Denník N

Posledný úlet cez Železnú oponu

Do nežnej revolúcie zostávali už len dva mesiace. Východní Nemci už v lete 1989 hromadne utekali na Západ cez veľvyslanectvo v Prahe. Mnohým už bolo jasné, že sa komunistický systém zrúti. Doktor Jaroslav Naxera však na pád režimu nečakal. Po neúnavnej práci na vlastnom lietajúcom stroji dotiahol do konca svoj plán na útek z Československa. V deň svojich 39. narodenín, 18. septembra 1989, odštartoval na rogale poháňanom motorom z Trabanta a preletel cez Železnú oponu do Západného Nemecka.

MUDr. Jaroslav Naxera (1950) už raz v emigrácii bol. V roku 1978 sa dostal do Rakúska a požiadal tam o politický azyl. Pretože však veľmi rýchlo zistil, že manželku a dcéru tam nedostane, po mesiaci sa vrátil. Ako rádiológ, ktorých bol v Československu nedostatok, sa mohol napriek emigrácii vrátiť k svojmu povolaniu. Nakoniec skončil v domažlickej nemocnici, kde v čase úteku pôsobil dokonca ako primár RTG oddelenia.

V osemdesiatych rokoch sa začal veľmi zaujímať o lietanie na motorových rogalách. A keď v roku 1987 dostala jeho manželka povolenie na cestu s ich dcérou do Švajčiarska a nevrátila sa z nej, plánoval za ňou ilegálne odletieť. Kúpil si rogalo východonemeckej výroby poháňané motorom z Trabanta. Prvý pokus o prelet však nebol úspešný. Takmer ho pri štarte z lúky na Domažlicku pristihla Verejná bezpečnosť. Pomohol mu náhodou prítomný traktorista, ktorý zatiahol svoj stroj tak, že na neho príslušníci z auta nevideli. Rogalo malo aj tak slabý výkon a tak ho doktor Naxera začal vylepšovať. Pri jednom skúšobnom lete však havaroval – poryv vetra ho hodil o strom a pilot si zlomil obidve nohy. Nasledovalo takmer ročné liečenie.

Doktor sa však nevzdával. Na svoje 39. narodeniny si naplánoval ďalší pokus. Hmlisté septembrové počasie mu pomohlo. Odštartoval ráno o pol siedmej v oblasti Maxov (Všeruby) neďaleko Kdyně a zamieril si to priamo do západného Nemecka. Hmla ho ukryla pred pohraničníkmi, vystúpal nad ňu a bez problémov doletel do západonemeckého Chamu, kde bezpečne pristál. Stal sa tak posledným človekom, ktorý tajne preletel cez Železnú oponu na Západ. V súčasnosti pracuje ako lekár-rádiológ v Zürichu.

Situačná správa

Denná situačná správa FMV (zdroj: USTR.cz)

https://www.youtube.com/watch?v=hmLY6yvgk2g


„Každý má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu, aj svoju vlastnú, a vrátiť sa do svojej krajiny.“

(Všeobecná deklarácia ľudských práv, čl. 13, bod 2)

Občanom žijúcim v Československu bola v rokoch 1948-1989 odopieraná jedna zo základných ľudských slobôd. Na hranici neslobody umierali ľudia, ktorí sa snažili svoju slobodu naplniť.


Titulný ilustračný obrázok: Hanggliding.cz

Zdroj: Ivo Pejčoch – Odvaha na Železné oponě

Teraz najčítanejšie