Denník N

Vyšetrovanie vraždy Marielle Franco pokročilo, ale na skutočnú spravodlivosť stále čakáme

Marielle Franco Solidarity action, Brazil
Marielle Franco Solidarity action, Brazil

Marielle Franco bojovala za práva čiernych žien, LGBTI a mladých ľudí v Rio de Janeiro. Kvôli svojej práci bola 14. marca 2018 zavraždená. Rok po vražde polícia zadržala prvých ľudí podozrivých z jej spáchania, na zadržanie objednávateľov a všetkých ľudí zapletených do zločinu však stále čakáme.

Civilná polícia v Riu de Janeiro pred polrokom zadržala prvých ľudí podozrivých zo spáchania vraždy obrankyne ľudských práv Marielle Franco a jej vodiča Andersona Gomesa. Verejná prokuratúra následne vydala zatykač na bývalého príslušníka vojenskej polície Ronnieho Lessu, ktorý je dnes už tiež vo väzbe na základe obvinenia z priamej účasti na čine. K napredovaniu vyšetrovania prípadu sa 3. októbra 2019 vyjadrila výkonná riaditeľka Amnesty International Brazília, Jurema Werneck:

„Správa, že jestvuje celá sieť ľudí zapojených do vraždy obrankyne ľudských práv, akou bola Marielle Franco, nás hlboko zasiahla. Marielle pracovala vo verejnom záujme, pre spoločný prospech obyvateľov a obyvateliek Ria de Janeiro. Pokroky vo vyšetrovaní tohto prípadu neprestávame pozorne sledovať, pretože nás naďalej veľmi znepokojuje skutočnosť, že na oneskorené odhalenie objednávateľov zločinu sa stále ešte len čaká. Dúfame, že všetky osoby zapojené do vraždy budú identifikované a postavené pred spravodlivosť.

Veríme, že táto fáza vyšetrovania je pre objasnenie tohto brutálneho zločinu zásadná, a dúfame, že týmto ľuďom bude umožnený riadny, spravodlivý a bezodkladný súdny proces. Naďalej sa budeme angažovať v záujme Mariellinej rodiny, brazílskej spoločnosti i svetovej verejnosti, ktorá požaduje odpovede na otázky, kto a prečo dal zabiť Marielle.“

Kto bola Marielle Franco a čo sa udialo 14. marca 2018

Marielle Franco vždy bojovala za tých najzraniteľnejších. Zabili ju v čase, keď pracovala ako poslankyňa mestského zastupiteľstva v Riu de Janeiro. Marielle bola známa svojou obhajobou práv obyvateľov a obyvateliek faviel (miestnych slumov), mladých ľudí tmavej farby pleti, žien a LGBTI ľudí. Sama bola z favely, čierna a bisexuálka.

Do mestského zastupiteľstva ju zvolili v roku 2016, potom ako sa viac ako desať rokov venovala politickému aktivizmu. Pôsobila aj ako koordinátorka v Komisii pre ľudské práva zákonodarného zboru Ria de Janeiro, kde otvorene kritizovala mimosúdne popravy, porušovanie ľudských práv políciou a ďalšie zneužívanie policajných právomocí, najčastejšie práve vo favelách. Marielle pomohla desiatkam obetí a pozostalých – vrátane príslušníkov policajného zboru a ich rodín. Niekoľko dní pred vraždou ju poverili monitorovaním intervencie federálnych ozbrojených síl, povolaných do Ria de Janeiro, aby zaisťovali verejnú bezpečnosť.

Marielle a jej vodiča Andersona Gomesa zastrelili 14. marca v uliciach mestskej časti Rio Estacio, keď sa viezli autom z verejnej diskusie. Padlo najmenej 13 výstrelov, štyri z nich zasiahli Marielle do hlavy. Presné cielenie výstrelov z pohybujúceho sa auta do obete sediacej v druhom pohybujúcom sa aute od začiatku naznačovalo, že páchatelia absolvovali profesionálny špecializovaný výcvik.

V tlači sa objavili správy, že vražednou zbraňou bol samopal HK-MP5, teda model, ktorý môžu v Brazílii používať iba armádne a bezpečnostné zložky a určití predstavitelia trestného súdnictva. Následne po čine sa stratilo niekoľko kusov zbraní tohto modelu, zaregistrovaných v roku 2011 v arzenáli civilnej polície Ria de Janeiro. Použitá munícia patrila údajne k šarži, ktorá sa stratila federálnej polícii pred niekoľkými rokmi.

