Denník N

Pavlovitz No Profits, hudobná neziskovka s názorom

Keď pri prvom výročí zavraždenia Jána a Martiny zverejňovali umelci svoje príspevky k traumatizujúcej udalosti, asi len málokto si všimol singel Krajina kapely Pavlovitz No Profits. Škoda, pieseň je to silná, no Bardejov, odkiaľ PNP pochádzajú, je ďaleko a za „chlapcami z deväťdesiatych rokov“ nestojí žiadny vydavateľ ani manažér.

V tej krajine/kde pravdy viacej niet/kde vtedy jej guľkou vypli svet/tam strelia ti priamo do srdca/je mi z toho zle/sa pogrcám, spieva sa vo finálnej pesničke 6songového eponymného EP, ktoré kapela vydala začiatkom jesene.

Pavlovitz No Profits je projekt pesničkára Pavla Bartoša, ktorý si k sebe pozval basgitaristu Petra Gurského a bubeníka Matúša Romana, a ktorý už ako solitér od istého času používal moniker Pavlovitz. Skupina svojím názvom ironicky odkazuje, na ktorej strane barikády stojí v kultúrno-spoločenskej vojne krajiny, kde nie nevýznamná časť obyvateľov verí, že náš svet ovládajú neziskovky riadené Židmi.

PNP budú pravdepodobne najviac imponovať punkovému publiku, ale nie je to punková kapela. Nemajú dokonca ani elektrickú gitaru, P. Bartoš hrá na akustike, ktorú preháňa cez chorus. Je to nepokojom, ktorý buble v skladbách, hudobne i  v textoch. A naliehavosťou Pavlovitzovho spevu. Jeho afekt a ohýbanie hlások, keď „e“ znie ako „ä“, môže pôsobiť iritujúco, nie každému tento prejav sadne . Bola by však škoda, keby to niekoho vyrušovalo od vnímania obsahu piesní, ktoré obstoja aj ako básne na papieri.

Hudobne ponúkajú PNP čistý, do najmožnejšej jednoduchosti obnažený indie rock, ktorý má bližšie k undergroundovej, než popovej vetve. Ide si pekne rytmicky, v melódiách nenudí a inštrumentálne vie aj prekvapiť, napríklad basgitarovým sólom v Krajine. Počuť tu i priznaných influencerov z piesne Zabudnutá pieseň od The Cure, s ktorou kapela nedávno niekoľko týždňov bodovala v hitparáde Demovnica na Rádiu_FM. Inšpirácia deväťdesiatkami je obsiahnutá aj v pesničke Chlapci v deväťdesiatych rokoch, kde na konci refrénu zaznie odkaz na smrť Kurta Cobaina.

Pavlovitz No Profits sú na scéne ešte len druhý rok a hlásia sa o slovo. Ako mladí muzikanti s názorom a razanciou si zaslúžia pozornosť majiteľov hudobných klubov.

Teraz najčítanejšie

Števo Šanta

Pesničkár, frontman kapely Ostrov, recenzent, učiteľ hry na gitare.