Denník N

Special One na ceste do Dortmundu?

(Nastane zmena na trénerskej lavičke BVB?) Zdroj: www.tag24.de
(Nastane zmena na trénerskej lavičke BVB?) Zdroj: www.tag24.de

Nemecký Bild vyšiel dnes so zaujímavou novinkou. Kontroverzný Portugalčan José Mourinho sa má stať novým trénerom futbalistov BVB. Informácia nie je potvrdená z oficiálnych zdrojov, no ako sa vraví, bez vetra sa ani lístok nepohne.

Otec Lucien

Borussia Dortmund sa už dlhé roky prezentuje ako klub pracujúci s mladými hráčmi, ktorí majú v sebe obrovský potenciál. Klub ich privedie za „drobné“, následne ich tréneri vycibria na svetovú úroveň a neskôr ich klub predá za kráľovské odstupné. Stačí si spomenúť na mená ako Lewandowski, Aubameyang, Gundogan, Dembelé, Pulisič a mnohé ďalšie. Najnovšie sa svetové veľkokluby intenzívne zaujímajú o Angličana Jadona Sancha, ktorý sa za poldruha roka vypracoval na hviezdu nielen BVB, ale celej nemeckej Bundesligy. Mladí hráči potrebujú na napredovanie správny prístup zo strany trénera. V prípade terajšieho lodivoda Dortmundu Luciena Favreho nemôžeme tento aspekt spochybniť. Švajčiar je zvyknutý pracovať so šikovnými mladíkmi, aj z bývalých pôsobísk (Monchengladbach, Nice). Na druhej strane, ani v jednom z týchto klubov sa mu nepodarilo vyhrať majstrovský titul. Minulý rok mal Dortmund dlho k titulu nakročené, no nakoniec mu tesne unikol. Zdá sa, že Favre je pán druhý a napriek nesporným trénerským a ľudským kvalitám mu čosi chýba. Niečo, čo oddeľuje veľmi dobrých od najlepších.

Víťazná mentalita

V dôležitých momentoch na ihrisku rozhoduje mentálna sila a nastavenie hráčov a tam hrá významnú úlohu práve tréner. Z tohto pohľadu by bol Mourinho pre Vestfálčanov určite prínosom. Portugalčan je známy, že chce byť najlepší vždy a všade. Vo všetkom. Až tak, že to často preháňa, preto ho mnoho fanúšikov nemá rado. Slovo pokora v jeho slovníku nenájdete. Táto Mourinhova črta by mohla Nemcom pomôcť, otázkou je, ako by zapadol jeho prejav do klubovej atmosféry. O Dortmunde je známe, že ide v Nemecku o veľkoklub, no má silné až rodinné väzby, takže je otázne ako by narcistická povaha Mourinha zapadla do tohto prostredia.

Nevyhnutná rovnováha

Prípadné spojenie Mourinha a BVB má šancu na úspech len v jednom prípade. Kluboví činovníci na čele s Hansom – Joachimom Watzkem musia nájsť súlad medzi klubovou rodinnou identitou Dortmundu a niekedy až arogantnou povahou Joseho Mourinha. Ak sa im to podarí z prípadnej spolupráce budú profitovať obe strany. BVB získa chýbajúcu mentalitu víťazov a Portugalčanovi sa podarí reštartovať svoju trénerskú kariéru. Ak sa tento proces nepodarí, bude to obojstranné fiasko. Už nasledujúce týždne, možno mesiace, nám napovedia či je táto spolupráca v hre a ak áno, či dokáže aj reálne fungovať.

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com