Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, piata časť

Dnes vám ukážem ideálne detské knižné novinky pre romantické duše a pre tých, ktorí až doteraz netušili, že môžu milovať a obdivovať jednorožce – pozor, vrátane chlapcov. Ukážem vám knihu, ktorú si môžete večer spoločne čítať a nezažívať pri nej ofuky, že „toto je pre baby“! Jednorožce totiž skúmal historik, dobrodruh, cestovateľ – muž.

Spoločenstvo čarovných jednorožcov

(od 7 – 99 rokov)

Pre mňa je to jedna z najkrajších kníh sezóny. Po otvorení vás doslova zaplaví explózia farieb a skutočne prekrásnych ilustrácií, na ktorých sa podieľali Harry a Zanna Goldhawkovci a tiež Helen Dardiková. I keď už mierne nad jednorožcami ohŕňate nos, pretože vám pohľad na ne pokrivili príliš komerčné spracovania, na ktoré, žiaľ, väčšinou narazíme, kniha Spoločenstvo čarovných jednorožcov vám, dúfam, pozmení ich vnímanie. Písaná je ako odborná publikácia, samozrejme, jazykom prispôsobeným detskému čitateľovi. Od začiatku až do konca považuje jednorožce za skutočné tvory, ktoré sa dajú skúmať, študovať, sledovať, ktorých históra bola relevantne zaznamenaná a existujú o nich skutočné dôkazy. No nie je to úžasné?

Podľa tejto knihy na svete existuje sedem druhov jednorožcov. Ich život a legendy spísal cestovateľ a dobrodruh Selwyn E. Phipps, zároveň riaditeľ tajného Spoločenstva čarovných jednorožcov. Sám sa s nimi dokonca stretol a keďže jednorožce potrebujú novú generáciu ochrancov – vaše deti – spísal o nich všetky známe fakty, aby ich nadchol. Vďaka nim budú jednorožce i naďalej prosperovať a obývať vzdialené kúty našej planéty.

Táto kniha je čarovnou mystifikáciou, ktorá si získala mňa i obe moje deti. Odkedy sme ju čítali, všade vidíme jednorožce a naše srdcia plesajú, keď vieme, že sa im darí. Niekoľkokrát sme si robili záverečný test, aby sme zistili, ktorý je náš strážny jednorožec – či Púšťový plameň, Ľadový pútnik, Lesný kvet, Horský drahokam, Vodný mesiac, Búrkový stíhač, alebo Tieň noci a fakt je ten, že na blízku ich chceme mať všetkých.

Vydal Albatros Media.

Žofka z mačacej ulice

(od 8 – 13 rokov)

Poľská autorka Agnieszka Tyszková napísala knihu, ktorá nemá žiadne vzletné posolstvo, ani neoplýva vznešenými ideami – a to je na nej skvelé. Je to ľahunké čítanie najmä pre dievčatá, ktoré v Žofke z Mačacej ulice môžu nájsť výbornú kamošku.

Žofka prežíva na pohľad banálne zážitky, no čoskoro sa pretavia do premýšľania o sebe. Je totiž veľmi dobré, ak deti čítajú o iných deťoch. Hlavná hrdinka tejto knihy je šibalka, má bujnú fantáziu, svojskú rodinu aj kamošku s vlastnými problémami, presne ako v skutočnom živote. Žofka z Mačacej ulice deťom pred očami ožije a potvrdí im, že nie sú sami, kto občas nerozumie svetu, dospelým alebo im chodia po rozume výmysly, ktoré sa nie vždy u rodičov stretnú s pochopením. Je autentická a uveriteľná.

Niektorým deťom sa ťažšie odchádza od obrázkových kníh do vyššej kategórie, kde je ilustrácií pomenej. Pre ne je Žofka úplne ideálna. Príbeh sa ľahko sleduje, niet sa veľmi kde stratiť a ilustrácií je tu hojne, rovnocenne dopĺňajú text. Ak sa so Žofkou skamošia, môžu pokračovať rovno aj druhou časťou s názvom Žofka z mačacej ulice 2: Na stope.

Vydal Ikar v edícii Stonožka.

Anna zo Zeleného domu

(od 10 – 99 rokov)

Milovali ju naše mamy, prešla aj našimi rukami a teraz čaká, kedy ju objavia naše dcéry. Anna zo Zeleného domu má nespočetné množstvo spracovaní, nielen knižných, ale aj televíznych a seriálových. Klasický príbeh Lucy Maud Montgomeryovej nemá ako ani prečo zostarnúť. Dodnes má čím osloviť a Anna je hrdinka, ktorú sme ako deti chceli mať pri sebe, chceli sme, aby bola skutočná, chodila s nami do školy, alebo aby sme sa ňou na chvíľu stali my samy. Ryšavka prekypujúca nápadmi, svojská, tvrdohlavá, plná emócií, až ste z písmen cítili, ako jej rozťahujú hruď a derú sa von. Pamätám si na svoju prvú knižnú Annu, bolo to šalátové vydanie z 50tych rokov od mamy, ktoré držalo pokope už len silou vôle. Každá ďalšia čitateľka stránky obracala zas a znova niekoľkokrát, vrátane mňa, takže už boli na rohoch priesvitné a vrúbkované. Preto vďaka za stále nové vydania.

Osobne som prvý diel Anny zo Zeleného domu čítala asi sedemkrát. Som príliš zvedavá na ďalšie príbehy, než aby som sérii ostala verná a dočítala ju do konca, priznávam, že po druhej časti som sa presmerovala inam. Možno si na mňa počkajú, keď sa dožijem dôchodku a začne ma otravovať nostalgia. No prvý diel ma nesmierne očaril a zrejme je vás viac takých, ktoré ste to s Annou potiahli až do konca. Na vašu radosť je tu Anna znova. V novom šate vyšiel už aj druhý diel Anna z Avonlea.

Vydal Slovart.

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie