Denník N

Nevoľte ich, sú to hyeny

Foto - pixabay.com
Foto – pixabay.com

Sto eur na školské pomôcky a obedy „zadarmo“ sú arogantným smeráckym výsmechom do tvárí chudobných detí.

Začalo to obedmi „zadarmo“. Kým ich nedostávali všetci, adresná podpora smerovala k chudobným deťom, ktoré neplatili nič a najedli sa. Dnes však musia aj tí najchudobnejší rodičia doplácať na prevádzku kuchyne, ako všetci ostatní. Opatrenie, ktoré smeráci na čele s poslancami Ficom a Tomášom ohlasovali ako supersociálne, situáciu chudobných detí iba zhoršilo.

Jedna blbosť strieda druhú

Teraz v októbri dostanú rodičia prváčikov 100 eur na školské pomôcky. Aj tí, ktorí to vôbec nepotrebujú. Oproti tomu deti z chudobných pomerov, ktoré zúfalo potrebujú pomoc počas celej povinnej školskej dochádzky, ju ani tento školský rok nedostanú. Aj s týmto nezmyslom prišli smeráci, ku ktorým sa pridala aj SNS.

Kto naozaj potrebuje pomoc

Vieme, že deti z chudobného prostredia, najmä z rómskych osád, majú doma oproti iným rovesníkom oveľa menej podnetov na rozvoj. Učia sa v nevyhovujúcich podmienkach, nemajú doma knižky na čítanie, často ani poriadny stôl na písanie domácich úloh, chýba im pomoc zo strany rodičov, či starších súrodencov.

Papierová podpora iba na efekt

Pri prekonávaní bariér vo vzdelávaní im preto majú pomáhať podporné opatrenia. Ministerka Lubyová ich má na papieri toľko, že jej pretekajú zo stola. Chváli sa nimi raz pred Európskou komisiou, inokedy pred OSN, sú ich plné rôzne akčné plány, ktorými by na viacerých rezortoch mohli vydláždiť celé poschodia.

Hluchoslepá koalícia

Nič z toho však v školách nefunguje, opatrenia nie sú účinné. Školám totiž na ich realizáciu chýbajú peniaze. Výška príspevku na skvalitnenie podmienok na výchovu a vzdelávanie žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (v roku 2019 v sume 150 € na žiaka na rok) neumožňuje školám zamestnať ani pedagogického asistenta, nehovoriac o „drahšom“ špeciálnom pedagógovi. Dlhé roky na to upozorňujú viacerí analytici aj učitelia z praxe, najnovšie to potvrdzujú aj zistenia z prieskumov projektu To dá rozum.

Vedia o tom a kašlú na to

Deti, ktoré zúfalo potrebujú pomoc, koalícia ignoruje a necháva napospas tvrdému osudu, pri plnom vedomí, že samé sa z tej mizérie nikdy nevyhrabú. Mnohé z nich nedokončia ani len základnú školu len preto, lebo bez špeciálnej pomoci nevedia ako na to. Aj na to máme tvrdé dáta, ktoré nás upozorňujú, že počet žiakov, ktorí v škole zlyhávajú, závratne narastá.

Pomenujme to pravým menom

A namiesto riešení a zvýšenia investícií do týchto žiakov a ich učiteľov, pchá koalícia peniaze do vreciek potenciálnych voličov, z ktorých to väčšina vôbec nepotrebuje. Koaličné strany pritom veľmi dobre vedia o tom, čo funguje a čo nie. Majú dáta, majú čísla, majú prognózy a iba sa tvária, že nevidia, nepočujú a nerozumejú. Zámerne plytvajú verejnými zdrojmi na stupídne opatrenia len kvôli imidžu. To nie je neznalosť, to je hyenizmus.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk