Denník N

Priorita do volieb 2020

Prioritou do volieb 2020 nebudú hodnotové otázky. Nebude to ani voľba o najsympatickejšieho politika. Konzervatívci aj liberáli, ktorí chcú žiť v slušnej krajine, musia prekonať kultúrne a osobné animozity s cieľom obnoviť fungovanie spravodlivosti na Slovensku. Nový parlament bude voliť nového generálneho prokurátora. To je priorita do volieb 2020.

V poslednom období sa na nás vyvalilo z politiky toľko špiny, že už to pomaly prestávame aj vnímať. Skoro každý deň nejaká kauza, nejaké odhalenie. Ale stav, v ktorom sa nachádza Slovensko teraz, sme dovolili my občania. Konkrétne my, čo sa cítime západne orientovaní. My, ktorí čakáme, že za 30 rokov dobehne to, čo západ budoval stáročia. My, ktorí nemáme záujem o falošné kresťanstvo a skrytý fašizmus. My, na ktorých neplatia prázdne populistické žvásty o národe a o „sociálnych“ istotách (rozumej dlhy pre naše deti). My, ktorí chceme žiť v kultúrnom a slobodnom svete.

My sme boli veľmi prísni a niekedy aj nešli voliť, lebo sme si nevedeli vybrať. Aj keď morálny kompas ukazoval správne, tak hodnotové témy, osobné antipatie a citlivé vnímanie výrokov politikov aj k nepodstatným témam, nám velili radšej nehlasovať (v tom lepšom prípade). Na druhej strane voliči Smeru, SNS, LSNS & co. toto neriešia. Idú hlasovať spokojní sami so sebou, presvedčení o svojej pravde bez najmenších výčitiek.

A dopadlo to takto. Nadišiel čas pozrieť sa pravde do očí. Voľby nie sú miss sympatia, nevolíme si najlepšieho kamaráta na celý život. Netreba si nahovárať, skoro vždy je to voľba menšieho zla. Tí, ktorých chcem voliť – človek/strana, mi nemusia byť absolútne sympatickí. Nemusím s nimi súhlasiť na 100% vo všetkom. Vo voľbách 2020 pôjde hlavne o to, či sú ochotní vyriešiť zhubný nádor korupcie a nefungujúcej spravodlivosti. Inak to nedopadne dobre a čaká nás buď totálne ovládnutie štátu oligarchami a ich figúrkami, alebo chlapcami v zelených tričkách spolu s majstrom hlás-ko-va-nia. V roku 1998 sme stáli pred jednou hrozbou, teraz nás strašia dve. O to viac sa treba sústrediť na podstatu a ísť vo februári voliť.

Prioritou volieb 2020 bude navoliť taký parlament, ktorý zvolí nezávislého a odvážneho generálneho prokurátora. PS/S, Za ľudí a SaS je dosť bohatá ponuka na to, aby si všetci, ktorým záleží na slušnom fungovaní štátu, vedeli vybrať. My, liberáli a konzervatívci túžiaci po slobode musíme dočasne odložiť kultúrne spory, prekonať výhrady k osobnostným črtám niektorých politikov a zabrať za spoločný cieľ. Bez fungujúcej spravodlivosti sa nepohneme ďalej.

Teraz najčítanejšie

Michal Sklienka

Michal Sklienka

Vyštudovaný ekonóm, otec troch detí. Žijem na Orave, pracujem ako manager v cestovnom ruchu a som členom SaS