Denník N

Myslím, tedx som: A vy kde budete sedemnásteho novembra?

Na sedemnásty november pripravujú študenti, doktorandi, prednášajúci a zamestnanci Univerzity Komenského už druhý ročník podujatia TEDx. Tentokrát symbolicky priamo v univerzitnej aule.

Ešte bola tma, keď nám vrátnik otvoril budovu školy. V nedeľu ráno býva na univerzite ticho. Zapli sme svetlá aj kávovar, rozbehli projektor, vyskúšali časomieru, rozložili raňajky. Potom prišiel prvý dobrovoľník. Potom prvá spíkerka. A prvý účastník. A už to išlo.

Zrazu je pred polnocou, objednávame si pivo v podniku za rohom a nechápeme. Sme brutálne vyčerpaní, no spokojní. Mirka má v telefóne krokomer a hlási číslo dvadsaťtisíc za deň. Cítime eufóriu: dali sme to! Máme za sebou prvý ročník TEDxUniverzitaKomenského.

Ktosi sa pýta: „A čo budúci rok, pôjdeme do toho?“. Pozriem do kalendára. Takto o rok v nedeľu bude tridsiate výročie revolúcie.

Tu je päť dôvodov, prečo by ste si mali na 17. novembra naplánovať TEDxUniverzitaKomenského.

1. Univerzitná aula: Na správnom mieste v správny čas

Pôvabná budova ružinovskej FSEVky má svoje čaro. Medzitým nám však medzinárodný TED rozšíril licenciu a my sme sa začali obzerať po väčšej sále. Keďže jadro nášho tímu teraz pracuje na rektoráte univerzity, napadlo nám prepojiť magický dátum s magickým miestom legendárnej univerzitnej auly. Tej auly, ktorá sa stala symbolom roku 1968. Auly, kde pred 50 rokmi držali študenti hladovku za Jana Palacha. Kde sa pred 30 rokmi stretávali a diskutovali štrajkujúci študenti. Kde ste možno aj vy dostali svoj diplom.

Máme plán: dúfame, že sa nám podarí otvoriť aj niektoré priestory, ktoré väčšinou ostávajú pre verejnosť zatvorené. Uvidíme, držte palce.

2. Nedá sa?! Výzva prijatá!

Spíkerka Veronika Gulášová nás počas svojho minuloročného talku vyzvala, aby sme sa nebáli. Práve dala výpoveď, aby sa mohla venovať kandidátke s niekoľkopercentnými preferenciami. Málokto jej veril. Ďalší spíker Petr Bilík hovoril, ako mení komunikáciu Univerzity Palackého. Spýtal som sa, ako by sa to dalo spraviť na našej univerzite. Vraj je to ľahké: stačí, aby som sa stal prorektorom. Vtedy som sa ešte zasmial.

Dva týždne po tom dostanem od novozvoleného rektora Univerzity Komenského ponuku urobiť na našej univerzite to, čo sa Petrovi podarilo na „moravskom Oxforde“. O niekoľko mesiacov neskôr budem stáť v talári pred budovou Univerzity Komenského a vítať Veronikinu šéfku. Novú prezidentku Slovenskej republiky.

To je prvý dôvod. Vo svete TEDx je možné všetko. Ľudia, ktorí tam chodia, nie sú úplne normálni. Sú to tak trochu blázni, ktorí chcú robiť veci lepšie. Keď niekto povie: „nedá sa“, oni počujú „výzva prijatá“. A ja chcem mať okolo seba čo najviac takýchto ľudí.

3. Ideálna konferencia má skvelé prestávky

Ak ste mali v škole najradšej prestávky, bude sa vám na našom TEDx páčiť. My všetci milujeme zaujímavé prednášky, no máme radi aj prestávky. Okrem sieťovania a zoznamovania sa si môžete vytvoriť vlastný VčeloObal, lebo včely vedia baliť ekologicky. Môžete si pozrieť výstavu k výročiu 17. novembra, zapojiť sa do hier a súťaží, či dať druhý život rôznym materiálom. Plánujeme aj swap, výmenu nepotrebného oblečenia. Na konci bude afterka a niekoľkí členovia nášho tímu si už pripravujú vlastný DJ set. Vraj mám byť jedným z nich. Už teraz mám z toho trochu paniku.

