Denník N

SISU – The Finnish Way

Svet postupne objavuje prístup severských národov k životu. Dánsky hygge je pravdepodobne najznámejším konceptom. Švédsky lagom a fínske sisu ešte len čakajú na svoju chvíľu. Čo je však na spôsobe života Severanov také zaujímavé? Osobne by som to zhrnula do slov: spomalenie, odolnosť a odhodlanie robiť to, čo je potrebné. Ak máte chuť, poďte sa so mnou pozrieť na tajomné fínske sisu :)

Sisu býva niekedy označované aj ako fínska duša. Niečo, čo má v sebe každý Fín alebo Fínka. Dočítala som sa, že sisu je vo fínčine jedno z najsilnejších slov. Ak poviete Fínovi, že nemá sisu, je to ako by ste mu napľuli do tváre. Sisu je pre nich viac než len slovo, je to súčasť fínskeho národného charakteru. Neexistuje adekvátny preklad do cudzích jazykov, pretože sisu je komplexná záležitosť. Zahŕňa v sebe hodnoty, myslenie, vnútornú silu, kultúrne normy a ešte oveľa viac.

zdroj obrázku: https://www.pinterest.com/robyn112466/finnish-sisu/

Výskumníčka a psychologička Emilia Lahti o sisu hovorí, že je ústrednou súčasťou fínskeho kolektívneho diskurzu a možno ho považovať za fínsku životnú filozofiu, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu. Podľa nej je sisu najviac podobne aktívnemu mysleniu a konaniu: ,,Sisu je dôležitý a odvážny prístup k výzvam, ktoré spočiatku prekračujú naše kapacity. Je to aktívne prekračovanie našich rozoznaných limitov, je to zväčšovanie hraníc našej psychologickej sily. Nevieme vopred akí silní a schopní v skutočnosti sme. Zistíme to, ak budeme na hranici našich možností a dokážeme sa posunúť za ňu.”

Sisu teda nie je len súbor charakteristík, ale je to aktívne konanie. Až vtedy, keď sa o niečo pokúsime, zistíme, či to dokážeme. Ak to aj nedokážeme na prvýkrát, zvážime a premyslíme ako to urobiť inak a pokúsime sa o to opäť. V angličtine sa používa termín ,,can-do mindset”, ktorý označuje osobnostné nastavenie, že dokážem urobiť všetko, čo si zaumienim. Sústredím na to, ako sa veci dajú urobiť a nie ako sa nedajú. Jednoducho, pozitívna psychológia :)

https://keepcalms.com/p/keep-calm-and-finnish-sisu/

Súčasťou sisu je aj vzťah k prírode, o ktorom píšem na inom mieste. Sisu ako odolnosť a vytrvalosť má určite do činenia s drsným severským počasím a nehostinným prostredím. Fíni chápu, že sú súčasťou prírody a že musia v tomto prostredí prežiť.

Sisu je aj o múdrosti, ovládaní zručností, trpezlivosti, realistickom vnímaní sveta a neustálom usilovaní sa o vylepšenia. Je to schopnosť konať aj v situáciách, keď máte minimálne šance na úspech. Jesse Karjalainen vo svojej knihe ,,Sisu: Resilience, Belonging, Purpose hovorí: ,,Sisu znamená dokončiť prácu, bez ohľadu na čokoľvek. Radšej ako zostať bezradne stáť, sisu znamená nevzdávať sa a učiť sa z neúspechov.”

Vzdanie sa ide totiž proti evolúcii a do istej miery nám prináša aj identitu obete.  Vtedy hľadáme vinníka, ktorý nám ublížil, namiesto investovania času do hľadania alternatívnych riešení.

Jesse Karjalainen dodáva, že zlyhania sú obrovskou súčasťou úspechu. Zlyhania a prekážky sú normálnou súčasťou života a úsilie je dôležitý životný motivátor. ,,Výzvy, ťažkosti a zlyhania v skutočnosti neznamenajú nedostatok schopností. Je to len signál buď k pokračovaniu alebo k vyskúšaniu inej cesty. Za každým, keď sa opäť o niečo pokúšaš, trénuješ vytrvalosť. Každý raz, keď niečo znovu skúšaš, tak sa učíš. Učenie vedie k robeniu informovaných rozhodnutí. Cez úsilie rastieš, vyvíjaš sa a učíš sa. Vďaka tomu sa dokážeš lepšie vyrovnať so životnými problémami. Toto je životaschopnosť v praxi… Toto je ako Fíni rozmýšľajú a je to príklad ich realistického životného postoja… Je to sisu spôsob uvažovania.”

So sisu súvisí veľmi veľa vecí, vďaka ktorým sú Fíni a Fínky takí, akí sú. Možno nehovoria veľa, ale o to viac počúvajú a premýšľajú. To, čo povedia, to tak naozaj myslia a dodržujú svoje sľuby. Zbytočne nerozprávajú, robia. Riadia sa výskumnými zisteniami, hľadajú najlepšie praxe v zahraničí a neustále vyhodnocujú, či to, čo robia vedie k želaným výsledkom. Dodržujú pracovný čas, využívajú pokoj na premýšľanie a vďaka tomu s novými silami vidia alternatívne možnosti riešenia problémov.

Sisu im pomohlo vybudovať z Fínska jednu z najlepšie spravovaných krajín sveta, v ktorej žijú najspokojnejší občania. Nevzdávajú sa pri prekážkach a hľadajú nové možnosti. Vymenovať všetky svetové rebríčky, v ktorých Fínsko obsadzuje popredné miesta, nie je v mojich silách. Ed Miliband, britský politik to zhodnotil nasledovne: ,,Ak chcete americký sen, choďte do Fínska.”

https://www.touchoffinland.com/collections/finnish-stickers/products/bumper-sticker-got-sisu

Môžem mať sisu aj keď nie som Fín? Určite áno! Sisu sa dá naučiť. Nie je to žiaden tajný gén :) Je to všeobecná schopnosť, ktorú môžeme všetci v sebe objaviť, podporovať a kultivovať. Je to vec životného postoja, osobného nastavenia a psychologickej kapacity.

Spomaľme, viac počúvajme a nevzdávajme sa… Veď mať sisu je, okrem všetkeho vyššie spomenutého, aj lepší marketingový ťah, ako byť národom holubičím :)

Teraz najčítanejšie

Ľubica Vyšná

Som rozpoltená medzi dve krajiny. Jedna už nie je úplne mojím domov a tá druhá sa ním ešte úplne nestala. Aj o tom budú moje príspevky. O živote vo Fínsku, aj o živote na Slovensku. A aj o kadečom inom. Príjemné čítanie! V angličtine som začala viac blogovať na vlastnej stránke: www.mysalmiakkilife.fi