Denník N

Greta Thunberg: dobro či zlo?

Greta Thunberg (zdroj: Reuters)
Greta Thunberg (zdroj: Reuters)

Greta Thunberg, 16-ročné dievča, ktoré privádza do zúrivosti aj svetových lídrov. Jej prejav na klimatickom samite OSN je takmer taký známy, ako prejav Martina Luthera Kinga „I have a dream“. Bojuje za budúcnosť našej planéty, no nájde sa kopec ľudí, ktorým nie je po chuti. Namiesto toho sa z nej vysmievajú.

Nie, že by som bol tvrdý zástanca prísneho nerobenia si srandy. Napríklad toto video o jej rozhovore s hovorcom skrachovanej cestovnej kancelárie Thomas Cook je fajn.

Prípadne výňatok z jej death metalového koncer-tu je tiež super.

No všetko má svoje medze. Nerozumiem hejtu, ktorý sa na toto dievča šíri zo všetkých strán. To je skutočne také zlé bojovať za svoju budúcnosť? Čím to je, že ľudia ju zhadzujú, namiesto toho, aby s klimatickou zmenou niečo urobili? Čím to je, že je terčom posmeškov? Je to zlom dnešnej doby? Nepamätám sa, že by si niekto robil srandu napríklad z Malaly.

Vcelku veľkú debatu na sociálnych sieťach rozpútal tento obrázok. Porovnáva Gretu a Boyana Slata, zakladateľa organizácie The Ocean Cleanup.

Greta a Boyan
Greta a Boyan

Bohužiaľ, porovnáva neporovnateľné. Greta mala prejav na tých najvýznamnejších podujatiach (klimatický samit OSN alebo Svetové ekonomické fórum v Davose), Boyan mal iba prednášku na podujatí TEDx. Greta nemá žiadnu organizáciu, vystupuje sama, preto jej meno je vo vyhľadávači častejšie. Boyanova organizácia The Ocean Cleanup je v počte vyhľadávaní na tom oveľa lepšie. Ruku na srdce, kto z vás pozná a vyhľadáva si na internete CEO iných firiem, napríklad Eset, Uber alebo dokonca IBM.

Toto sú také tie populistické reči, ktorými sa pri moci držia Trump, Johnson alebo Fico. Bohužiaľ, sú nepravdivé, zavádzajúce, a ak sú aj pravdivé, tak iba čiastočne.

Čo teda ešte na Gretu vyťahujú hejteri? Poďme sa na to spolu pozrieť:
Greta nič nespravila, iba kričí.
Je to v podstate pravda. No uvedomme si, že má iba 16 rokov (narozdiel od Boyana, ktorý má 25). Greta však burcuje verejnosť, aby sa o tému viac zaujímala (to jej ide, viď počet vyhľadávaní). Činy necháva na iných, to hovorí aj vo svojom prejave, no bude ich kontrolovať. „We’ll be watching you.“

Greta nevie o čom hovorí.
No vedia o tom vedci, ktorých ona počúva. Namiesto toho, aby ich počúvali ľudia, ktorí sú na čele svetových mocností. A hlavne, klimatická zmena je pre všetkých novinka a veľká neznáma.

Poprední predstavitelia sa jej vysmievajú, napríklad USA, Rusko, Čína.
Je pravda, že Vladimir Putin ju označil za „milú, no zle informovanú teenagerku“ a Greta si to potom zavesila do popisu svojho Twitter účtu. No myslím, že sa zhodneme, že názor Putina, Trumpa alebo Jinpinga je populistický, nesprávny a nie je dôležitý. Oveľa viac by ľudí mali zaujímať názory vedcov a výskumníkov.

Stojí za tým veľký mašinéria procesov a nedá sa to zmeniť. Nie je to jednoduché.
Prečo by sa nedalo? Všetko sa dá zmeniť, aj keď to nie je jednoduché. Klimatická zmena je hrozbou už dlhšiu dobu a čím dlhšie ju budeme ignorovať, tým zložitejšie a nemožnejšie bude ju odvrátiť. Aj Greta vie, že to je beh na dlhú trať, no stále všetci môžeme robiť viac.

Fuj aký má xsicht, takú babu by už kto chcel?
Bez komentára.

Ona je len bábka, ovládajú ju oni.
Zase tí tajomní oni. Kto sú to tí oni? A dajte už prosím pokoj s židojaštermi.

Greta je iba decko.
Má síce iba 16 rokov, no aj novembrové protesty 1989 boli úspešné najmä vďaka mladým študentom. Aj protesty Za slušné Slovensko pomohla organizovať 18-ročná Karolína Farská. Greta sa riadi heslom „Kedy, keď nie teraz? Kto, keď nie my?“. A stavím sa, že je vzdelaná viac ako väčšina jej internetových hejterov.

Greta je chorá.
Nerozumiem tomuto argumentu. Aspergerov syndróm nie je nič, čo by ju diskvalifikovalo.

Prestaňme ju prosím hejtovať za to, že robí to, čomu verí. Veď ona bojuje o našu budúcnosť. Podľa mňa je smutné kritizovať niečo také. Je to práve súčasná generácia mladých ľudí, ktorá musí viac apelovať na lídrov. Aby sa nám v budúcnosti žilo dobre. Aby sme vôbec nejakú budúcnosť mali.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.