Denník N

Ako rástlo Kočnerovo ego na prokuratúre a kedy sa to celé zlomilo

FOTO TASR
FOTO TASR

Obžalovaný z objednávky vraždy novinára a jeho snúbenice Marián Kočner si roky budoval vplyv na prokuratúre. Jeho kontakty na najvyššie miesta sa datujú až do začiatku milénia. Pred istým časom sa mu však prestalo dariť a vyzerá to tak, že o ochranu prišiel.

Hoci etický kódex na prokuratúre zakazuje kontakt so závadovými osobami, viacerí prokurátori sa poznali s Mariánom Kočnerom. Ten je dnes obvinený z objednávky vraždy, ale aj v minulosti bol kontroverznou postavou bratislavského “biznis” sveta.

Polícia v súčasnosti vyšetruje najmä údajnú nahrávku medzi Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Ako sa bližšie spoznali, nie je známe.

Je však možné, že cez Kočnerovho švagra. Trnka pôsobil v úvode kariéry na vojenskej prokuratúre, ktorá dnes už neexistuje. Kočnerov švagor Juraj Bartošek bol zasa vojenským policajtom.

Keď začal Trnka šéfovať vojenským prokurátorom, stal sa Bartošek jedným z nich. A keď bol Trnka zvolený za generálneho prokurátora , urobil z neho vedúceho organizačného a kontrolného oddelenia GP. Na tom istom oddelení pracuje po odchode z vedenia aj Trnka.

Podľa denníka Sme vedel štát už v roku 2004 o vzťahu Trnka-Kočner. Dobová zvodka tajnej služby má dosvedčovať, že podnikateľ loboval za Trnkovo zvolenie v parlamente. V čase, keď Trnka riadil prokuratúru, ho bolo vidno v jej budove pomerne často. Podľa viacerých prokurátorov o blízkosti a vplyve Kočnera na vedenie prokuratúry najlepšie vypovedalo jeho auto, ktoré parkovalo na mieste vyhradenom pre prokuratúru.

FOTO TASR – Martin Baumann

V prospech Kočnera

Najznámejšie rozhodnutie v prospech Kočnerovych biznis záujmov, bolo to, ktorým Trnka umožnil prevod domu Glance House v prospech jemu blízkej firmy. Kočner si priateľsky esemeskoval aj s Trnkovým námestníkom Ladislavom Tichým.

Keď Trnku vystriedal vo funkcii súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár, väčšina si myslela, že jeho známosti skončili. V budove ho už nikto nevidel. Prekvapením bolo, že Čižnár, ktorý mal od Trnku odstup, si za svojho námestníka vybral Petra Šufliarskeho. Ten bol považovaný za Trnkovho blízkeho spolupracovníka, na stretnutiach vyzdvihoval jeho prokurátorské kvality.

Vyšetrovanie Kočnera ukázalo, že kontakty celkom nestratil ani v Čižnárovej ére. Médiá zverejnili, že komunikoval so Šufliarskym a jeho spojka Alena Zsuzsová zase s ďalším námestníkom Reném Vanekom. Zo všetkých elitných prokurátorov, ktorí sú spájaní s Kočnerom, bol ochotný stretnúť sa a baviť o Kočnerovi len Šufliarsky. Ten bol podľa vyšetrovateľov na zozname ľudí, ktorých chcel nechať Kočner zavraždiť. Nadácia Vaněka nezohnala, z GP odišiel a vzdal sa aj prokurátorskej funkcie.

Šufliarsky hovorí, že sa s Kočnerom spoznal na jednej Trnkovej oslave, kde boli pozvaní aj ľudia z prokuratúry. Kočner podával všetkým ruky, zoznamovali sa a každého vyzýval, aby si potykali. Potom ho stretol aj v Trnkovej kancelárii.

Foto: TASR.

Zlomové Donovaly? Išli po ňom skôr

Šufliarsky tvrdí, že ako prokurátor konal veľa krát proti záujmom Kočnera a jeho ľudí. Na GP mal Šufliarsky pod palcom trestné konania, mohol vo veciach vydávať pokyny podriadeným prokurátorom, rozhodovať o sťažnostiach advokátov, mohol rušiť uznesenia o obvinení aj ďalšie rozhodnutia nižších prokuratúr.

Je faktom, že od roku 2016 najmä v ekonomickej oblasti, podpísal Šufliarsky viaceré veci v neprospech Kočnera. V apríli 2016 vydal pokyn na objasnenie podvodov s daňami pre pochybné prevody bytov v bytovke Five Star Residence, kde figurovala Kočnerova firma Inkasný servis. O kauze písal zavraždený Ján Kuciak. Kočner a jeho traja spoločníci boli aj obvinení.

V roku 2017 dostal na stôl sťažnosť obvinenej Pávekovej v kauze Technopol, v ktorej chceli ľudia blízki Kočnerovi vyviesť majetok a budovu z firmy. Obvinenie vzniesol vyšetrovateľ pre poškodenie správy cudzieho majetku a prevod akcií. Šufliarsky obvinenej nevyhovel.

Zaujímavosťou je, že Páveková si podala prostredníctvom advokáta sťažnosť aj voči ďalšiemu obvineniu, kde išlo o prevod peňazí z účtov. V tom čase bol Šufliarsky na dovolenke a rozhodoval za neho prvý námestník GP René Vaněk, ktorého neskôr odvolali z funkcie. Podľa kuloárnych informácií to bolo pre mnohé sporné rozhodnutia, o ktorých zvyšok vedenia neinformoval. Vaněk obvinenie Pávekovej zrušil. Šufliarsky nechcel komentovať, či to bolo správne, hoci naznačil, že on by konal inak: “Vo všeobecnosti sa rozhodnutia nadriadených prokurátorov rešpektujú, aj keď sa s nimi nemusíme stotožniť.”

Neskôr, už po Kuciakovej vražde, nevyhovel ďalšej Kočnerovej sťažnosti v daňovej veci, v kauze Gatex a tiež v kauze Technopol, kde sa na GP obrátil obvinený. Potom, čo Kočner písal novinárovi Adamovi Valčekovi mail, písomne určil, že má byť začaté trestné stíhanie vo veci vydierania. Tieto a zrejme ďalšie skutočnosti mohli podľa polície viesť k motívu zavraždiť Šufliarskeho.

FOTO TASR – Jakub Kotian

Ani za Kováčika nemal istotu

Kočnerovi sa minimálne od roku 2017 nedarilo ani na Úrade špeciálnej prokuratúry. Tam síce najskôr prokurátorka Mária Trstenská odobrila postup polície, ktorá nekonala pri podozreniach z daňového podvodu s hotelmi na Donovaloch, neskôr však nastal zvrat. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dal vypracovať prokurátorovi Marošovi Žilinkovi analýzu prípapdu a ten dospel k inému záveru ako jeho kolegyňa. Prípad sa tak dostal opäť na stôl a Kočner je v súčanosti obvinený.

Žilinka stíha aj Kočnerových ľudí okolo Technopolu. Zrejme to boli dôvody, pre ktoré sa ocitol na vražednom zozname aj on.

Zdá sa, že pre Kočnera nastali ťažšie časy potom, ako prokuratúre začal šéfovať Jaromír Čižnár. O to zvláštnejšie je teraz jeho mlčanie. Nadácia ho oslovila s návrhom na stretnutie, ale nereagoval. Na GP tiež trpí ľudí, ktorí mali ku Kočnerovi blízko, okrem Bartošeka a Trnku aj Ladislava Tichého. Prokurátora, ktorému mal Kočner písať: “Tohto roku som do novinárov investoval 200-tisíc eur. By si sa posral, ako ich mám prelustrovaných. Viem, kto koho j…., kto je buzik, ožran, tyran, Aj s foto a videodokumentáciou.”

Zuzana Petková,
Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.