Denník N

Frankfurt Book Fair je najväčší knižný veľtrh na svete. Takto to na ňom vyzerá..

Rozhodol som sa napísať report z najväčšieho knižného veľtrhu na svete. Ako kníhkupec a vydavateľ ho navštevujem pravidelne, takmer každý rok a spolu s knižným veľtrhom v Boloni (veľtrh zameraný na detské knihy a ilustráciu) ide o najdôležitejšiu knižnú udalosť v globálnom merítku.

Aby ma túžba po pekne napísanom texte neodradila od jeho napísania vôbec, rozbijem tento report na menšie kúsky. Stalo sa mi to pred rokom a je mi ľúto, že som nakoniec pod náporom obrovského množstva dojmov a informácií, ktoré by stačili na napísanie dizertačky, nenapísal nič.

Frankfurt

Knižný veľtrh, o ktorom je reč sa koná vo Frankfurte a Frankurt sa aj vďaka veľtrhu stal mojim najobľúbenejším nemeckým mestom. Ide o jedno z najudržateľnejších miest na svete, býva v ňom niečo cez 800 tisíc obyvateľov z najrôznejších kútov sveta a svojim charakterom najviac pripomína New York. Jeho zmenšený model s ľudskou mierkou. Cez mesto je veľmi ľahké prepraviť sa MHD, k čomu veľmi dobre slúži metro. Frankfurt je pekné mesto s množstvom kamenných starých domov na pozadí mrakodrapov a peší pohyb po ňom je tiež dobrou a príjemnou voľbou. Pokiaľ ide o bývanie, počas veľtrhu preferujem štvrť v blízkosti hlavnej stanice. Ide o bývalý redlight district, kde ešte stále možno nájsť pozostatky nočných striptíz barov. Pre blízkosť stanice sa v štvrti nachádza veľa ľudí bez domova, niektorí dokonca ležia na chodníkoch v zúboženom stave, no ide o bezpečnú štvrť, kde sa mi nikdy nič zlé nestalo. Okrem toho je táto štvrť „domovom” mnohých etnických komunít a okrem príjemných barov, je vyhľadávaným cieľom množstva hladných krkov bažiacich po indickej, vietnamskej, thajskej, čínskej, austrálskej, mexickej alebo tureckej kuchyni. Zvlášť turecké prevádzky majú v tejto mestskej časti osobité čaro a ak by som mal odporučiť návštevu len jednej štvrte vo Frankfurte, bola by to práve Bahnhofsviertel, o ktorej hovorím. Za iným druhom zábavy sa chodí do starého Sachsenhausenu cez rieku. V tejto štvrti nájdete vedľa seba trendy elegantné reštaurácie s japonskou alebo peruánskou kuchyňou, zaujímave vinárne, ale rovnako aj tradičné nemecké krčmy a hostince doplnené o lacné diskotéky s tequilou za 1 euro. Frankfurt je jednoducho mesto, ktoré má všetko, čo má dobré mesto mať.

Hlavná stanica, odkiaľ je to všade na skok.
Nemecké Späti sú večierky, kde kúpite pivo a cigarety, no okrem toho ponúkajú možnosť vypiť si to pivo pred obchodom. Majitelia často pred večierku vytiahnu jeden dva stolíky so stoličkami. Ide o veľmi populárne miesta medzi mladými ľuďmi, ktorí si za euro – dve kúpia pivo a kecajú na chodníku. Večierky sa zväčša kvôli susedom o 22:00 zatvárajú.
Alims Fisch Imbiss je najlepšie miesto na čerstvé aj pečené ryby a skvelú rybiu polievku v štvrti plnej tureckých kaviarní, kaderníctiev a obchodov (Bahnhofsviertel). Frankfurt má údajne najväčší rybí trh v Nemecku, ktorý sa nachádza v blízkosti letiska, kam ryby z celého sveta vozia. K Alimovi si chodia ľudia kupovať čerstvé ryby so sebou, alebo si sadnú za pult a dajú si niektorú z jeho pochúťok.

