Denník N

Keď sa zlé veci stávajú dobrým ľuďom. Nádej a hľadanie zmyslu v životných krízach

maják

Viktor Frankl, zakladateľ logoterapie, povedal, že „Kvalita prednášky často závisí od kvality kávy.“ Káva aj prednášky boli na konferencii o logoterapii silné a povzbudzujúce, tak poďme na to.

Tento výber myšlienok za minulý týždeň je špeciálny. Sú to myšlienky z konferencie, na ktorej sme sa rozprávali o nádeji a hľadaní zmyslu v životných krízach.

V článku nájdete:

  • odpoveď na otázku, aké utrpenie má zmysel
  • tipy na dobré knihy
  • metafory užitočné pre čas krízy (životnej, osobnej,…)

Zachytené myšlienky z prednášok:

Ľudia, ktorí dali zmysel svojmu utrpeniu, tým prijali výzvu od života. Utrpenie je výkon, rast aj dozrievanie.

Sila sa dokonale prejavuje v slabosti.

Za Viktorom Franklom prišla po vojne žena, ktorej zomreli v koncentračnom tábore všetky deti. Položil jej len jednu otázku: Viete, koľko zostalo po vojne sirôt? Na ďalšie stretnutie prišla s tým, že už má 5 sirôt doma.

Minulosť je našim väzením do tej miery, do akej sa necháme väzniť.

Z hojností bied sa rodí nový začiatok. – príslovie-

Ľudia sa psychoterapeutov často pýtajú , ako niečo môžu dávať, keď to sami nedostali (napr. lásku, dobro). Tu funguje iný princíp. Čím viac dávam, tým viac dostávam. V duchovnom svete sme chudobní nie tým, že nič nedostávame, ale tým, že nič nedávame.

Každá skutočnosť je ešte nedokončená. Nezáleží na tom, čo sme prežili, vždy je niečo, čo do toho môžeme pridať, napr. náš vhľad.

Každá kríza v sebe ukrýva potenciál pre rast.

Nevieme zmeniť celý svet. Každý môže zmeniť svoj svet.

Aktualizačná tendencia hovorí o tom, že každý organizmus má tendenciu rásť. Toto je dôležité uvedomiť si aj v čase  krízy. Aj v kríze máme potenciál pre rast.

Keď som bol mladý, myslel som, že poviem svetu o tom, čo som videl v Osvienčime, a veril som, že svet sa zmení. Ale svet sa nezmenil a ľudia nechceli počúvať o Osvienčime. Po dlhej dobe som pochopil, čo je zmyslom utrpenia – utrpenie má zmysel, keď sa zmeníš ty. – Yehuda Bacon (preživší holokaustu) –

Keď sa pozerám späť, nemenil by som nič. Keby som nebol chorý, nikdy by som nestretol svoju ženu. Necítil som sa nešťastný, že som tým musel prejsť. Veľa som sa naučil a za posledné dva roky som vyrástol. – Lance Armstrong (po vyliečení z rakoviny) –

Verím, že som mal neuveriteľné šťastie a viem, že to bol test, ktorým som z nejakého dôvodu prešiel. Boh nás skúša a musíme vydržať ťažkosti. Som veľmi šťastný, …pretože toto sú tie momenty, ktoré menia naše životy. – Mário Antonia Supélveda (zavalený v bani, 2010) –

Bolesť je sestra budúcej radosti. -príslovie-

Ľudia ovplyvnení filmami a tým ako, zobrazujú psychológov, si často myslia, že všetky ich problémy majú pôvod v detstve. Je to ale tak, že moja minulosť nerozhoduje o mojej súčasnosti. Rozhodujem o nej JA teraz.

Na smrteľnej posteli si neberieme so sebou to, čo ľudia urobili nám, ale to, či sme my urobili to najlepšie pre tento svet.

Pri posteli zomierajúceho už nie ste psychoterapeuti. Ste tam človek s človekom. A on je váš učiteľ.

Krátke postrehy o nádeji

Nádej sa otvára tam, kde sa nájde nová cesta.

Garantom nádeje je láska. Viera otvára dvere nádeji.

Nádej je hábit duše. – Tomáš Akvinský –

Je potrebné veriť proti každej beznádeji.

Žiť bez nádeje znamená prestať žiť. – Dostojevskij –

Nádej je silnejšia ako strach.

Nikto nedáva viac ako ten, čo dáva nádej.

Ďakujem, radšej knihu

Samozrejme, pridávam pár tipov na knihy. Na konferencii sme sa nahrnuli ku stolu s knihami, a keď viacero prstov ukazovalo jedným smerom a ich majitelia hovorili „toto je skvelá kniha“, neodolala som a mám novú knižku, Kľúč k zmysluplnému životu od Elisabeth Lucasovej. Ďalej sa ešte chystám na tieto knihy:

  • Co nás nezabije. Keď rozbijete vázu, vyhodíte ju, zlepíte ju, vytvoríte z črepov niečo nové? O tom, ako premeniť krízu v živote na niečo zmysluplné.
  • Když se zlé veci stávají dobrým lidem. Priznávam, chcela som sem dať len link, ale práve som si ju objednala. Chápete…vychádza od 1999 a už niekoľko vydaní je vypredaných. Určite je skvelá. Preto som ju pridala aj do názvu tohto článku :)

Súvisiace články:

Myšlienky týždňa – Höschl, Hogenová. Werich, Whitmore.

Myšlienky týždňa – prevažne psychológia, miestami humor. 

organizátor konferencie:  SILOE – Slovenský inštitút logoterapie a existenciálnej analýzy  (http://www.logoterapia.sk/ ) a Ústav klinickej psychológie FPs PEVŠ

Teraz najčítanejšie

Martina Verešová

Mám rada ľudí, preto sa venujem PSYCHOLÓGII. Mám rada KNIHY, preto chcem písať o tých najlepších. Mám rada život, možno preto píšem o SMRTI. Mám rada zmysluplné veci, preto sa venujem logoterapii  (www.logoterapia.sk)