Denník N

Mladí proti neomarxizmu

Naozaj sa prebúdza neonacizmus na Instagrame?

Po vlne extrémizmu vznikajú nové spolky, internetové weby a dokonca aj instagramové stránky ktoré šíria nenávisť a propagujú extrémizmus. Jednou z takých je aj stránka Mladí proti neomarxizmu. Vlastník tejto stránky očividne nemusel nad menom dlho rozmýšlať, keďže sa inšpiroval menom Mladí proti fašizmu ktorá propaguje diametrálne odlišné hodnoty.

Neomarxizmus je súbor smerov a škôl súčasnej filozofie a politickej novej ľavice, ktorý sa značne rozšíril po roku 1960 a pokúšal sa spojiť marxizmus so sociológiou, novohegelovstvom, nietzscheovstvom, filozofiou života, psychoanalýzou, existencializmom, anarchizmom atď. Kým klasický marxizmus analyzuje ekonomickú stránku kritiky kapitalizmu, neomarxistické smery sú zamerané na kritiku kultúry a mediálnej manipulácie, ktorá je zdrojom odcudzenia. (wikipédia)

Neonacizmus je politická ideológia vychádzajúca z nacizmu, ktorá vznikla po 2. svetovej vojne. Neonacisti vychádzajú z tézy o nadradenosti bielej rasy. Hlavným nepriateľom neonacistov sú imigranti, komunisti, liberáli, Rómovia a predovšetkým Židia. Neonacisti vinia Židov z mnohých nešvárov spoločnosti a prisudzujú im rozsiahle medzinárodné konšpirácie s cieľom ovládnuť svet. Program je často populistický, väčšinu problémov štátu vidia v ideológii multikulturalizmu a liberálneho ľavičiarstva, činnosti Židov, prisťahovalcov a etnických menšín a prichádzajú s radikálnymi riešeniami, mnohokrát nezlučiteľnými s demokratickým zriadením. (wikipédia)

Podme sa na ňu pozrieť bližšie:

Je to malá stránka s takmer 300 followermi a 36 príspevkami. Profilový obrázok nám napovedá že táto instagramová stránka je proti EU a rovnako sa dištancuje bývalému režimu. Väčšina obsahu podnecuje k nenávisti liberálov, Židov, LGBTI komunity a imigrantov, osočuje Masaryka a Havla. Snaží sa v nás vzbudiť strach a prebudiť, ako to oni volajú, „národnú hrdosť“ – pri tom ide len o primitívny neofašizmus a extremizmus.

Extrémizmus a jeho formy sú v našej spoločnosti veľmi nebezpečné a trestné. Na to sa poväčšine zabudlo a značná časť ľudí to zakrýva národnou hrdosťou.

Prikladám urývok zo zákona:

Trestné činy extrémizmu sú trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 421 a 422, výroby extrémistických materiálov podľa § 422a, rozširovania extrémistických materiálov podľa § 422b, prechovávania extrémistických materiálov podľa § 422c, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov podľa § 422d, hanobenia národa, rasy a presvedčenia podľa § 423, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti podľa § 424, podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu podľa § 424a a trestný čin spáchaný z osobitného motívu podľa § 140 písm. d) a f).

Nebudem tu pridávať všetky príspevky ale na zopár z nich sa pozrieme a ukážeme si morálne hodnoty tejto stránky.

Proti LGBTI

Autor poukazuje na možnú „progresívnu“ budúcnosť, ktorá je podľa neho zlá. Snaží sa nám podsunúť, že netradičná rodina nemôže vychovávať dieťa lebo je to niečo zvrátené, avšak v pokročilých demokratických krajinách je to brané inak. V súčasnosti je veľa krajín, ktoré schválili adopcie alebo svadby homosexuálov, ktorí žijú či vychovávajú adoptované deti. Osobne som sa nestretol so štúdiou, ktorá by dokazovala, že výchova v homosexuálnej rodine môže dieťa natoľko ovplyvniť, aby sa z neho stalo tiež homosexuál. Je to  smiešne, lebo väčšina ľudí vie, a aj vedcami je to dokázané, že človek sa narodí s určitou orientáciou a žiadna výchova to nemôže zmeniť.

