Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, šiesta časť

Dnešná časť bude o tajomstvách, priateľstve a veľkých činoch malých ľudí.

Tajná záhrada

(10 – 99 rokov)

Z tejto knihy som úplne paf. Medzi svojich osobných knižných favoritov predvianočného obdobia som nedávno zaradila knihu Spoločenstvo čarovných jednorožcov a Tajná záhrada je ďalším klenotom, ktorý v žiadnom prípade neobíďte. Neviem o inej takto vydarenej publikácii, ktorá v sebe skĺbila všetko – nádherný klasický príbeh, vynikajúci preklad a úchvatné výtvarné spracovanie.

Tajná záhrada je klasickým dielom svetovej detskej literatúry, ktorý v roku 1911 napísala Frances Hodgson Burnettová. Sledujeme v ňom osud desaťročnej Mary Lennoxovej, z ktorej bez rodičovskej lásky v ďalekej Indii, kde každé jej prianie plnili slúžky, vyrástla protivná osôbka s diktátorskými sklonmi. No keď počas epidémie jej zaneprázdnení rodičia chorobe podľahnú, ona sa zázrakom zachráni a úrady ju umiestnia do domu vzdialeného príbuzného na anglickom vidieku. Pre Mary je zrazu všetko inak, navyše dom a jeho okolie skrývajú mnohé tajomstvá. Ozýva sa z neho plač dieťaťa a je tam aj zamknutá záhrada po bývalej pani domácej, do ktorej nikto nesmie. Mary krok po kroku vniká do záhad svojho nového domova a my ju na tejto ceste sledujeme so zatajeným dychom.

Príbeh Mary sa zanedlho rozrastie o ďalšie rovnako dôležité detské postavy, preto je kniha Tajná záhrada mimoriadne vhodná aj na spoločné večerné čítanie, kde to všetko prežijete o to intenzívnejšie. V tomto príbehu sa spojí detská odvaha, zvedavosť a úprimná láska detských sŕdc, ktorá prelomí aj tie najhrubšie ľady. Kým staršie deti budú s vami vnímať príbeh, mladších pri ňom udržia nádherné ilustrácie Ingrid Moorovej, ktorými sa v knihe skutočne nešetrilo.

Vydal Ikar v edícii Stonožka

Spočítaj hviezdy

(10 – 15 rokov)

Deti zvyčajne zvládnu oveľa viac, než si myslíme. Zvyčajne ako rodičia robíme všetko, aby sme ich ušetrili od zlých emócií či veľkých výkyvov. No keď nastane výnimočná situácia, zrazu ostaneme vyvalení, ako to tie naše ratolesti dokonale zvládajú. Deti, ktoré vyrastali počas vojen, majú tieto hranice, samozrejme, o dosť posunuté. Netreba na ne zabúdať. Rozpovedzme deťom aj ich príbehy. Vojaci a statoční dospelí neboli jediní, kto hýbal dejinami. Kniha Spočítaj hviezdy jeden takýto mikropríbeh o statočnosti rozpovie jazykom, ktorému deti bez problémov porozumejú.

Autorka Lois Lowryová nás vezme do Nemcami okupovanej Kodane a zoznámi nás s dvoma blízkymi priateľkami. Annemarie a Ellen mali celkom normálne detstvo, kým jednu z nich slová blázna a vraha neurčili za nežiaducu. Židia z Dánska utekajú a množstvo Dánov im pri tom pomáha. Tajné trajekty do Švédska sú vhodnou únikovou cestou, no Nemci už prichádzajú na to, kadiaľ vedú ich únikové trasy a slučka okolo odboja sa sťahuje. A vtedy prídu na rad statočné činy, ktoré môže urobiť každý – aj deti. Jeden by si možno história nevšimla. No keď sa spojí množstvo drobných láskavostí, misky váh sa začnú preklápať. A presne o tom kniha Spočítaj hviezdy hovorí. Je síce písaná jednoducho, aby deti porozumeli kontextu i hrozbám, no neurazí ani dospelého čitateľa. Ak hľadáte knihu, ktorá by deťom ozrejmila hrôzy vojny mimo aktívneho bojového frontu, toto je ona.

Vydal Tatran

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie