Denník N

Banská Štiavnica na bicykli

Foto: Martina Slováková
Foto: Martina Slováková

Banská Štiavnica. Mesto s bohatou históriou a krásnou prírodou v okolí. Táto kombinácia samozrejme láka mnoho turistov, ktorí brázdia centrum a hľadajú parkovacie miesta. Ak sa k nim nechcete pridať, môžete si vyšľapať stúpanie do Štiavnice na bicykli. Všetky jej krásy potom oceníte možno ešte viac a budete mať pocit, že ste si toľkú krásu naozaj zaslúžili.

Do Banskej Štiavnice vedie z údolia Hrona viacero ciest. Z Hronskej Dúbravy cez Kozelník, zo Žarnovice cez Hodrušu- Hámre, zo Bzenice cez Vyhne alebo z Hliníka nad Hronom cez Sklené Teplice. Všetky tieto pekné doliny však spája to, že sú zaujímavé aj pre tých, ktorí cestujú autom. V tomto článku sa dozviete ako sa dostať do Banskej Štiavnice na bicykli cez krásnu prírodu a cestou stretnúť minimum áut. Začíname v obci Voznica.

Voznica

Foto: Jozef Pajerský

Voznica je vzdialená len 3 km od okresného mesta Žarnovica. Leží na úpätí Štiavnických vrchov a preto je ideálna ako štartovací bod pre výlet na bicykloch do Banskej Štiavnice. Ak sa potrebujete dostať do Voznice z väčšej vzdialenosti, odporúčam pricestovať vlakom do Žarnovice. Priamo, alebo maximálne s jedným prestupom, sa sem dostanete napr. z Bratislavy, Košíc alebo Žiliny. Ak sa rozhodnete prísť autom, môžete zaparkovať priamo v obci. Parkoviská, kde sa zmestí viacero áut, sa nachádzajú pri cintoríne alebo pri obchode.

Richňavská dolina

Obcou Voznica preteká Richňavský potok, ktorý vás bude sprevádzať úvodnou časťou trasy. Ak prichádzate od Žarnovice, je potrebné odbočiť za kostolom vľavo, v smere od Novej Bane, resp. parkoviska pri obchode, hneď za mostom vpravo. Pokračujete dedinkou stále hore a po ceste máte možnosť vidieť napr. aj miestny tenisový antukový kurt.

Keď prídete na koniec obce, čaká vás tam závora. Cesta je pre motorové vozidlá uzavretá. Buďte však stále obozretní, cestu využívajú Lesy SR. V pracovných dňoch prebieha v doline ťažba dreva a môžete stretnúť rôzne lesné mechanizmy. Počas víkendov a sviatkov je však stretnutie s vozidlom ojedinelé. Spolu so zákazom vjazdu motorovým vozidlám vás v tomto úseku poteší aj nový hladký asfaltový povrch.

Od tohto momentu si môžete začať užívať krásnu prírodu Štiavnických vrchov. Zmiešané listnaté lesy lemujúce cestu z každej strany vytvárajú v celej Richňavskej doline príjemnú klímu. Ak sa tu bicyklujete počas neznesiteľných horúčav, tak v doline Richňavského potoka bude určite o pár stupňov menej a čerstvý vzduch. V úvodných kilometroch doliny vás čaká len mierne stúpanie a preto je táto trasa vhodná aj pre výlety s malými deťmi. Na prvých približne 6 kilometroch vás navyše čakajú viaceré odpočinkové miesta.

Prameň Gabrielka

Približne po 3 kilometroch máte možnosť občerstviť sa pri studničke Gabrielka. Tento prameň celoročne poskytuje čerstvú pitnú vodu. Pokiaľ štartujete svoju trasu vo Voznici, nemusíte si napĺňať fľašky s vodou doma, ale tu si doplníte čerstvú vodu pred stúpaním do Štiavnice.

