Denník N

Viete, kto v Afrike predáva najviac mobilov?

Nie, nie je to Samsung ani Apple. Dokonca ani Huawei či Xiaomi. Je to Transsion, čínsky výrobca mobilných zariadení. V Číne by ste ale telefóny tejto firmy hľadali márne a keby sa niekoho z Číny opýtate na značky Tecno alebo itel (firma predáva mobily pod rôznymi značkami) pravdepodobne by nevedel o čom je reč.

Spoločnosť Transsion totiž svoje aktivity zamerala na rozvojové regióny a primárne na Afriku, z ktorej sa pre ňu stal najlukratívnejší trh. V roku 2017 tam Transsion predbehol kórejský Samsung v počte predaných mobilov a odvtedy je v tejto oblasti kráľom s približne tretinovým podielom na africkom trhu.

Ako je teda možné, že pre nás neznáma značka dominuje tak veľký trh? Prirodzene vás asi napadne, že je za tým cena, väčšina afrických krajín trpí veľkou mierou chudoby a tak spotrebitelia kupujú čo najlacnejšie zariadenia. Nie je to úplne tak. Hoci sú ceny viacerých týchto telefónov relatívne nízke, lacné modely predávajú aj iní výrobcovia a v súčasnosti sú ceny konkurencie porovnateľné (nehovoriac o tom, že mnohí Afričania nie sú tak chudobní ako by sme si predstavovali). Kľúč k úspechu leží inde. V pochopení lokálnych špecifík.

Zatiaľ čo veľké firmy spomínané v úvode predávajú modely vyrobené pre globálny (prípadne čínsky) trh, firma Transsion sa rozhodla prispôsobiť výrobky potrebám afrického zákazníka. Čo to znamená? Vezmite si napríklad sloty na sim karty. V drvivej väčšine telefónov, ktoré ste kedy vlastnili bol jeden alebo dva. V mobile od značky Tecno môžete nájsť aj štyri. Na čo to je dobré? V afrických krajinách sú volania medzi operátormi drahé a tak sa oplatí mať od každého jednu sim kartu. Taktiež sa viac sim kariet zíde pokiaľ majú operátori výpadky.

Ďalšou zaujímavou oblasťou sú fotoaparáty. Takmer všetci používame naše smartphony na fotenie a výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto príde s výkonnejším senzorom. Mnohým obyvateľom Afriky ale často robia foťáky v mobiloch od globálnych výrobcov problémy. Majú totiž ťažkosti rozpoznať a dobre odfotiť ľudí tmavej pleti. Transsion jednoducho optimalizoval fotoaparáty na svojich mobiloch tak, aby Afričanov lepšie fotili. Posledným príkladom je batéria. Hoci je jej veľkosť v smartphonoch dôležitá aj pre nás, nemáme problém si svoje zariadenie kedykoľvek počas dňa nabiť. Asi ste uhádli, kam tým mierim. Kvôli častým výpadkom elektriny a obecne jej nedostatku, je pre mnohých obyvateľov Afriky dôležité mať telefón s poriadnou výdržou. A to im Transsion ponúka.

Transsion teda vládne trhu s telefónmi v Afrike a snaží sa rozširovať na ďalšie trhy. Čo si z jeho úspechu môžeme zobrať my? Asi len toľko, že aj neznáma firma môže narušiť dominantné postavenie zavedených hráčov, pokiaľ vie, kto sú jej zákazníci a počúva ich. A možno aj to, že svet je zložitejší ako si myslíme, riešenia o ktorých sme presvedčení, že fungujú globálne nemusia niekde fungovať vôbec a ľudia na druhom konci sveta sa aj pri takej jednoduchej činnosti ako je kúpa smartphonu môžu riadiť úplne inými prioritami ako my.

Väčšina správ, ktoré z Číny počúvame a čítame sa týkajú politiky, medzinárodných vzťahov či obchodu, teda oblastí, ktoré má pod palcom komunistická vláda. Nemenej dôležité je ale sledovať obrovský rozmach čínskych firiem a ich schopnosť porážať na trhoch dobre etablovaných konkurentov z USA, Európy či Japonska. A to nielen cenou.

Teraz najčítanejšie