Bezpečnostné kamery na mieste činu niekto jeden alebo dva dni pred úkladnou vraždou vypol. Záznam z iných kamier však ukazuje, že Mariellino auto v ten večer sledovali dve osobné autá. Miestne médiá informovali o tom, že tieto vozidlá mali falošné poznávacie značky.

Marinete da Silva a Antonio Francisco da Silva Neto, rodičia Marielle Franco

V priebehu vyšetrovania sa ozvali forenzní špecialisti, ktorí vzniesli obvinenie z nedbanlivosti a zanedbania náležitého vyšetrovacieho postupu: pri pitve tiel obetí bola údajne vynechaná röntgenová skúška; auto, v ktorom zahynuli, nebolo uskladnené podľa pravidiel; a očití svedkovia neboli predvolaní na výsluch. Tieto a ďalšie skutočnosti by mohli naznačovať, že v prípade vraždy Marielle Franco došlo k vonkajšiemu ovplyvňovaniu vyšetrovania.

Začiatkom tohto roka Amnesty International vytvorila zoznam 23 zásadných otázok o tomto prípade. Niektoré z nich už boli zodpovedané, kým iné zostávajú otvorené do dnešných dní, ako napríklad tie o vyšetrovaní federálnej polície; o trase auta, z ktorého sa strieľalo; a zvlášť tá najhlavnejšia: kto si objednal vraždu Marielle Franco, a prečo?

Žiadame bezpečnosť pre obrankyne a obrancov ľudských práv v Brazílii

„Prípad Marielle Franco je zosobnením oveľa rozsiahlejšieho boja a jeho posolstvo je jasné: kým tento zločin zostáva nepotrestaný, žiadny obranca a obrankyňa ľudských práv sa v Brazílii nemôžu cítiť bezpečne,“ upozorňuje Jurema Werneck. Brazília je jednou z najnebezpečnejších krajín pre obrankyne a obrancov ľudských práv. Len v roku 2017 tu zahynulo násilnou smrťou viac ako 58 z nich. Ako zdokumentovala Amnesty International, brazílske úrady majú veľmi slabú bilanciu vyšetrovania vrážd obrancov a obrankýň ľudských práv ako aj vrážd, do ktorých sú zapletení príslušníci polície.

V marci 2019, na smutné prvé výročie Mariellinej smrti, Amnesty International doručila petíciu guvernérovi Ria de Janeiro Wilsonovi Witzelovi a brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi. O spravodlivosť pre Marielle, jej vodiča a pozostalých ich v nej žiadalo až 780 000 ľudí z celého sveta.

V septembri tohto roka, po uplynutí 18 mesiacov od vraždy Marielle a Andersona, adresovala Amnesty International listy so žiadosťou o vyriešenie prípadu generálnemu prokurátorovi Ria de Janeiro Josému Eduardovi Gussemovi a guvernérovi Wilsonovi Witzelovi. Na konci septembra sme obdržali odpoveď z prokuratúry, v ktorej sa uvádza, že list bude založený do súdneho spisu ako ukážka medzinárodnej odozvy tohto zločinu. Potvrdzuje to, aké nesmierne dôležité je nepoľavovať v medzinárodnej mobilizácii za spravodlivosť.

Aktuálnu petíciu, ktorej adresátom bude brazílsky prezident Jair Bolsonaro, môžete ešte stále podporiť na našej stránke.

Monica Benicio, partnerka Marielle Franco pred pamätníkom na Vhils mural v Lisabone

Ďalšia petícia na webe Amnesty International Brazília volá po pokračovaní vyšetrovania dovtedy, kým sa nepodarí identifikovať a postaviť pred spravodlivosť všetky osoby zapojené do vraždy. Do dnešného dňa sa k tejto petícii pripojilo svojím podpisom už viac ako 80 000 podporovateľov a podporovateliek len v rámci Brazílie.

Spolu môžeme prispieť nielen k spravodlivému odsúdeniu páchateľov vraždy Marielle Franco, ale aj k tomu, aby sa zvýšila pravdepodobnosť toho, že podobne tragický osud nepostihne ďalšie obrankyne a obrancov ľudských práv, ktoré a ktorí v Brazílii denno-denne neochvejne bojujú za spravodlivejší svet, v ktorom bude viac rovnosti.

Na základe materiálov Amnesty International spracovala Elena TeplanováAmnesty Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.