Cesta po prameni Gabrielka pokračuje miernym stúpaním stále po novom asfalte. Počas jazdy uvidíte viacero odbočiek vpravo. Sú to doliny s lesnými cestami vhodné pre MTB bicykle. Dostanete sa nimi napr. ku chate Chmelovská. Dolina Suchá Voznica vás zas dovedie do obce Vysoká alebo Uhliská. Tieto cesty nie sú značené cyklotrasy a využívajú ich lesníci. Ak by ste sa rozhodli nejakú z týchto odbočiek využiť, naštudujte si najprv trasu doma. Dobre môžu poslúžiť turistické mapy na stránkach mapy.cz

Sekvojovec mamutí na Slavkove

Ak však nikde neodbočíte, tak dva kilometre po prameni Gabrielka máte možnosť na ďalšiu zastávku. Na otvorenom priestranstve hájovne na Slavkove vás privíta sekvojovec mamutí. Sekvoja tu bola vysadená v roku 1905 a strom je zaradený medzi chránené stromy Slovenska. Môžete si pod ním posedieť a načerpať energiu. Ak hráte geocaching, tak venujte chvíľku svojmu okoliu a možno niečo nájdete.

Od Slavkova pokračujete stále ďalej popri Richňavskom potoku. Približne na 7. kilometri od obce vás čaká prudšie stúpanie, domácimi nazývané Mlynčoky. V minulosti tu bol totiž na potoku mlyn. V stúpaní si užijete niekoľko zákrut a pohľad na Richňavský potok v rokline po pravej strane. Ak ste doteraz sedeli v sedle, v tomto stúpaní to možno skúsite aj postojačky :)

Keď sa stúpanie zjemní viete, že sa blížite ku závore, ktorá uzatvára túto dolinu zvrchu. Na 9. kilometri sa pri tejto závore pripája zľava cesta z obce Kopanice. My budeme na našej trase pokračovať stále rovno.  Od momentu ako prekročíte závoru sa nachádzate opäť na cestnej komunikácii a môžete teda rátať aj s premávkou. Stretnutie s autom je však ojedinelé. Najviac áut stretnete počas sviatkov alebo letných prázdnin. Vzhľadom na stav vozovky však túto trasu využíva minimum motoristov.

Stav asfaltu sa totiž na najbližších 2 kilometroch rapídne zhorší. Smerom hore sa to dá bez problémov zvládnuť aj na cestnom bicykli. Ak sa o svoj bicykel ale veľmi bojíte, tak sem radšej prídite na inom type bicykla. Tento úsek má len približne dva kilometre a preto si myslím, že sa dá naozaj zvládnuť na každom bicykli. Stúpanie v tomto úseku je kontinuálne a dá vám zabrať viac ako napr. úvodné kilometre po sekvoju na Slavkove.

Po vystúpaní Richňavskou dolinou odbočte na dvoch po sebe nasledujúcich križovatkách vľavo. Dostanete sa na frekventovanejšiu cestu, ktorá vedie z Pukanca do Banskej Štiavnice. Na tomto úseku cesty vás čaká zvlnený terén s krátkymi stúpaniami, zjazdmi a dobrým asfaltom.

Cestou budete prechádzať popri viacerých tajchoch (vodných nádržiach). Najmä v letných mesiacoch sú ideálnym miestom na krátke zastavenie a okúpanie sa. Ak sa na kúpanie práve necítite, určite padne vhod minimálne ochladenie nôh a krátky oddych pri týchto krásnych vodných dielach. Priamo pri ceste budete mať Veľké Richňavské jazero alebo Vindšachtské jazero.

Cesta do Banskej Štiavnice vedie od momentu ako ste vystúpali z Richňavskej doliny stále po hlavnej ceste. Prechádzať budete cez obec Štiavnické Bane. Na to, aby ste sa dostali do centra Banskej Štiavnice, je potrebné za Štiavnickými Baňami ešte raz odbočiť vľavo. A čo v Banskej Štiavnici? To už je na vás. Možností je mnoho :)

Ak chcete svoju trasu ukončiť opäť vo Voznici môžete z Banskej Štiavnice vystúpať na Červenú studňu. Tu si v Hájovni za odmenu dať niečo od smädu alebo si pozrieť aktuálnu výstavu, resp. inštaláciu. Potom vás už čaká len zjazd do Žarnovice a 3 km po rovinke naspäť do Voznice.

Odkaz na aktivitu v aplikácii STRAVA: https://www.strava.com/activities/2668324724

Autorka fotografií v článku: Martina Slováková (https://slovakova.sk/)

Teraz najčítanejšie