciou štátu voči nim.

Len si predstavme situáciu, ako šéf akciovej spoločnosti Univerzitná nemocnica Bratislava príde za ministrom či ministerkou, že nemocnicu rozoberajú exekútori a smeruje do krachu. Naozaj by štát nič neurobil, poslal by nemocnicu do konkurzu a nechal jej majetok chaoticky sprivatizovať cez konkurzného správcu? Samozrejme, že nie. Oddlžil by nemocnicu rovnako ako dnes, akciovka neakciovka.

Náš plán sa opiera o spoločné riadenie siete nemocníc a v prípade zadlžovania aj o zavedenie nútenej správy. Nemocniciam nedovolíme zadlžovanie, ale zároveň nebudeme riskovať ich privatizáciu. Viac o tom nedávno písal Miroslav Beblavý.

Viac zdravia z každého eura

Všetky opatrenia v našom programe Bod zlomu sú prepočítané  a zdravo finančne udržateľné. Rozhodne nesúhlasíme s pohľadom, že ak chceme niečo v zdravotníctve urobiť, riešením je prilievanie ďalších peňazí.

Áno, je nespochybniteľné, že narastajúci investičný dlh, či starnúca a chorľavejšia populácia si budú v budúcnosti pýtať ďalšie zdroje. Práve preto je dôležité, aby sme sa sústredili na opatrenia, ktoré z každého eura prinesú viac zdravia. Hoci okolité krajiny dávajú do zdravotníctva podobné množstvo zdrojov ako my, ich obyvatelia sú zdravší. Vidíme preto veľké rezervy. Pýtať si ďalšie peniaze bez výsledkov je drzosť, nie riešenie.

Celú reakciu strany SaS nájdete TU

Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku TU

A náš celý program nájdete TU

Teraz najčítanejšie

Oskar Dvořák

Pôsobím v Progresívnom Slovensku, kde sa venujem problémom a riešeniam nášho zdravotníctva. Moje výstupy môžete sledovať aj na facebooku na tejto adrese: https://www.facebook.com/dvorakoskar/