Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, tretia časť

Chlapci to momentálne majú s hlavnými knižnými postavami trochu ťažšie. V detskej literatúre prevažujú dievčenské hrdinky, ktorých je plno aj v mojich recenziách. Preto budú v tejto kraľovať práve chalani – čo však neznamená, že knihy nie sú aj pre dievčatá. Sú. Ide len o to, že v týchto novinkách je hlavným hrdinom chlapec.

Prašina

(od 11 – 99 rokov)

Keď vyšiel prvý diel Prašiny, čitatelia i odborníci zajasali – tento typ mládežníckeho románu tu už tak veľmi chýbal! Príbeh mladého českého autora Vojtěcha Matochu sa považuje za nástupcu Foglarových Stinadel a ide skutočne o výnimočne dynamickú a napínavú knihu, dobrodružstvo v pravom slova zmysle, v ktorom nie je žiadne miesto na nádych či oddych, jedna akcia strieda druhú. Určený je deťom od 11 rokov, no ak im nesedia strašidelné témy, rok – dva s ním počkajte.

Prašina je záhadná časť Prahy, v ktorej zastal čas a nefunguje tam žiadna technológia. Väčšina obyvateľov sa odsťahovala, iným to práveže vyhovuje. Medzi nimi je aj dedko hlavného hrdinu Jirka, u ktorého má chlapec chvíľu bývať, kým sú jeho rodičia odcestovaní. Ani sa nenazdáte a ste v tom až po uši. Jirko dobrodružstvo nehľadá, naopak, ono si nájde jeho a postaví ho do pozície, kedy nemôže inak, len konať podľa toho, čo práve okolnosti priniesli. Píšem trochu nejasne, ale nechcem veľa prezrádzať. Len zopakujem, že pre drsné pasáže Prašina nie je vhodná pre mladšieho čitateľa.

Po úspechu jednotky sa dalo čakať, že na svet príde aj pokračovanie. Má podtitul Prašina – Čierny merkurit. Bola som veľmi zvedavá, ako sa bude príbeh ďalej rozvíjať a či nestratí čosi zo svojej dynamiky, ale autor udržal oboje – pozornosť čitateľov i napätie. Opäť sme v akcii od samého začiatku, udalosti sú okorenené prvou láskou a množstvom nepredvídateľných peripetií mladého hrdinu. Obe knihy sprevádzajú nádherne temné ilustrácie Karla Osohu.

Vydalo Artforum.

Môj výnimočný týždeň s Tess

(od 9 – 13 rokov)

Samuel je vynikajúci knižný hrdina, veľmi som sa tejto knihe potešila. Má desať rokov, s rodičmi prichádza na ostrov, aby tam prežili týždeň prázdnin, no keď si hneď na začiatku pobytu jeho brat zlomí nohu, na ošetrovni sa spozná s Tess, dcérou miestnej zdravotnej sestry. Tess má jedenásť a nepodobá sa na nikoho, koho Samuel dovtedy poznal. Navonok je tvrdá a odvážna, no Samuel čoskoro príde na to, že ju vnútri čosi trápi. Prizná sa Samuelovi, že nepozná svojho otca a tak vymyslí spôsob, ako ho dostať na ostrov, aby ho mohla stretnúť a urobiť si o ňom názor. Znamená to, že musí klamať mame, ale aj mužovi, ktorý by mal byť jej strateným rodičom. Samuel ju celým týždňom sprevádza, rozmýšľa nad ňou, nad svojou rodinou, nad stratami a vlastnými cestami, ktorými sa ľudia jedného dňa vyberú a nikto s tým nič nemôže spraviť. Môj výnimočný týždeň s Tess od holandskej autorky Anny Woltz nie je poučná kniha. Je to výborne napísaný príbeh, v ktorom sa deti snažia pochopiť konanie dospelých a keď im príde nezmyselné, zariadia si to po svojom.

Vydalo Verbarium.

Snehová sestra

(od 9 – 13 rokov)

Na prvý pohľad je kniha Snehová sestra nesmierne ľúbivá, ilustrácie Lisy Aisato sú ozaj čarovné, hoci občas až hraničiace s gýčom. Na obálke vám ihneď do očí udrie podtitul Príbeh o Vianociach a autorka Maja Lunde, ktorá mala prednedávnom na Slovensku bestseller Príbeh včiel, ho napísala v dvadsiatich štyroch kapitolách tak, aby sa čítal počas celého adventného obdobia – podobne ako Vianočné mystérium ho máte prvýkrát otvoriť 1.12 a skončiť na Štedrý deň (viac o Vianočnom mystériu si prečítajte v tejto mojej recenzii). Hlavným hrdinom je Julian, ktorý sa jedného dňa na plavárni zoznámi s Hedvigou, nesmierne vitálnou a urozprávanou dievčinkou a stanú sa z nich blízki priatelia.

