Denník N

Kotlebov bodyguard či consigliere?

Muž, o ktorého ide, je verejnosti dostatočne známy. Najmä ako terč internetových vtipkárov, ktorí sa prostredníctvom fotomontáží vysmiali jednej z ikon Kotlebových vlakových hliadok. Mne však teraz ide o niečo iné.

Peter Bahno, tak sa totiž volá, je hodný pozornosti aj z iných príčin. Vlakové hliadky sú v tomto prípade iba čerešnička na torte. Tlač si ho všimla už dávnejšie. Denník Pravda 20.10.2017 informoval, že Peter Bahno sa ako nominant Kotlebovej ĽSNS, stal predsedom krajskej volebnej komisie v Banskej Bystrici. V súvislosti s tým Pravda priniesla informáciu, že Peter Bahno bol v roku 2013 Okresným súdom v Žiari nad Hronom právoplatne odsúdený za prečin ublíženia na zdraví, pokus zločinu ublíženia na zdraví, prečin výtržníctva a zločin obmedzovania osobnej slobody vo forme spolupáchateľstva k úhrnnému trestu odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu päť rokov a zároveň mu súd uložil probačný dohľad. Súd mu ďalej nariadil uhradiť spôsobenú škodu a v spolupráci s probačným úradníkom musí Bahno absolvovať program sociálneho výcviku alebo iný výchovný program. Rozhodnutie súdu nadobudlo právoplatnosť 23. októbra 2013. V dobe volieb bol teda ešte v podmienke.

Ako predseda krajskej volebnej komisie bol Bahno prítomný aj na ustanovujúcom zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja 4.12.2017.

2.5.2018 informovali Aktuality.sk, že Peter Bahno sa stal asistencom poslanca Stanislava Drobného. Akékoľvek námietky voči jeho osobe Kotlebovci zmietli zo stola. Kriminálna minulosť Petra Bahna im očividne nevadila. Podpredseda strany Milan Uhrík sa pre portál Aktuality.sk vyjadril: „Nikto nie je taký dobrý, aby nemal chyby, ani taký zlý, aby sa na nič nehodil. S pánom Bahnom máme jeho minulosť odkomunikovanú a vyjasnenú. Svoju prácu si v súčasnosti robí dobre.“ V súčasnosti Peter Bahno už Drobného asistentom nie je.

Biedu však netrie, dokonca si polepšil. Ako asistent poslanca Petra Krupu má mesačnú odmenu 1 736 €.

Bahno nechýbal po boku svojho predsedu ani 27.6.2017 v kostole vo Vranove nad Topľou, kde Kotleba teatrálne zasvätil svoju stranu a jej členov Panne Márii. Kriticky sa ku Kotlebovej „performancii“ vyjadril aj Postoj.

Mohli sme ho vidieť aj pri rozdávaní pomoci „slušným bielym“ rodinám. Hoci tentoraz to nebolo 1488, 777 ani 2028 €, pre Kotlebovcov typická diskrétnosť a zdržanlivosť bola zachovaná. Práve vďaka nej je každému jasné, že ide o dar z čistej dobroty srdca a nezištnej kresťanskej lásky a nie o nejakú opovrhnutiahodnú píár záležitosť a stranícku reklamu.

A hoci toto všetko je nesporne zaujímavé, mňa zaujala iná, menej známa stránka Petra Bahna. Po svojom zvolení za europoslanca zverejnil Milan Uhrík zoznam svojich asistentov. Úplne na spodku sa dočítame: Osoby poverené výkonom platieb – BLATO S.R.O.

Podľa portálu FinStat štatutárom aj spoločníkom Blato s.r.o. je Peter Bahno a dozvieme sa aj, že v roku 2018 sa spoločnosť dostala do straty 22 295 €.

Výpis z Obchodného registra Okresného súdu v Banskej Bystrici uvádza, že konateľom firmy je Peter Bahno a uvádza  pri jeho mene opakovane banskobystrickú adresu.

Uvedená adresa je zhodná s adresou sídla Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko v Banskej Bystrici.

Nuž, kto by to bol povedal, že vzhľadom na svoju minulosť sa Peter Bahno tak vypracuje a stane sa rešpektovaným konateľom serióznej firmy. Mariánovi Kotlebovi možno iba ticho závidieť mladého muža, úspešného podnikateľa, ktorý je schopný fyzicky brániť pred všade číhajúcim nebezpečím nielen nás vo vlakoch ale aj jeho vzácnu osobu, či nebodaj stranícku nemovitosť, a naviac kvalifikovane zabezpečovať vedenie účtovníctva.

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.