Denník N

Demokratická strana a ilúzia opozície.

Opozícia je alternatíva k existujúcej vláde. Ilúzia je klamlivá predstava o pripravenosti opozície vládnuť a nie všetky nevládne strany sú opozičné. Niektoré z dôvodu všeobecného odmietania, niektoré si vyberú lepšiu z ponúk a niektoré dokonca kalkulujú s tým, že bez nich budúca vláda nevznikne.

Na vládnutie treba vyskladať cca. 45% platných hlasov. Menej znamená, že priveľa hlasov vyletelo komínom a v spojení s nižšou volebnou účasťou to ohrozuje stabilitu budúcej vlády. V prípade koalícií musí(?) existovať rezerva, že “okrajové podmienky“, ktoré sa stali súčasťou programov budúcich partnerov nenadobudnú rozmer problémov schopných povaliť budúcu vládu.

A hoci sa to nezdá, voľby sú vždy dvojkolové. To prvé predstavuje “prestupové“ obdobie, kedy sa vytvárajú alebo odmietajú povolebné koalície. PS/Spolu síce vedia dodať percentá, ale majú problém  vygenerovať lídra a Andrej Kiska (pri všetkej úcte) nie je ideálnou voľbou. Kiska je zraniteľný a náklonnosťou k Sulíkovi iba ťarbavo devalvuje vzťah k Ivete Radičovej. Aj tu platí, že kde končí mužský um, nastupuje ženské čaro …

Niektoré (mini)koalície “garantujúce“ vstup do parlamentu sa už vopred stávajú zárodkom nestability (veľkých) povolebných koalícií. Typickým príkladom je vstup KÚ na kandidátku Matovičových OľaNO. Klasická názorová “okrajová podmienka“, ktorá bude polarizovať napriek Únii v názve. A z marginálneho problému postaví pred výhrady vo svedomí (skôr či neskôr) celú opozíciu a aj prípadný skalp entomológa Glváča bude očistný skôr pre samotný SMER …

Demokratická strana ako historicky evanjelická strana sa otvára všetkým občianskym demokratom. Príchodom “kiššovcov“ získava na optickej príťažlivosti, kultivovanej razancii a argumentačnej istote. Pripravená hájiť postoje v duchu najlepších baťovských tradícií, pripravená digitalizovať analógovú históriu krajiny, čeliť výzvam kybernetickej bezpečnosti, budovania smart štátu, environmentálnej udržateľnosti s dôrazom na vodu ako strategickú surovinu najbližších období.

A neodpustím si na záver … problém s lídrom už poriešila …

Teraz najčítanejšie