Približne jedenásťročný Julian má rodičov a mladšiu sestru. Mal aj staršiu, no tá nedávno umrela a jeho rodina sa s tým nevie zmieriť. Kým Hedviga šteboce o Vianociach a chystá výzdobu, u Juliana je všetko sivé, nik sa s nikým nebaví, vládne tam dusno a nad všetkými sa vznáša veľký smútok. Niekomu môže táto hlavná línia nesmierne pomôcť, najmä ak ste nedávno zažili podobnú stratu, s ktorou sa deti či dospelí ťažko vyrovnávajú. U mňa je to presne naopak, ten nekonečný smútok, ktorý sa knihou Snehová sestra ťahá je dôvod, prečo ju s deťmi nebudem na Vianoce čítať. Pôsobí na mňa priveľmi depresívne, žiaľu a trúchlenia bolo na mňa priveľa a nepomohlo ani vyústenie, ktoré ma ešte viac utopilo v smútku a katarzia sa nedostavila. Všetko to vyvažujú akurát spomínané ilustrácie, ktoré majú silu povzniesť ducha.

Niekomu takéto melancholické knihy vyhovujú a lahodia, a hoci ja to nie som, vás od čítania vás neodrádzam. Julian je nesmierne empatický a vľúdny hlavný hrdina, len v tom nenechajte deti samy.

Vydal Tatran.

Beštie z Olympu

(od 8 – 10 rokov)

Autorka Lucy Coastová študovala antické dejiny na Edinburghskej univerzite a má za sebou už jednu úspešnú sériu pre deti s tematikou gréckych bohov. Nedávno sa k nám dostal jej ďalší príbeh o polobôžikovi Pandemóniovi, nikto ho však nenazve inak než Démon. Je to približne osemročný chlapec, ktorý rozumie reči zvierat a je synom smrteľníčky a rohatého boha Pana. Ten sa hneď v úvode znenazdajky objaví v jeho živote a odvedie ho na Olymp.

Niekomu môže pripadať takéto „prekrúcanie“ dejín pritiahnuté za vlasy, no pre iných je to prvý krok k objavovaniu histórie. Herkules z nejakého dôvodu na zemi kántri božie stvory a záleží jedine na šikovnosti malého chlapca, či prežijú. Za pomoci steampunkových vynálezov boha Héfaista prinavracia život Hérinej hydre, nemejskému levovi, stymfalským vtákom či krétskemu býkovi.  Odtiaľ je už len krok k otázke ako to bolo naozaj?

Prvý diel série Šelmy z Olympu s názvom Správca stajní plynie hladko a v jasnom rytme, má v sebe humor a zároveň mierne hororové črty a ak decká knihu úspešne dočítajú, môžu sa tešiť aj na pokračovanie. Hádesov pes je ešte humornejší a temnejší. Malých čitateľov privedie do podsvetia, kde budú Démon s básnikom Orfeom a jeho Eurydikou zachraňovať trojhlavého Kerbera.

Vydal Fragment

Július Zebra

(od 8 – 13 rokov)

Z veľkej časti ide o strhujúcu grafickú novelu pre školákov, s drsným humorom, kakanicovými nadávkami, miestami obsahujúcu až agresívnu, bujarú, besnú, bláznivú, divú zábavu. Deti vo veku 8 – 13 rokov však už budú rozumieť tomu, keď uvidia hlavných hrdinov niekoľkokrát v priamom ohrození života, pričom sa im tento fakt podáva v rámci sérii vtipných scén, že ide o žart a nie horor. V sérii Július Zebra vytvoril autor a ilustrátor Gary Northfield zvieratá so šibnutými tvárami s vypúlenými očami (každé oko sa zvyčajne díva iným smerom), väčšinu času majú rozďavené ústa, prskajú sliny a nehovoria normálne, ale vreštia. Aj ľudské postavy sú značne preexponované a tiež hlasno rapotajú, málokedy v týchto knihách niekto hovorí potichu. Okrem krokodílky Lucy sa v prvej časti neobjaví žiadna ženská postava. V texte sa používajú termíny súvisiace s daným dejinným obdobím (staroveký Rím).

Pre deti je veľkou motiváciou čítať ďalej, ak obrázky nie sú len doplnkom, ale priamou súčasťou deja, vrátane replík postáv, ideálne, ak sú plné grimás, ktoré ich s veľkou pravdepodobnosťou rozosmejú. U nás sa Júliusovia Zebrovia čítajú na posedenie, sú úľavou, rozptýlením, povzbudením. Kniha síce obsahuje aj posolstvo – priateľstvo, odvaha, lámanie predsudkov voči sebe samému, ale jej hlavným posolstvom je pobaviť. Po slovensky zatiaľ vyšli tri pokračovania, hoci ja v úvode držím len dve knihy – dôvodom je, že tú tretiu si požičal synov spolužiak a už ide ďalej z rúk do rúk:

Július Zebra 1: Rimania, traste sa! Juliána a jeho priateľov unesú z Afriky, skončia v rímskom Koloseu, kde sa z nich majú stať gladiátori, no oni namiesto boja na život a na smrť zabojujú o srdcia čitateľov i cisára Hadriána.

Július Zebra 2: Dovolenka v Británii: Ak si chce Julián zaslúžiť slobodu, musí na Hadriánov príkaz vycestovať do Británie za priateľmi, no až na mieste zistia, že ich tam všetci nenávidia. Julián opäť „útočí“ svojim humorom a ťarbavou láskavosťou.

Július Zebra 3: Faraónova pomsta: hrdina stroskotá pri Egypte a tamojší obyvatelia si ho zmýlia s konským bohom, prejavujú mu úctu, dokonca ho vyhlásia za faraóna. Lenže toto šťastné obdobie dlho nepotrvá a Julián sa musí dostať von z tejto vtipnej historickej motanice.

Vydal Ikar v edícii Stonožka

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie