Denník N

Športovci nie sú podnikatelia

Profesionálni športovci nemôžu robiť pre iných „odberateľov“, musia prísť na tréning načas (a tam počúvať trénera), určite teda nie sú podnikateľmi. Tréner im hovorí, čo môžu jesť a že medzi tréningami sa nemajú zraniť. Teda nie sú ani typickí zamestnanci. Preto majú zmluvu profesionálneho športovca, čo je špeciálny typ zamestnanca.

Zmluva profesionálneho športovca je prispôsobená špeciálnym podmienkam športovcov. Veci ako dodržiavanie životosprávy sú ošetrené priamo v zákone, športovec musí dodržiavať jedálniček aj po skončení pracovnej doby. Rovnako nemôže stávkovať (ani po pracovnej dobe) a vykonávať nebezpečné činnosti (ani po pracovnej dobe).

Športová organizácia, teda zamestnávateľ, musí vyplatiť mzdu. Ak by mali byť športovci „podnikatelia“, ako boli v minulosti, športová organizácia im môže nevyplácať plácu celé mesiace – a nič. Nevyplatenie mzdy zamestnancovi, napr. podľa zmluvy profesionálneho športovca, je v zákone posudzované úplne inak a prísnejšie. Zamestnanci, na rozdiel od podnikateľov, môžu aj štrajkovať, zamestnávatelia urobiť výluku (ako bola v NHL).

Podstatný faktor je aj sporenie na dôchodok. Športovec vie, že jeho kariéra bude štvrtina až tretina jeho pracovného života (prinajlepšom polovica). Za toto obdobie si má nasporiť na dôchodok čo najviac, teda aspoň platiť bežné odvody – ako každý zamestnanec.

Takto nastavený zákon umožňuje férové vzťahy medzi športovcami na jednej strane a klubmi na druhej.

Vieme, že časť pracovníkov, najmä kreatívnych, je tiež na pomedzí zamestnania a podnikania. Sme v 21. storočí, týchto pracovníkov a pracovníčok je čím ďalej, tým viac.

Preto v koalícii Progresívneho Slovenska a Spolu plánujeme zosúladiť zákonník práce s realitou nových foriem zamestnávania.

 

PS: Michal Páleník • Progresívne Slovensko • nájdete ma aj na facebooku či na Páleník.sk.

Teraz najčítanejšie