Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, prvá časť

Detská literatúra prekvitá. Chytila nový dych a nech už vaše deti zaujíma čokoľvek, určite im k tomu nájdete nádhernú tematickú knihu. A keďže Vianoce sú tu už o pár týždňov, ukážem vám knihy, ktoré by sa u vás mohli s úspechom udomácniť.

Flórin prírodný ateliér

(od 4 – 12 rokov)

Flórin prírodný ateliér je útla kniha ako stvorená do tohtoročného babieho leta. Nemá príbeh, Flóra je dievčatko, ktoré má síce bujnú fantáziu, no nevytvára ňou legendy, ale drobné výtvarné diela. Jesenné lesné chodníčky sú pokryté kopou pokladov, ktoré deti rok čo rok tak rady vláčia domov, či majú tri alebo desať rokov. Flóra im ukáže, čo sa z nich dá vyrobiť. Každá dvojstrana sa venuje inému materiálu – listom, konárom, semiačkam, kamienkom, kvetom. Na dokončenie diela budete ešte potrebovať fixky, farby, papiere, povrázky a predstavivosť. Návody sú jednoduché, no malé deti v predškolskom a rannom školskom veku si s nimi neporadia, rodičovská asistencia bude nutná. Naopak, staršie, pokojne aj dvanásťročné tvorivé duše, to už zvládnu samy.

Oceňujem, že kniha myslí aj na úplných nešikov, ktorí sa síce ľúbia prplať s prírodninami, no spod ich rúk vyliezajú namiesto roztomilých zvieratiek neforemní mutanti. Švédska autorka Kristina Digmanová vyzdvihuje práve túto nedokonalosť a povyšuje ju na výtvor hodný obdivu. To, čo vo výsledku má byť roztomilé a ľúbivé zase v návode predvedie tak, aby tvorba nebola frustrujúca. Ide jednoduchou cestou, v ktorej sa hľadá radosť pre každého.

Skúseným výtvarníkom Flórin prírodný ateliér veľa nového nedá, no víkendoví remeselníci, prípadne pani družinárky, či pani učiteľky v škôlkach nájdu v tejto knihe množstvo nápadov, ktoré sa dajú zrealizovať jednoducho a prakticky z ničoho. Navyše sa v nej spojí aj príjemné s užitočným, keďže materál na tvorbu si treba najprv ísť pohľadať, takže vďaka dlhým jesenným prechádzkam spravíte aj niečo pre svoje zdravie a vzájomnú súdržnosť.

Vydal: Tatran

Prvky okolo nás

(od 8 – 12 rokov)

Keby sme aj my mali túto knihu, možno by som na chémiu nezanevrela. Lenže my sme mali len striktné učebnice, ktoré hltali najmä budúci medici a chemici, čiže približne dvaja ľudia z celej triedy. My, ten nechápavý zvyšok, sme boli odkázaní na pretrpenie nenávidených hodín, v ktorých sa do zošitov čmárali vzorce nadrvené spamäti, pričom nám nikto nikdy nepovedal, načo to vlastne všetko treba. Školskému systému som odpustila až po rokoch, dnešné deti toto vôbec nemusia zažiť. O chémii existujú už leporelá pre najmenších, starším zas ponúknite publikáciu oceňovaného autora detskej literatúry faktu, Mika Barfielda. Vhodná je pre decká od 8 rokov.

Kniha Prvky okolo nás pekne pracuje s grafickým členením, rôznymi fontami, vtipnými ilustráciami, texty sú ľahko čitateľné, zrozumiteľné, krátke, chémiu popularizujú, ukazujú jej praktickú stránku. Mimoriadne oceňujem Atómový komiks, ktorý ide knihou v niekoľkých pokračovaniach, je bláznivý a vtipný. Predstavuje skutočných vedcov, ktorí sú ako komiksové postavičky neodolateľní, trochu pomotaní, s vtipnými hláškami. Pokojne ju ponúknite deťom, aj keď ešte chémiu ako predmet nemajú. Možno ich nadchne a vyhnete sa všetkým zbytočným predsudkom.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

 

Teraz najčítanejšie