Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, štvrtá časť

Dospelí čitatelia milujú detektívky a tento žáner dokáže rovnako nadchnúť aj deti. Šesťdielna detektívna séria Mirelka Pátračová má síce hlavnú dievčenskú hrdinku, no je natoľko pútavá, že osloví aj chlapcov.

Mirelka Pátračová

(8 – 12 rokov)

Autorka a ilustrátorka Kate Pankhurstová vytvorila úžasne strelené mestečko Mláčkovce, v ktorom sa dejú svojské záhady. Zároveň v ňom býva Mirelka Pátračová, jedna z Troch pátračiek, miestnych riešiteliek prípadov, ktoré vám predstavím nižšie. Knihy na seba nadväzujú len veľmi voľne, dá sa začať hociktorou, každá sa na konci uzatvorí. Sú písané formou grafických noviel, je v nich množstvo obrázkov a menia sa aj fonty podľa toho, či práve čítate Mirelkin denník, správy o prípade alebo tipy z Príručky mladého super detektíva. Vďaka tomu sa knihy dobre čítajú aj „lenivejším“ čitateľom. Všetkých šesť pokračovaní má v sebe veselý náboj, humor a čo je z môjho pohľadu výnimočné – tieto knihy celkom nenápadne nútia deti kriticky uvažovať. Mirelka na rozdiel od zvyšných pátračiek Pipy a Violety nepanikári, nenechá sa strhnúť prvotným strachom z neznámeho, ale kladie si otázky a snaží sa prísť na logické vysvetlenia nelogických udalostí. Pritom stále ostáva deväťročnou žiačkou základnej školy s vlastnými ľudskými a veľmi milými muchami.

O čom sú jednotlivé knihy:

Mirelka Pátračová rieši prípad ducha morského prasiatka: pani učiteľka Mrveničková zahliadne večer z okna čosi prečudesné – po záhrade jej behá duch jej zosnulého morského prasiatka, pána Darcyho. Tri pátračky zanedlho prídu na to, že to nebol len jeden duch. Mláčkovce sú zamorené svetielkujúcimi morčatami!

Mirelka Pátračová rieši prípad Mafinového hlavolamu: Violeta je vynikajúca pekárka, zdedila po svojej babke knihu vzácnych receptov a prihlásila sa do mládežníckej televíznej súťaže o najlepšieho pekára v krajine. Súťaž je však mimoriadne tvrdá a dejú sa na nej divné veci, akoby ju niekto chcel schválne sabotovať. Tri pátračky sa preto infiltrujú na nakrúcanie.

Mirelka Pátračová rieši prípad Obrovskej vlasovej paniky: spevácka superhviezda s najparádnejšími vlasmi Coco Nutellová sa chystá koncertovať v Mláčkovciach, všetky decká sú vo vytržení. Lenže krátko pred tým začne na nič netušiacich obyvateľov útočiť akási fialová hmla, ktorá mení účesy na farebnú katastrofu. Dievčatá zisťujú, či má hmla mimozemský pôvod alebo má nejakú spojitosť práve so slávnou Coco.

Mirelka Pátračová rieši prípad Špagetového yetiho: Tri pátračky sú na dovolenke v kempe Skala plná ulitníkov, kde turistov v noci prepadáva akýsi chlpatý tvor žerúci jedine špagety. Detektívky majú čo robiť, aby prekonali strach a odhalili, odkiaľ sa príšera vzala a prečo chce všetkých vyštvať z kempu.

Mirelka Pátračová rieši prípad Kliatby rozmaznaného pudla: V Mláčkovskom múzeu má samostatnú výstavu Lady Mäkkýšová, priekopníčka a cestovateľka, po ktorej ostalo množstvo famóznych artefaktov – medzi nimi aj vypchatý pudel Mrak. Hovorí sa o ňom, že je prekliaty. Kto začuje jeho štekot, čaká ho nešťastie. A presne to sa deje. Mirelka s pátračkami chcú zistiť, či je kliatba skutočná.

Mirelka Pátračová rieši prípad Mačacej pohromy: Všetky mačky v Mláčkovciach sa úplne zbláznili. Utekajú z domovov, túlajú sa nocou, škriekajú a zdržiavajú sa na neznámom mieste. Zmizol aj Mirelkin kocúr Watson, ktorý bol videný celý špinavý na múre domu miestneho vynálezcu. Ten však nemôže byť únoscom mačiek, pretože Trom pátračkám pomáha. Kto teda drží mačky v zajatí?

Sériu o Mirelke Pátračovej vydal Ikar v edícii Stonožka.

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

Teraz najčítanejšie