Proti Islamu

 

 

 

 

 

Autor vybral naschvál citát, ktorý vyslovil pán Matovič pri návrhu zákona o zakázaní výstavby mešít (5. 4. 2017), ktorý predložil Milan Krajňák zo Sme rodina. Tento citát ďalej pokračuje: „Tak ako kresťanstvo je mierumilovné, je taký aj islam. Nájdu sa tam blázni, ktorí si riešia vlastný komplex útokmi na druhých. Rovnako aj medzi kresťanmi sú ľudia, ktorých viera je natoľko slabá, že si to kompenzujú útokmi na druhých a nálepkovaním,“. Priložil som fotku komentára, ktorý tiež hovorí približne o tom čo Matovič povedal. Autor sa očividne snaží šíriť strach z islamu, ktorý nás absolútne nemá ako ohrozovať. Moslimov na Slovensku je úplné minimum a radikálneho moslima v našej spoločnosti tu budeme asi ťažko hľadať. Veď položte si otázku. Čo by tu robil?

Antisemitizmus

Prečo je tento príspevok antiseministický? Protokoly Sionských mudrcov podsúvajú teórie o tom, že Židia majú plány na ovládnutie sveta. Stali sa základom konšpiračnej teórie o židovskom sprisahaní. Na Protokoly sa odvolával napríklad Adolf Hitler alebo ľudácka propaganda Slovenského štátu. Autor z nich vybral citát, ktorý v nás samozrejme vyvoláva odpor voči liberalizmu. Pod príspevkom sa vyjadril aj o obavách z komentárov o tom, že toto dielo je podvrch a odvoláva sa na porovnávanie knihy so súčasnosťou. Keďže je táto kniha zmes konšpirácií, nezmyslov a šírenia antisemitistikej ideológie, nemôžme ju porovnávať so súčasnosťou. Je to ako keby sme mali porovnávať rozprávkový svet s mýtickými bytosťami a možnou existenciou života na Marse. Podobnosť určite nenájdeme.

Vytrhnuté z kontextu

Byť hrdí na rodinu nie je tá pravá emócia“ Takto znie citát od bývalej poslankyne za SaS v súčasnosti sa nachádza v Demokratickej strane , ktorý autor použil v príspevku. Tento príspevok je zavádzajúci a preto poskytnem úryvok z webu Parlamentné listiny.sk a pridám aj celý článok v ktorom sa dozviete v akom kontexte Blahová  tento citát použila:

Tradičná rodina neexistuje,“ zdôrazňuje. „Lebo rodina nemá prototyp. Každá rodina má iné zloženie, každá má špeciálnu atmosféru, špeciálne zvyky, veľké rozdiely aj drobné nuansy, pre ktoré je práve ona tou špeciálnou a nenahraditeľnou komunitou. Úzkym spoločenstvom ľudí, ktorí sa milujú, dôverujú si a žijú vo svojich špeciálnych rituáloch.“  

Blahová hovorí, že väčšina z nás má rodinu. „Byť na to hrdí nie je tá pravá emócia,“ naráža na slogan pochodu.“

Neonacizmus

Táto skica pochádza z časopisu NOVÁ MLÁDEŽ, ktorý bol vydávaný za temného obdobia našich dejín a to presnejšie počas Slovenského štátu kedy nám vládol fašizmus. Za toto obdobie od 1939 až po 1944/1945 bolo vydaných 61 čísiel. V časopise boli články o živote ideového vodcu Andreja Hlinku, o skautingu, ktorý bol zneužívaný na politické ciele ovplyvniť mládež k ideológii alebo vstupu do Hlinkovej mládeže. Autor ju použil zrejme na poukázanie národnej hrdosti ale osobne si myslím, že byť hrdí na to, ako počas Slovenského štátu posielali na deportáciu desaťtisíce židov je odporné. Áno, mali by sme byť hrdí na to, že sme dostali prvýkrát možnosť mať vlastný štát, ale nezabúdajme, že to bolo najmä z toho dôvodu, aby Hitler Československo zničil. Využil možnosť protestu Slovákov a surovo nás odtrhol. To nie je hrdosť, že sme boli súčasťou fašistického spiknutia, ale obrovská potupa. Jediná svetlá stránka na tomto celom je iba SNP, ktoré nám zvýšilo morálny kredit vo svete.

 

 

Ako môžme vidieť, autor má zjavne rád vytrhávanie citátov z kontextu, ktoré znejú nakoniec inak ako boli povedané. Skôr ako vlasteneckú stránku mi pripomína propagandu medzi hranicou neonacizmu a nacionalizmu. Kritika iba opozície a neobjektívnosť tejto stránky ma priviedli k takémuto rozhodnutiu. Prispel k tomu aj fakt, že po týchto zisteniach je viac než jasné, že nejde o satiru. Autora som samozrejme kontaktoval, ale nestretlo sa to s veľkým úspechom. Dúfam, že každému článok otvorí oči a dá si pozor na šírenie nenávisti a hoaxov na internete.

Teraz najčítanejšie