Cesta

Pokiaľ to ide, snažím sa po Európe cestovať vlakom. Ide o najpohodlnejší a cenovo stále dostupný spôsob dopravy. Tam idem vždy nočným vlakom, aby som sa vo Frankfurte ocitol hneď ráno, v prvý deň veľtrhu, naspäť idem už obyčajným sedadlovým a pozerám na krásnu nemeckú a rakúsku krajinu za oknom. Z vlaku vystúpim vždy 100 metrov od ubytovania, pohodlnejší dopravný prostriedok si neviem predstaviť. Jedna cesta stojí niečo medzi 50 až 80 eurami a jediný nedostatok, ktorým je skorý ranný príchod a check in až poobede sa mi podarilo kráľovsky vyriešiť tak, že sa ráno vyberiem na verejnú plaváreň, ktorá sa nachádza v súkromnom developmente, s krásnym nerezovým bazénom a čistými sprchami. Zaplávam si pár dĺžok, osprchujem sa a takto zregenerovaný s úsmevom na tvári si to zamierim na veľtrh.

Lístok na Bookfair platí zároveň aj ako lístok na MHD počas celého trvania veľtrhu. Ide o skvelý deal.
Jedna zo šiestich výstavných hál (celkovo ich má výstavisko viac, no pre účely knižného veľtrhu sa ich v súčasnosti využíva len šesť).

Veľtrh

Za 5 dní navštívi veľtrh približne 300 tisíc návštevníkov. Jednotlivé stánky s knihami, diskusiami, výstavami, prezentáciami, čítačkami a inými atrakciami sa nachádzajú v 6 halách, každá s 2 až tromi poschodiami o veľkosti menšieho futbalového ihriska. Vzhľadom k vašim záujmom a zameraniu nepotrebujete vidieť všetky, no ja si rád spravím obraz o stave knižného trhu na celom svete z rôznych pohľadov a preto si tie haly zvyknem prejsť všetky.

Najviac času však trávim v halách číslo 4, 5 a 6.

V hale číslo 4 sa na jednom poschodí nachádzajú vydavatelia so zameraním na architektúru, dizajn a umenie. Tieto stánky navštevujem z toho dôvodu zamerania môjho kníhkupectva, ktoré sa špecializuje práve na tieto oblasti a okrem toho, že tu hľadám nové zaujímavé tituly, sledujem aj trendy v oblasti grafického dizajnu a samotnej prezentácie kníh.

Na prízemí haly číslo 4 sa nachádzajú Ázijskí vydavatelia. Vždy som zvedavý na japonské detské knihy, ktoré vo svojom odbore považujem za najsilnejšiu avantgardu. Ide o knižky, na ktorých sa najviac zabávam, sú skvelé a lákajú ma tým, do akej miery vybočujú z európskych trendov v detskej ilustrácii, rovnako ako spôsobom rozprávania príbehov.

Za povšumnutie však stojí aj Taiwanský alebo Kórejský pavilón.

V hale číslo 6 sa na prvom poschodí nachádzajú britskí, americkí a autrálski vydavatelia. Popri vydavateľstvách zameraných na umenie a dizajn, ktoré sledujem priebežne celý rok, baví ma tiež návšteva obrovských vydavateľských korporácií typu Hachette, Penguin Random House alebo HarperCollins. Mnohé poznáte z kníhkupectiev, kde je možné kúpiť knihy v anglickom znení. Ide o iný typ vydavateľského biznisu, než aký zažijete pri prezentácii vydavateľstiev z menších európskych krajín. Tu sa predávajú práva na knihy, ktorých sa predajú státisíce. Mňa tento segment z pohľadu vydavateľa príliš nezaujíma, no baví ma sledovať, kto sú horúce mená na trhu a ako vyzerajú obálky kníh, ktorých autori sa stávajú milionármi.

V hale číslo 5 trávim najviac času. Takmer všetky poobedia aj večery, kedy sa stánky s knihami postupne transformujú na príjemné bankety s pochúťkami a nápojmi z najrôznejších krajín od škandinávie až po Mexico, Chile alebo Brazíliu. Tu sa utužujú priateľstvá, vymieňajú vizitky a spoznáva vydavateľský trh.

V hale číslo 5 sa na dvoch podlažiach nachádza takmer všetko, čo ma na vydavateľskej práci zaujíma a baví. Stretávam sa tu s vydavateľmi, dlhy hodiny si prezerám najnovšie knihy, ktoré niekedy len pár dní predtým vyšli z tlačiarní a jednám o nákupe práv a prípadnej spolupráci v budúcnosti. Osobné stretnutia s vydavateľmi sú veľmi dôležitou súčasťou v tejto branži.

