Denník N

Hybaj do Japonska II. – Z letiska do Tokia

Ak si si prečítal môj prvý príspevok do tejto know-how série o Japonsku, predpokladám, že máš už kúpené letenky, zbalené kufre a ostražito čakáš na informácie o tom ako ďalej. V tejto časti ti priblížim, ako budú podľa mojich skúseností vyzerať tvoje prvé kroky v tejto perfektnej krajine chvíľu po prílete. Prezradím ti, ako sa prepravíš z letiska na Tokyo Station, či na čo by si si mal vo verejnej doprave dávať pozor, aby si sa hneď nestrápnil. Japonská kultúra je podstatne odlišná od tej našej a sú veci, na ktoré si budeš musieť zvyknúť. Niektoré ti začnú byť jasné hneď, no o ostatných ti nikto nepovie. To, že si spravil niečo nesprávne, ti prezradí len odsudzujúci pohľad domácich. Poďme teda na to!

Prvé kroky po japonskej zemi

Tvoje lietadlo bezpečne dosadlo na pristávaciu dráhu a pomaly sa približujete ku bráne. Mal by si sa cítiť šťastne. Veď si konečne v Japonsku! No jediné, čo v tom momente cítiš je neskutočná únava, nakoľko si si kvôli svojmu chrápajúcemu susedovi na jednej strane a hlučným toaletám na druhej, nemohol počas 11-hodinového letu oddýchnuť. Ešte k tomu ti duje do tváre klíma a vždy, keď ide niekto okolo teba, obtrie sa ti o rameno, lebo si si ako idiot musel sadnúť do uličky. Lietadlo zaparkovalo a všetci sa začali naraz hnať pre batožinu a k východu. Ty sa ale ešte stále snažíš prísť na to k čomu slúžia nohy a modlíš sa ku všetkých božstvám aby ti do nich opäť začala prúdiť krv. Vyzerá to dobre, dávaš si nácvik v štýle nevesty z Kill Billa, chrbtica dostáva šok z pohybu a ty vstávaš zo sedadla, ktoré už nikdy v živote nechceš vidieť. Možno iba horieť v ohňoch pekelných. Berieš si batožinu a pohybuješ sa smerom k východu. Vítajú ťa prvé znaky ktorým nerozumieš. Vedz, že je to “youkoso” (jap. ようこそ), teda prekvapivo “vitajte”. Ty to ale nevieš, lebo tvoje odhodlanie naučiť sa japonskú abecedu v lietadle bolo zmarené širokou ponukou super filmov, z ktorých sú niektoré ešte stále u nás v kinách. No uvedomuješ si, že to bola okrem vypĺňania imigračných papierov tvoja jediná zábava a spôsob ako sa nezblázniť. Kráčaš teda ďalej a po spleti mnohých dlhých chodieb je tvoja prvá zastávka na imigračnom. Ak máš šťastie budeš tu len pár minút, ak ho nemáš, stráviš tu aj 2 hodiny. Pretože miliarda ľudí. Konečne sa dostávaš na rad, kde ti milý personál nasníma tvár, odtlačky prstov (pre našich jašteričích vládcov pochopiteľne), opýtajú sa ťa čo tam hľadáš, odovzdáš vyplnené papiere a ak nie si medzinárodne hľadaný zločinec, ideš so štemplom v pase ďalej. Prichádzaš do obrovskej miestnosti s rotujúcou batožinou a je dosť pravdepodobné, že ťa tam tá tvoja už čaká. Prejdeš cez ďalšiu kontrolu, kde sa priprav na to, že ti môžu námatkovo prekontrolovať batožinu a dať ti opäť pár otázok, čo máš v pláne v ich krajine robiť a poriadne ti presnoria pas. Si cool, slušný a preto ťa púšťajú ďalej. Gratulujem, si v Japonsku! Teraz už naozaj, skutočne, vážne. Tešíš sa z toho, ako ničomu nerozumieš.

 

Vyhni sa úvodnému stresu

Neviem či to bude u teba vyzerať tak ako v predošlom odstavci, ale môj prvý prílet do Japonska vyzeral presne takto. Aby si predišiel stresu z neznámeho, ktorý som zažíval ja, dám ti hneď pár rád. No vrátim sa trošku späť v čase.

V priebehu letu za tebou príde letuška a dá ti do ruky dva papiere, ktoré musíš vyplniť. Bol som z toho prekvapený, nečakal som niečo také a nikdy predtým som to nemusel robiť. Preto prvý tip – zober si na palubu pero! Jedným z papierov je Embarkation / Disembarkation Card For Foreigner, teda papiere pre imigračné oddelenie, a druhým je Customs Declaration, teda informácie pre colnicu o prenášaných veciach a tovare. Všetky políčka sú na týchto papieroch pre anglicky hovoriacich jasné. Čítaj ich ale pozorne, aby si si nezamenil meno s priezviskom, či správne napísal dátumy, nakoľko ich Japonci píšu v inom poradí ako my. Pred cestou si na 100% niekam zapíš tieto údaje:

  • Názov, presná adresa a telefónne číslo prvého hotela kde budeš bývať.
  • Číslo letu ktorým priletíš do Tokia, teda tvoj posledný spoj.
  • Ideálne čo najpresnejší počet dní, ktoré v Japonsku stráviš.

Ostatné údaje vyplň presne tak isto ako máš v pase, vrátane rovnakého podpisu! Ak by si na niečo z vymenovaných informácií predsa len zabudol, na letisku budeš mať internet zadarmo a môžeš si ich spätne dohľadať. No vyplniť si to všetko naraz v lietadle a už sa o to potom nestarať, je tá najlepšia vec, ktorú môžeš spraviť pre svoju čoskoro unavenú myseľ. Všetky tieto papiere odovzdáš personálu na letisku, takže ich maj spolu s pasom pripravené, aby si nezdržiaval seba a ostatných. Vždy buď milý, odpovedaj na otázky priamo a spolupracuj s danými autoritami. Ak to budeš robiť, nebudeš mať žiaden problém a všetko pôjde hladko. A ešte ďalší pro tip – choď si čo najskôr pozrieť ich high tech záchody. Stojí to za to!

Toto sú papiere, ktoré dostaneš do rúk v lietadle. Pozorne ich vyplň!

 

Si tam! OK, ale kde?

Tokio má dve veľké medzinárodné letiská – Narita (staršie, vzdialenejšie) a Haneda (nové, priamo v meste). Je jedno na ktoré priletíš. Proces vstupu do krajiny opísaný vyššie, bude vždy rovnaký. Následne si budeš musieť vybaviť pár drobností a prepraviť sa do mesta. Opíšem ti preto v nasledujúcich odstavcoch možnosti pre obe letiská.

Ako som spomínal v predošlom príspevku, je pár vecí, ktoré spravíš ešte priamo na letisku:

  • V zákazníckom centre spoločnosti Japan Railways (JR) si zameníš svoj výmenný lístok za Japan Rail Pass (tieto centrá majú väčšinou zelenú alebo červenú farbu a sú jasne odlíšiteľné od okolia). Údaje v samotnom JR Passe si na mieste vyplníš sám, vrátane dátumu, od ktorého chceš aby ti začal platiť.
  • Vyberieš si peniaze z bankomatu s označením “International”, či “Foreign Card OK”.
  • Ak chceš, kúpiš si japonskú SIM kartu, aby si mal internet stále v telefóne (týchto miest je veľa a budú dobre značené). Ukáž im radšej tvoj telefón a opýtaj sa, či ti v ňom bude karta fungovať. Je to letisko, tam vedia po anglicky všetci. Možno.

 

Tu si zameň svoj JR Pass a rezervuj miestenky na NEX. Zdroj: www.japanrailpass.com.au

Týmto pádom máš na letisku vybavené všetko podstatné a teraz sa musíš už len dopraviť do mesta.

 

Doprava z letiska Narita do mesta

Ak si priletel na letisko Narita, vedz, že ešte nie si v Tokiu a musíš si pretrpieť ďalšiu minimálne hodinovú cestu. Ale táto bude super, pretože pôjdeš vlakom. Japonským vlakom! Ak sa teda nerozhodneš inak, čo by bola veľká chyba. Určite si si už zadovážil JR Pass a ak ho máš hneď platný (teda od dňa príletu), bude tvoje rozhodovanie pomerne jednoduché. Ak nie, máš na výber ďalšie možnosti:

Narita Express – NEX
V prípade platného JR Passu, bude toto pre teba jasná voľba. Je to najrýchlejší spôsob dopravy z letiska, ktorý tento pass pokrýva a je teda rozhodne v záujme tvojej čerstvo jenmi nabitej peňaženky túto možnosť využiť. Do tohto vlaku, ale potrebuješ miestenky. Choď preto do JR East – NEX zákazníckeho centra a rezervuj si miesta na najbližší spoj. Neboj, chodia veľmi často a presne ako hodinky. Cesta na Tokyo Station ti tak potrvá približne 60 minút. Cena bez JR Pass-u je 3000 jenov.

JR Sobu Line
Toto je lokálny vlak spoločnosti JR, ktorý tiež pokrýva tvoj JR Pass. Je to pomalšia možnosť s mnohými zastávkami a v prípade, že máš platný JR Pass, nemáš dôvod túto možnosť využiť. Ak ho nemáš, je to pomerne lacná cesta, ktorá stojí asi 1300 jenov a trvá približne 90 minút. Miestenky nepotrebuješ.

Keisei Skyliner
Ak JR Pass nemáš a chceš sa do mesta dostať čo najrýchlejšie, je toto super voľba. Tento vlak súkromnej spoločnosti Keisei nejde ale priamo na Tokyo Station, no na druhú najväčšiu stanicu v Tokiu – Ueno Station. Z nej máš taktiež kopec dobrých spojov. Cesta trvá asi 55 minút a stojí 2500 jenov. Osobne využívam Skyliner vždy keď nemám JR Pass platný.

Autobusy
Tu máš hneď niekoľko možností a všetky stoja podobne (cca 1000 jenov) a cesta trvá približne 90 minút. Dopravíš sa nimi na Tokyo Station. Medzi populárne voľby patria Tokyo Shuttle Bus a Access Narita Bus. Vedz ale, že sa touto voľbou oberieš o úžasný prvotný zážitok z vlaku. Japonské autobusy majú často sedadlá veľmi blízko k sebe. Ver mi, nechceš si tak pripomínať to, čo si práve zažil v lietadle.

 

Doprava z letiska Haneda do mesta

Príletom na toto letisko ušetríš kopu peňazí a času, tak ak budeš mať na výber, určite sa rozhodni pre Hanedu. Toto letisko sa nachádza priamo v Tokiu na umelo-vytvorenom ostrove a doprava z neho je omnoho jednoduchšia ako z Narity. Máš na výber tieto spôsoby:

Tokyo Monorail
Táto možnosť nie je síce najlacnejšia, ale je najkratšia a rozhodne najviac cool. Veď ako často sa môžeš odviezť na jednokoľajke! Za 490 jenov a 20 minút tvojho života sa dostaneš na stanicu Hamamatsucho a odtiaľ je to len pár minút JR Yamanote alebo JR Keihin-Tohoku linkou na Tokyo Station. Nezabúdaj, že takmer všetko čo má prívlastok JR je pokryté tvojím JR Passom.

Keikyu Railways
Tento vláčik je trošku lacnejší (410 jenov) oproti Tokyo Monorail-u, ale zároveň aj obyčajnejší. Dopravíš sa ním na stanicu Shinagawa, odkiaľ je to asi ďalších 10 minút JR Yamanote alebo JR Keihin-Tohoku linkou na Tokyo Station.

Autobusy
Možno trošku nečakane, ale dopraviť sa busom na Tokyo Station je tá druhá najdrahšia voľba, ktorá ťa bude stáť do 1000 jenov a bude trvať najdlhšie (cca. 50 minút). Autobusy sú celkovo veľmi spomalená možnosť cestovania v tejto krajine.

Ak si neuveriteľne prachatý, môžeš sa z oboch letísk odviezť aj taxíkom. Ak nie, toto si naozaj nerob. Taxík je najdrahší spôsob prepravy v Japonsku! To isté platí aj pre Uber, ktorý je dokonca ešte drahší ako normálne taxíky. Kašli na to.

