Denník N

Stromy nemožno sadiť od buka do buka ani keď ide o buk. Musí to mať hlavu a pätu…

V našom Hviezdoslavove intenzívne hľadáme posily, ktoré nám pomôžu s Vysadzovacím manuálom zelene.

Zeleň berieme veľmi vážne.

Minulý týždeň sme vypustili prvé informácie, koncom septembra sme vyzbierali prvé peniaze.

Nie je žiadnym tajomstvom, že zeleň a jej výsadba je pre nás nasledujúce mesiace a roky extrémne dôležitou prioritou. Nedávno sme slávili Deň obce 2019, ktorého motto znelo „Zazelenajme opäť naše Slovensko“. Vyzbierali sme prvé stovky eur, ktoré budú použité práve na výsadbu nových a nových stromov v našej bezprostrednej blízkosti.

Stromy sa však, prirodzene, budú sadiť postupne a rozumne nasledujúce mesiace a roky, v súlade s Vysadzovacím manuálom, ktorý práve v týchto dňoch začíname pripravovať pre Hviezdoslavov a okolie. Vysadzovací manuál zelene bude dôležitým, konkrétnym a záväzným dokumentom, ktorý bude pomerne presne hovoriť o tom, kde sadiť, kedy sadiť, čo sadiť, ako a kedy zalievať, kedy strihať, ako s líniovou zeleňou, ako s parkami, čo vymyslieť v základných školách, materských škôlkach, pri obecných, verejných budovách, na cintorínoch a podobne.

Stromy nemožno sadiť od buka do buka a plne si svoju zodpovednosť uvedomujeme.

Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli osloviť aj Vás – našich obyvateľov a fanúšikov, aby ste sa pridali do našej pracovnej skupiny, ktorá práve v týchto dňoch vzniká.

Ak máte k urbanizmu, krajinnej architektúre, ku aktivizmu, či k samotnému vysadzovaniu na hornom Žitnom ostrove čo povedať, určite mi napíšte, prosím, na [email protected] a ja Vás prizvem na spoločné stretnutie, ktoré chystáme začiatkom novembra 2019 s cieľom poriadne zapracovať na celom tomto procese.

Zeleň berieme vážne…

Úprimne Vám ďakujem.

 

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší:

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.