Denník N

Migranti, tvrdošijnosť a alternatíva

Prečo sú pre nás imigranti problém?

V poslednom  čase sa mnoho hovorí o utečencoch, kvótach a ja sa nestačím čudovať, čo všetko moji facebúkoví priatelia zdieľajú.  Začal som premýšľať, že by som ich preriedil a vtom mi to došlo. Môj prvotný inštinkt bol úplne rovnaký ako ten ich. Problém na obzore? Zbav sa ho, zatvor oči a dúfaj, že odíde.

Bezpečnosť včera a dnes

Za posledných sto rokov sa toho veľa zmenilo. Lietanie sa stalo prirodzenou súčasťou našich životov, väčšina chorôb sa dá veľmi jednoducho liečiť, technológie umožňujú vyprodukovať toľko stravy, že netrpíme hladom. Jedna vec sa však veľmi nezmenila – ľudská prirodzenosť. V minulosti sme sa naučili, že ak ochránime svoje hranice, nebezpečenstvo sa k nám nedostane. Dnes je tomu však inak. V dnešnej dobe interkontinentálnych rakiet, bezpilotných dronov a internetu už nie je možné týmto spôsobom premýšľať. Jediná vec, ktorá nás v dnešnej dobe môže ochrániť pred katastrofou je rozhodnutie človeka na druhej  strane. Ak bude vidieť, že miesto na ktoré sa chystá zaútočiť je obývané jeho priateľmi, známymi, rodinou odradí ho to.

 

Genetická diverzita

Ľudstvo ako rasa sa rozmnožuje sexuálne. Každému potomkovi odovzdáme polovicu svojich génov, ktoré sa zamiešajú s génmi nášho partnera. Genetická diverzita nás chráni predtým, aby nás ako rasu vyhubila jediná smrteľná mutácia nejakého vírusu. V dnešnej dobe genetického inžinierstva už nie je také scifi vyvinúť  patogén, ktorý by cielene zasiahol iba určitú rasovú, alebo etnickú skupinu. Preto ak sa časom, ako ľudstvo, staneme homogénnejšou jednotnejšou spoločnosťou aj toto riziko časom ustúpi. Okrem toho platí, že čím nepríbuznejšie gény, tým menšia pravdepodobnosť určitých genetických chorôb.

Extrémizmus

Čo ľuďom vlastne na utečencoch vadí? Že sú čierny, že nič nemajú, alebo že sú to moslimovia? Ani jedno z toho nie je dobrý dôvod nepomôcť im.

Šťastie

My Slováci máme tendenciu vidieť pohár poloprázdny. Každá nová udalosť je najskôr braná ako problém, málokedy ako príležitosť. Viete mi povedať či sa niekde na Slovensku dá najesť v sírskej alebo eritrejskej reštaurácii? To by bol jeden sociálny podnik, ktorý by sa nám časom mohol vrátiť. Nehovoriac o tom, že ak ponúkneme pomocnú ruku ľuďom, ktorí nemajú vôbec nič a doslova utekajú pred vojnou mohli by sme sa na seba konečne cítiť hrdí.

Rázcestie

Máme pred sebou dve cesty. Jedna je cesta protestov, rozpútavania rasových a náboženských vášní a tá druhá je cesta pomocnej ruky. Ak veríš v Boha tak si uvedom, že vidí až do tvojho srdca. Ak veríš v karmu, tak si uvedom čo dávaš a čo odopieraš a ak si ateista tak si skús predstaviť, že by si sa narodil v Eritrei.

Záver

Títo ľudia riskovali život, aby sa sem dostali. Zaplatili za to tisíce dolárov a častokrát aj životom. Bol by som rád, aby si z tých útrap neodniesli zistenie, že na Slovensku žijú ľudia bez srdca a empatie. Okrem toho aj tak väčšina pravdepodobne ostane v Bratislave a my máme radi všetkých dobrých  ľudí. Máme radi východniarov, naučíme sa mať radi aj Eritrejčanov.

realita
realita

Teraz najčítanejšie