Nejde totiž len o biznis. Dôležité je aj budovanie dôvery a vzájomného pozorumenia. Keď sa s vydavateľmi rozprávam, predstavujem im koncept môjho vydavateľstva a rozprávam im o špecifikách nášho knižného trhu. Spolu sa potom bavíme o jednotlivých tituloch, o tom, s akými prekážkami sa stretávajú vydavatelia v iných krajinách, ale aj o tom, aké reakcie knihy vzbudzujú a čo knihy pre čitateľov znamenajú v tej ktorej krajine.

Najviac času trávim s francúzskymi, poľskými a škandinávskymi vydavateľmi, no často ma zaujmú aj konkrétne knižné projekty z Holandska, Belgicka, Portugalska, Kanady, Chile alebo Španielska. Pričom reč je o detských a ilustrovaných knihách. To je to čo, hľadám a čo ma na veľtrhu najviac zaujíma.

Jedno z dvoch poschodí jednej zo 6 hál.
Islandský stánok.
Český pavilón venovaný Václavovi Havlovi a 30. výročiu Nežnej revolúcie.
Medzi najkrajšími českými knihami je vystavená aj naša Ilustrovaná Ústava České republiky, ktorú sme spolu s vydavateľstvom Take Take Take vydali (vpravo hore).
Super krásna a výpravná kniha o Francúzsku roku 1900. Absolútny poklad pre každého, kto spracováva udoalosti z prelomu storočí a snaží sa zrekonštruovať svet z tých čias.
Výstava venovaná 100 najkrajším detským ilustrovaným knihám.
Greta Thunberg bola asi najvýraznejšou a najinšpiratívnejšou osobnosťou knižného veľtrhu tento rok, zosobnená v mnohých knihách, preložených do viacerých jazykov.
Pri príležitosti ostáv 100 rokov slávneho Bauhausu, bola súčasťou veľtrhu aj tematický výstava pozostávajúca z kníh o Bauhause.
Kniky o Bauhause.
Pavilón vydavateľstva Phaidon.
Mám rád edície a tieto, ako fanúšik pestrých farieb dvojnásobne. Prvýkrát som sa s ňou stretol v kníhkupectve viedenského Museums Quartier.
Veľmi pekne spravený sprievodca Taiwanom. Ide do hĺbky a zameriava sa na kultúrne dianie a lokálne fenomény. Keďže jedného sprievodcu pripravujem, celkom ma zaujíma, ako s touto témou pracujú tvorcovia v iných krajinách.
Iná kiha, ktorú začínam pripravovať bude venovaná jedlu. Pôjde o kuchárku. Zatiaľ ešte neprezradím akú. Zaujíma ma preto food styling. Rád by som sa však vyhol romantizujúcim prvkom, ako je nákup špeciálnych riadov len pre fotenie. Chcem pracovať len s tým, čo sa v kuchyniach skutočne nachádza a následne pracovať len s tým. Aj keď v nasledujúcich prípadoch ide o perfektný stajling, tvorcom sa celkom darí približovať sa k akejsi zdanlivo nahodilej ledabolosti. Perfektná práca.
Blexbolex v plnej kráse na pozadí nádherných ilustrovaných francúzskych kníh, ktoré sú aktuálne mojich nabohatším zdrojom inšpirácie.
Komix o tehotnej robotke.
DAM – nemecké múzeum architektúry a najkrajšie architektonické knihy tohto roku.
Výstava najkrajších fotografických kníh. Mňa najviac zaujala kniha venovaná Európe. Konkrétne jej periférii a ľuďom ktorý na okraji Európy žijú. Ide o veľmi silné dielo. Volá sa „Ďaleko od Bruselu“. Veľmi aktuálna.
A jednou z najkrajších a v Holandsku ocenených kníh bol aj katalóg/kniha o dome/múzeu Anny Frankovej. Jej bolo venovaných tento rok viacero kníh. Ale táto bola nádherná. A smutná. A veľmi aktuálna.

Guest of Honor

Čestný hosť je každý rok iná krajina. Pred rokom to bolo Gruzínsko a tento rok to bolo Nórsko. Krajina dostane veľký priestor na prezentáciu a je súčasťou mnohých aktivít počas veľtrhu. Jej meno rezonuje a musím povedať, že vždy ide o pekný zážitok. Súčasťou prezentácie je aj obedové menu v jednej z jedální pri pavilóne, poskladané z národných špecialít. Minulý rok sa Gruzínsko prezentovalo vynikajúcim naturálnym amforovým Qvevri vínom, v ktorého výrobe má Gruzínsko niekoľko tisícročnú tradíciu. Na tohtoročnej Nórskej prezentácii ma najviac pobavil stôl so vzorkami nórskych vôní. Niektoré boli ozaj zabijácke a cítil som ich prvýkrát v živote.

