Denník N

Detské knihy: Vianoce 2019, siedma časť

Tentokrát som vybrala dve faktografické publikácie. Jedna je o prírode a tú druhú si napíšte sami.

Explanatórium prírody

(od 7 – 13 rokov)

Na túto encyklopédiu deti sadnú ako muchy na lep. Má lesklý zrkadlový obal, už len tým ich láka a netreba sa báť – vnútro je rovnako výborné. Explanatórium prírody sa od iných publikácií o prírode líši tým, že k jednotlivým kapitolám ponúka fotografie vo väčšom priblížení. Nevymenúva živočíchy, ale vysvetľuje prírodné procesy.

Deti sa z nej napríklad dozvedia, z čoho sa skladajú listy a podrobne si budú môcť pozrieť prierez jedného z nich. Kniha im ukáže, aký pohyb umožní „lietajúcej“ veverici plachtiť vzduchom, ako fungujú žalúdky bylinožravcov, z čoho žijú sasanky, aké rôzne končatiny majú zvieratá a na čo ich používajú alebo ako vyzerajú rôzne druhy srsti zblízka.

Publikácia Explanatórium prírody je vhodná pre tie deti, ktorým už bežné encyklopédie nestačia a majú stále ďalšie a ďalšie otázky, ktoré treba zodpovedať. Výnimočné fotografie uspokoja ich zvedavosť aspoň na nejaký čas. Z tohto uhla pohľadu im prírodu zatiaľ nikto neukázal.

Vydal Slovart

Strom života našej rodiny

(od 6 – 99 rokov)

Ak máte širokú a rozvetvenú rodinu a chcete, aby sa deti nestrácali v tom, kto je kto a koho je tamto príbuzný, knihu Strom života našej rodiny plne využijete. Je to dôkladne graficky pripravený zošit, ktorý už musíte zapísať sami. Nemáte sa v ňom ako stratiť. Každá jedna strana je jasne označená, pri každej kolónke sa presne píše, čo do nej máte vložiť.

Kniha má úctyhodnú veľkosť aj váhu a keď ju zaplníte rodinnými príslušníkmi, jej váha ešte narastie – fyzicky aj metaforicky. Keď sa už raz do toho pustíte, odporúčam pohľadať aj staré fotografie a obvolať zvyšok rodiny, aby ste všetko napísali čo najpresnejšie. Okrem najbližších príbuzných vám Strom života našej rodiny dovolí ísť až po líniu prababiek a čarovnej skupiny s názvom „ďalší príbuzní“, kde sa zvyčajne začínajú neoverené, ale zároveň najobľúbenejšie legendy o čiernych ovciach rodiny, o radodajných sesterniciach z druhého kolena alebo bigamistických dedoch od bratrancovho švagrovho uja. Neostáva iné, len popriať vám kopu zábavy!

Vydalo Babičkárstvo

VŠETKY VIANOČNÉ KNIŽNÉ TIPY PRE DETI:

Prvý diel (príroda a vesmír)

Druhý diel (s dievčenskými hrdinkami)

Tretí diel (s chlapčenskými hrdinami)

Štvrtý diel (detská humorná detektívna séria)

Piaty diel (jednorožce sú skutočné!)

Šiesty diel (výnimočné detské romány)

Siedmy diel (nevšedné encyklopédie)

Ôsmy diel (les, hmyz a strašidlá)

Deviaty diel (slovenskí autori a mladší čitatelia)

Desiaty diel (slovenskí autori a starší čitatelia)

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie