Denník N

Myšlienky týždňa – prevažne psychológia, miestami humor

Toto je výber myšlienok, ktoré ma zaujali počas uplynulého týždňa. O psychoterapii, naplnení v práci a prebudení zo života.

V tomto článku nájdete:

  • čo je znakom dobrej psychoterapie
  • príliš jednoduchú radu, ako si vyberať prácu
  • linky na dobré prednášky a články

Neurózy, terapia a životná spokojnosť

Zaujímalo vás niekedy, ako funguje skupinová psychoterapia? Bard českej psychológie a psychoterapie, Stanislav Kratochvíl, to približuje vo svojej TEDx prednáške. Ak poznáte TED prednášky, možno viete, že každý spíker je inštruovaný, ako má prednáška vyzerať. Má byť vtipná, obsahovať nejaký príbeh atď. To je ale zákulisné info. Pán Kratochvíl je rozkošný v tom, že v úvode prednášky to naplno povie: „Milá organizátorka této akce, magistra Stachoňová, mě kladla na srdce, abych ten svůj výklad začal nějakým příběhem, osudem nebo problémem.“

Hľadať naplnenie mimo práce je rovnaké ako ísť do manželstva a hľadať lásku inde

Natrafila som na rozhovor so Simonom Sinekom a myšlienku: „Myslím si, že jedna z najväčších chýb, ktorú nám naši blízki a rodičia hovoria je: „Nájdi si prácu.“ Nikto nám nehovorí: Nájdi si prácu, ktorú budeš milovať. Ľuďom sa často hovorieva, že nemusia hľadať prácu, ktorá ich napĺňa, pretože to naplnenie nájdu inde. Ale to je rovnaké ako povedať, že nemusíte milovať osobu, ktorú si vezmete, pretože lásku môžete získať niekde inde. To nevyzerá na skvelé manželstvo; a tak isto je to s prácou. V práci budete tráviť viac času ako s rodinou alebo priateľmi alebo robením čohokoľvek iného. Takže by ste si mali vybrať prácu, ktorú máte radi. “

Život je privátny bdelý sen

„Nech už veríte čomukoľvek, keď sa pozriete skutočne úprimne, s plným uvedomením, (ktorému sa prakticky všetci vyhýbame, tým, že sa neustále udržujeme zaneprádznení), do tváre tomu, aké máte vyhliadky, tak vás zaplaví buď: hlboký kľud, alebo ochormujúca panika.“  Toto povie Jiří Charvát vo svojom stand-upe. Nie každý ho zvláda, pretože hovorí veci z iných úrovní vedomia. Blázon, povedali by mnohí. Mimochodom, jeho prvotina, kniha Eskejp, na útěku z kanceláře, bola pre mňa jedna z top kníh minulého roka.

O uvedomení a istom prebudení je aj myšlienka: „Mojim cieľom je prísť do cieľa v pokoji, naplnený, s mojimi milovanými, vedome. Máme dva životy. Ten druhý začína, keď si uvedomíš, že máš iba jeden.“ (z facebooku Plamienok n.o., autor Mario de Andrade)

Kúsky myšlienok kade tade

„Každá dobrá terapia navodí u pacienta vnútorný proces rastu, čo vedie k tomu, že pacient je schopný stáť nad vecami – a v prípade núdze stáť i nad sebou samým.“ Tejto myšlienke rozumiem tak, že je to jednak merítko, čo je dobrá terapia. A po druhé, že psychoterapeut má klienta povzbudzovať, podporovať jeho vnútorné zdroje a dodávať mu nádej, a tým všetkým mu otvárať priestor pre jeho rast. (z facebooku Slovenský inštitút logoterapie SILOE, myšlienka od Viktora Frankla)

„Perfekcionizmus je cesta do záhuby. Kľúčom ku šťastiu je sebaláska.“ Povedala Ivka v rozhovore s Klárou Kusou. V júli som si uložila link na článok o depresii, oplatilo sa vrátiť.

„Keď si pôjdete za svojou cestou, za snom a zmyslom, život vás bude skúšať. Odláka vašu pozornosť.“ (Anselm Grun v knihe Vyhorenie)

No a včera zaznela v dokumente o českej herečke, Vlaste Chramostovej veta: „Není tak důležité, co nám osud dal do vínku, ale strašne důležité je, co s tím životem uděláme.“

Súvisiace články:

Myšlienky týždňa – Höschl, Hogenová. Werich, Whitmore.

 

Teraz najčítanejšie

Martina Verešová

Mám rada ľudí, preto sa venujem PSYCHOLÓGII. Mám rada KNIHY, preto chcem písať o tých najlepších. Mám rada život, možno preto píšem o SMRTI. Mám rada zmysluplné veci, preto sa venujem logoterapii  (www.logoterapia.sk)