V expozícii čestného hosťa, ktorým bolo tento rok Nórsko.
Jeden z mnohých pavilónov v hale 4, venovanej architektúre umeniu, dizajnu a médiám.
Pavilón s prebiehajúcou diskusiou známej televízie Arte.
Stánok v oddelení vzácnych a zberateľských kníh.
Jednou z najdôležitejších aktivít na veľtrhu je baviť sa s ľuďmi. Málokde to ide lepšie ako pri pive a málokto je v tom lepší ako škandinávci. Na fotke je záber na dav ľudí uprostred jedného z najživších pavilónov haly 5. Pavilón patrí holandskej logistickej firme s heslom „We are moving things.“ Pavilón je miestom mnohých stretnutí a plní svoju úlohu dokonale.

Dilema

Najväčšiu dilemu, ktorú som kedysi mal, no k vlastnej spokojnosti ju aj vyriešil, je, že z veľtrhu si prinesiem množstvo skvelých nových kníh, ktoré chcem najbližšie roky vydať. Keďže ale vydaniu musí predchádzať podpísanie zmluvy, musím si všetky tieto krásne tipy nechať pre seba až do času, kým ich vydanie nebude isté. Zďaleka sa nechystám vydať všetky pekné knihy, ktoré na svete sú, dokonca sa zameriavam na non-fiction ilutrované knihy, čo hneď zúži túto množinu a moje možnosti sa nakoniec ustália možno na 8 až 10 tituloch ročne, no napriek tomu, že by som veľmi chcel, nemôžem vám zatiaľ dať nahliadnuť do môjho najnovšieho knižného výberu. Ukážem vám ale knihy, na ktorých sme sa už dohodli alebo také, ktoré ma niečim zaujali.

Medzi mojich absolútnych favoritov patrila ilustrovaná japonská knižka o chlapcovi s gumenou hlavou. Mohol lietať po svete a narážať do vecí hlavou bez toho, aby si ublížil. Skvelá vec. Tak precestoval celý svet. Do všetkého bez problémov narážal. Do kopcov, do ježkov v mori, do vystrašených duchov v meste, ničoho sa nemusel báť, knižka končí výzvou, aby deti vymýšlali, kam ešte všade by mohol chlapec s gumenou hlavou zaletieť.. ,-)

V neposlednom rade

V neposlednom rade, je veľmi príjemné stretnúť na veľtrhu ďalších slovenských vydavateľov. Stretnutia s Petrom z Monoklu, Jankou z E.J. Publishingu alebo Filipom a Jurajom z Absyntu patria k tým, ktoré mám najradšej. Okrem toho, že ide o príjemných parťákov, veľmi ma obohacuje vzájomná výmena skúseností.

Viac spolu. Tak znie claim reklamy na Facebook skupiny. Mne sa ten claim páči, len s tým rozdielom, že radšej menej na Facebooku a viac v skutočnom živote.

Poďakovanie

Za záver mi neostáva nič len poďakovať sa vám za to, že čítate. Pretože len vďaka vám a miliónom vám podobných ľudí na celom svete, tento úžasný veľtrh existuje. Želám vám pekný týždeň.

Adam Berka
kníhkupec a vydavateľ
82 Bøok & Design Shõp
www.82.sk
www.facebook.com/82shop
https://www.instagram.com/82_book_and_design_shop/

Teraz najčítanejšie

Adam Berka

Architekt, vydavateľ a mestský poslanec. V roku 2012 rozbehol 82 Bøok & Design Shõp, kníhkupectvo zamerané na architektúru, dizajn, umenie a ilustráciu (www.82.sk). Architektúru vyštudoval v Bratislave a Ahmedabáde. Dlhoročný a komplikovaný vzťah k Bratislave, ho stojí veľa úsilia, no podľa jeho vlastných slov, nemenil by. Založil projekty Miesta Mesta alebo Bratislava Budúcnosti. Je autorom ilustrovanej knihy o živote M. R. Štefánika: Štefánik - Muž činu.