Pri troche šťastia však zážitky nemusia končiť zároveň s akciou. Chystáme tombolu s výbornými cenami. Zatiaľ máme potvrdenú jazdu Teslou, poukážku na skok z Lafranconi, permanentku do Fit UP, či poukaz do luxusného wellnes centra v hoteli Crowne Plaza.

4. Bojujeme za životné prostredie

Univerzita Komenského je zodpovedná. Snažíme sa recyklovať, podporujeme klimatické protesty, minimalizujeme jednorazové plasty, cez projekt ECOmenius pomáhame znižovať environmentálnu záťaž letných festivalov. Univerzitný TEDx nezaostáva. Vďaka nášmu partnerskému obchodu Metro používame kompostovateľné obaly alebo misky. Skúsime si opäť požičať slávnu zbierku šálok, ktorú zdieľame s TEDxTrenčín a TEDxBratislava a ktorá je čoraz pestrejšia (funguje to takto: do putovnej zbierky môžete pridávať alebo si z nej niektorý kúsok vziať, ak sa vám páči; ja som venoval asi dvadsať svojich šálok a odniesol si jednu v tvare žirafy). Každý účastník okrem toho dostane sklenú fľašku s tatranskou minerálnou vodou. Fľaška má uzáver, takže poskytne pitný režim na celý deň. Uvítací darčekový balíček dostanú účastníci v špeciálnej univerzitnej plátennej taške, ktorá sa zíde pri nakupovaní.

5. All-inclusive!

Organizátori TEDx chcú, aby účastníci počas dňa neodchádzali. Aby ostali čo najdlhšie a komunikovali medzi sebou. Prezradím jeden z  trikov. V cene lístka zabezpečíme všetky potreby v podobe kávy, nápojov či jedla. Nech nikto nemusí odbiehať do kaviarní či reštaurácii. Budeme podávať kávu z pražiarne black. Na pitie napríklad slovenský, prírodný, ručne vyrábaný jablčný sajder Sigelsbergu z Dunajskej Lužnej. Obed navarí skvelý tím z trenčianskeho Gastro+, varia pre hviezdy festivalov ako Pohoda či Grape. Ako dezert koláčiky, kapkejky, buchty z Buchtárne, čokoládová fontána a horúca čokoláda od Kakaw Co+, či dobroty z Home Bakery. A potom afterka s prosekom alebo mocným čajom od TatraTea. Už len cena tohto všetkého by prekonala 39 eur, ktoré stojí jeden lístok: našťastie nám pomáhajú naši skvelí sponzori a partneri.

Záver?

Samozrejme, okrem tohto všetkého zažijete viac než 15 skvelých talkov od inšpiratívnych ľudí, ktorí už teraz pracujú na tom, aby vám priniesli myšlienky hodné šírenia. Tieto dni sa s nimi stretávame a pomáhame im dolaďovať detaily. Sú trochu v strese, majú pred vami zdravý rešpekt, ale tešia sa.

Mne aj Veronike sa po minuloročnom TEDx od základov zmenil život. Dostali sme šancu robiť prácu, v ktorej vidíme zmysel, dostali sme šancu meniť svet okolo seba.

Takže vás pozývame, aby ste si kúpili lístok na TEDxUniverzitaKomenskeho a prišli 17. novembra do auly. Budeme sa vzájomne inšpirovať. A možno aj vy takto o rok zistíte, ako sa váš život zmenil. A súčasťou toho príbehu bude tak trochu aj TEDx.

[ Web: www.tedxuniverzitakomenskeho.sk ]

[ FB event: https://www.facebook.com/events/1851360145010544/ ]

Teraz najčítanejšie