Denník N

Parlament schválil právnu úpravu mládežníckych parlamentov. Čo tomu predchádzalo?

Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Parlament schválil novelu zákona o podpore práce s mládežou. Upravuje sa ňou mládežnícky parlament. Čo predchádzalo tvorbe tejto úpravy čítajte ďalej v blogu.

Národná rada Slovenskej republiky dnes  schválila novelu zákona o podpore práce s mládežou. Vytvorila sa ňou právna úprava mládežníckeho parlamentu.

Zmena dala obciam možnosť zriadiť mládežnícky parlament. Mládežníckemu parlamentu novela umožňuje prerokúvať návrhy a opatrenia obce, ktoré sa týkajú mládeže v obci.

Zástupcovia parlamentu budú po novom prizývaní na zasadnutia obecných zastupiteľstiev. Podrobnosti majú stanovovať rokovacie poriadky zastupiteľstiev.

Za návrh hlasovalo 110 zo 141 poslancov. Proti boli iba poslanci z ĽS Naše Slovensko, zdržali sa poslanci z SaS.

Za legislatívnym ukotvením mládežníckeho parlamentu je viac ako 5-ročná snaha

Snaha legislatívne ukotviť mládežnícky parlament začala vytvorením Stratégie Slovenskej republiky pre mládež na roky 2014 – 2020, kde sa zadefinoval cieľ: ,,Podporovať inovatívne formy participácie mladých ľudí na živote spoločnosti na vnútroštátnej, regionálnej a komunálnej úrovni.“ 

V rámci neho sa navrhlo opatrenie: ,,Zadefinovať postavenie mestského a obecného mládežníckeho parlamentu a mestskej a obecnej rady mládeže v legislatíve a ich miery vplyvu na spolurozhodovanie.“

Ministerstvo školstva následne cez dotačnú schému ,,Programy pre mládež 2014 – 2020″ finančne podporilo projekt Asociácie krajských rád mládeže, ktorá mala navrhnuté opatrenie rozpracovať.

V máji 2015 vyhlásila výzvu na obsadenie pozícií expertov pracovnej skupiny k tvorbe návrhov legislatívnych zmien v oblasti participácie mládeže.

Znenie legislatívnej úpravy navrhovalo sedem expertov. Výstupom skupiny bol návrh, ktorým sa malo v zákone o obecnom zriadení doplniť znenie o mládežníckom parlamente.

Projekt Asociácie krajských rád mládeže však nemal politické krytie, nebol ani realizovaný v kooperácii s pracovníkmi Ministerstva školstva. Návrh preto ostal na pár mesiacov v šuflíku.

Mládežnícke parlamenty spočiatku neprešli cez ZMOS, nepomohla ani hromadná pripomienka

V polovici roku 2017 sa zákon o obecnom zriadení otvoril, pretože mal byť novelizovaný na základe legislatívneho plánu úloh vlády. V tom čase vznikla iniciatíva Národného mládežníckeho parlamentuAsociácie krajských rád mládeže, ktorá v ňom chcela mládežnícky parlament právne zadefinovať. Iniciatíva však narazila na neúspešných jednaniach s predstaviteľmi Združenia obcí a miest Slovenska.

Jedinou možnosťou iniciatívy bolo spísať hromadnej pripomienky k návrhu zákona. Jej cieľom bolo vložiť aspoň jednu vetu o mládežníckom parlamente do zákona. Návrh iniciatívy bol na rozporovom konaní s Ministerstvom vnútra zamietnutý. Na jednaní však bola zo strany minisiterstva vyslovená podpora, aby sa pojem mládežnícky parlament zadefinoval v zákone o podpore práce s mládežou.

Ministerka školstva mládežnícke parlamenty podporila

Novelizovanie zákona o podpore práce s mládežou bolo v pláne legislatívnych úloh vlády určené na september 2019.

Novela sa začala pripravovať takmer dva roky predtý. Robilo sa to participatívne – s ministerstvom spolupracovalo niekoľko mládežníckych združení. Konalo sa niekoľko pracovných stretnutí, na ktorých boli aj zástupcovia Národného mládežníckeho parlamentu.

Pamätným bol júl 2018. Vtedy Mládežnícky parlament v Bardejove predostrel pred výjazdovým rokovaním vlády požiadavku ukotviť mládežnícky parlament v zákone priamo ministerke školstva, Martine Lubyovej, ktorá povedala: ,,Som naozaj za to, aby sa mladí ľudia oveľa výraznejšie zapájali do verejného života a dokonca do politického života. V správe o mládeži, ktorú sme nedávno práve na konferencii, ktorá býva raz za štyri roky, prezentovali, sa hovorilo o tom, že u nás je veľmi nízka zapojenosť mladých ľudí do takýchto klasických foriem verejného života, vrátane politických. Samozrejme si to vieme predstaviť a v rámci nového zákona sa tomu môžeme venovať,“ povedala šéfka rezortu školstva.“

Ako prisľúbila, tak sa aj stalo. Ministerstvo splnilo svoj cieľ splnilo. Návrh bez veľkých problémov prešiel vládou i parlamentom. A tak bude od 1. januára účinná právna úprava, ktorá cez mládežnícke parlamenty zlepší spoluúčasť mladých na veciach verejných v mestách a obciach.

Reálne to tak byť nemusí. Dôležitá bude prax. Lubyová na tlačovej konferencii po schválení novely zákona už obciam odporúčila vytvárať mládežnícke parlamenty. To je krok prvý. Aby však mládežnícke parlamenty reálne fungovali a dosahovali vytýčené ciele, budú potrebovať technickú, metodickú ale aj finančnú podporu zo strany samospráv a štátu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Dančo

Absolvent verejnej a sociálnej politiky a ľudských zdrojov na Masarykovej univerzite v Brne. Špecializujem sa na rozvoj a vzdelávanie zamestnancov. Zaujímam sa o verejné dianie v meste Poprad a v oblastiach politiky práce, sociálnych vecí, rodiny, mládeže a školstva.