Nemám ziaľ dobrú foto NEXka, tak tu máš ďalší Shinkansen. © Michal Dokupil

 

Ideš vlakom, tak sa nestrápni!

Pravdepodobne si už pochopil, že veľmi rád cestujem vlakom a určite by si mal aj ty. To je jedno či z letiska, alebo len tak kade-tade. Je to paráda! Sú ale veci, ktoré by si mal vedieť, aby si čo najskôr zapadol do toho, ako to v Japonsku funguje:

Buď potichu!
To, čo si všimneš takmer ihneď, je fakt, že takmer nikto sa vo vlakoch nerozpráva a je tam kľud. Nikomu tam nehrá nahlas hudba, nikto tam po nikom nezjape, nikto netelefonuje či dokonca neznehodnocuje ovzdušie nepríjemnými odórmi (dokonca ani v lete). Japonci nemyslia len na svoje pohodlie, ale aj na pohodlie ostatných cestujúcich. Často sa práve presúvajú z, alebo do práce a chcú si oddýchnuť. Buď teda driemu, alebo čumia do telefónov a majú pri tom slúchadlá. Nevyrušuj ich a správaj sa tak ako ostatní cestujúci. Kiežby takto vyzerala aj naša MHD.

Nežer, nechľasci a nefajči!
Ak cestuješ diaľkovým vlakom, napríklad shinkansenom, je normálne, že si zoberieš na cestu nejaký lepeňák. V takýchto vlakoch máš často pred sebou vyklápací pultík na jedlo a možnosť zakúpiť si občerstvenie. Ak však cestuješ miestnym vlakom, či metrom, mal by si sa zdržať jedenia úplne. Opäť tým vyrušuješ ostatných cestujúcich a pre Japoncov nie je typické jesť len tak hocikde. V takmer žiadnom vlaku nie je, okrem k tomu vyhradených miest, dovolené fajčiť. Pitie nápojov je OK, najmä v letných mesiacoch, ale alkohol určite nie. Teda ak nechceš aby ťa z toho vlaku vyhodili, čo môže byť vzhľadom na to, že sa ním chceš niekam dostať, dosť kontraproduktívne. Všakže.

Buď pripravený vystúpiť a “sumimasenuj”
Japonské vlaky sú neuveriteľne presné a často máš veľmi limitovaný čas na nastúpenie a vystúpenie. Ak budeš teda vedieť, že nasleduje tvoja zastávka, približuj sa k dverám. Ak je plno pri východe a musíš sa predierať hordou domácich, rob tak so slovom “sumimasen”, teda “s dovolením, prepáčte”. Uvidíš ako budú uhýbať a smekať sa pred tvojou božskou znalosťou japončiny! OK, to druhé asi nie. A možno ani to prvé.

Uvoľnenie miesta na sedenie
Jednou zo zvláštnych vecí v Japonsku je, že ľudia málokedy uvoľňujú miesto starším. V každom vozni sú miesta s označením “Priority seat”, teda vyhradené pre dôchodcov, tehotné ženy, telesne postihnutých atď. Tam je pravdaže uvoľnenie samozrejmosťou, inde nie. Podľa Japoncov je neúctivé púšťať starších sadnúť si. Dávajú tak najavo ich vyšší vek a nie je to pre nich zdvorilé. Osobne som vždy púšťal starších sadnúť si. Keď si turista, veľa vecí ti prejde, ale ber ohľad na to, že ostatní to robiť nebudú. Je to totiž ich mentalita a nenadávaj im za to do papľuhov.

 

Dúfam, že máš teraz väčšiu istotu v tom, ako sa z letiska dostať do mesta na Tokyo Station a nezblázniť sa pri tom. To príde až neskôr, keď sa budeš musieť naučiť orientovať v tomto:

Pam, pam, pám. To je mapa metra v Tokiu. Neboj, nie je to až také náročné na pochopenie. Spolu to zvládneme! Zároveň ti už nabudúce spíšem, čo všetko, ti podľa vlastných skúseností, odporúčam vidieť a zažiť.

Teraz najčítanejšie

Michal Dokupil

Milujem takmer všetko japonské a pokúsim sa moje nadšenie pre túto krajinu zdieľať s ostatnými.