Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, druhá časť

Dievčenské a ženské hrdinky v ostatných rokoch takmer úplne vytlačili na okraj chlapcov v hlavných úlohách. Kým kedysi bolo takmer nemožné nájsť knihu s inou, než romantickou a naivnou dievčinou, dnes sú knihy pre deti plné šikovných, rozhľadených a empatických dievok.

Miška a jej malí pacienti

(od 3 – 8 rokov)

Toto ryšavé dievčatko miluje zvieratká, jej dedko bol veterinár a ona sa tiež túži jednou stať. V knihe Miška a jej malí pacienti sa čitatelia dozvedia, ako aj malý človek môže pomôcť zranenému zvieratku, samozrejme, za asistencie skúseného dospeláka. Veterinárka z Lipovej kliniky má približne sedem rokov, spoločnosť jej robí biely psík a je veľmi vnímavá, pokiaľ ide o zvieratá z jej najbližšieho okolia. V tejto útlej knižke sa postará o vrabca a veveričku.

Oceňujem, že sa autorka Aniela Cholewińska – Szkoliková v knihe vyhla bludom, ktoré sa občas v týchto veterinárnych príbehoch vyskytnú. Zvieratá nie sú poľudšťované, text nejde priveľmi do hĺbky v odborných veciach a hrdinka zázrakom nezvláda úkony, na ktoré by v realite nestačila. Navyše je prítomný dohľad dospeláka, aby si deti uvedomili, že ich neodborná starostlivosť môže zvieratkám skôr uškodiť ako pomôcť. V tejto knihe má všetko svoju rozumnú mieru. Nedajú sa neobísť aj ilustrácie Agnieszky Filipowskej, ktoré sú nesmierne nežné, okaté a na prvý pohľad ľúbivé, čo je mimoriadne dôležitý faktor najmä vtedy, keď neviete deti primäť, aby pri knihe chvíľu vydržali. Ak by jeden príbeh s Miškou nestačil, dobrou správou je, že ide o celú sériu. Dostupný je už aj druhý diel s názvom Nečakaní hostia.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

Superženy

(od 12 – 99 rokov)

Po zahraničnej dvojdielnej sérii Príbehy pre rebelky na dobrú noc sa aj u nás objavili knihy inšpirované týmto výnimočným počinom. Schválne ich nebudem dávať do jedného článku, keďže v jednej figurujem ako spouautorka, navyše sú dosť rozdielne a vhodné pre iný vek aj iný typ čitateľov. Ako prvé vyšli Superženy od autorskej dvojice Andrea Kellö Žačoková (text) a Zuzana Bartová (ilustrácie). Nájdete v nich 50 príbehov žien z nášho prostredia zo širokého historického pásma. Sú zoradené chronologicky, pričom prvou je Svätá Alžbeta, ktorá žila v 13. storočí a poslednou Veronika Rácková, ktorá zahynula na misii v Afrike v roku 2016. Autorka sa rozhodla pre koncept hrdiniek, ktorých osud je uzavretý a píše o nich s citom a obdivom, drží sa faktov a nepridáva nič navyše. Jej štýl je zrozumiteľný, neplytvá slovami, životopis každej je podaný celistvo v príjemne strohom štýle. Preto je kniha vhodná skôr pre zrelších čitateľov od cca 12 rokov.

Knihy tohto typu sa dajú čítať aj preskakovane. Niekedy zaujme ilustrácia, niekedy popiska. V Superženách má každá hrdinka na začiatku uvedené roky narodenia a úmrtia, typ povolania a tri podnadpisy, vďaka ktorým sa môžu decká rozhodnúť, či si príbeh prečítajú hneď alebo až nabudúce. Škála ponúknutých osudov je široká, sú medzi nimi známe mená ako Žofia Bošňáková, Cinka Panna, Ester Šimerová Martinčeková, Božena Slančíková Timrava či Terézia Vansová, no obohatená je aj o menej známe a nemenej zaujímavé životy lekárky Márie Bellovej, farárky Dariny Bancíkovej či pestovateľky ruží Márie Henriety Chotekovej.

Vydal Slovart.

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie